Hlavní navigace

Vědci vymysleli způsob, jak nabíjet mobil pomocí okolního hluku

15. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumníci z Nokie a Queen Marry University of London dokázali pomocí zvuku nabíjet telefon. Využili přitom známého piezoelektrického jevu. Při deformaci krystalu vzniká elektrické napětí, v malém měřítku lze krystal stlačit nebo natáhnout i pomocí zvukových vln, a tedy i okolního hluku z ulice, hudby nebo mluvících lidí.

;

Tyto miniaturní generátory jsou tvořeny nanotyčinkami z oxidu zinečnatého, kterými potáhli plastové plátky, a za přítomnosti dalších chemikálií pekli při teplotě 90 °C. Vrstva pak překryla celý plátek, čímž vznikl zmíněný monokrystal. Z obou stran jej obalili hliníkovou fólií, přestože se kvůli přenosu energie nejčastěji používají pozlacené kontakty. Ale i alobal fungoval dobře.

Nanogenerátor využívající zvukových vln
Nanogenerátor využívající zvukových vln

Výsledné plátky o velikosti Lumie 925 generovaly napětí 5 V, což k nabíjení stačí. (Hodnotu proudu, a tedy i výkonu, ale neuvádějí.) Vědci s piezoelektrickými vlastnostmi nanovláken oxidu zinečnatého experimentují už několik let. Zkusili stejný materiál umístit do bot, takže byste mohli generovat napětí při chůzi. Případně protkat vlákna do oblečení, takže by šlo nabíjet i pohyby těla. K uvedení komerčních produktů ale ještě zbývá spousta času, nabíječky proto nevyhazujte.

Zdroj: PhysOrg, Nokia

Byl pro vás článek přínosný?