Hlavní navigace

Vědci kvůli Microsoftu přejmenovali některé geny. Na vině je Excel

8. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Dollarphotoclub
Člověk obsahuje desítky tisíc genů DNA a RNA, které nás popisují a určují naši charakteristiku. Každý gen je popsán alfanumerickým kódem, symbolem. S některými má ale problém Microsoft Excel, který vědci pro zápis nejčastěji používají.

Vědci zkoumající lidský genom označují jednotlivé geny pomocí symbolů. Organizace starající se o jejich pojmenování známá jako HGNC (HUGO Gene Nomenclature Committee) oznámila nový způsob jejich označování. Změna je nutná, neboť vědci používají Excel.

Celý problém je v tom, že Excel názvy některých genů automaticky přeložil na datum. Například MARCH1 označující gen Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1 pak tabulkový procesor od Microsoftu přeloží na 1-Mar, neboli 1. březen. A to pak způsobuje problémy v dalším zpracování, neboť chyby si nemusí nikdo všimnout. Však také několik (prý až pětinu) chybných publikací kvůli tomu našli.

Celkem za poslední měsíce změnilo jméno asi 27 genů. HGNC se musela dohodnout s vědeckou komunitou a výsledek až oznámila nyní. Označování se má řídit novými pokyny. Nové označení genu MARCH1  je teď MARCHF1. Podobně třeba SEPT1 se stal genem SEPTIN1.

Zřejmě je jednodušší změnit názvy lidských genů, než upravit funkci Microsoft Excelu. Ten v nastavení neobsahuje možnost automatické formátování buněk vypnout. Můžete pouze ručně měnit jednotlivé buňky, ale při exportu do CSV bez formátování se to zase může rozhodit.

zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.