Hlavní navigace

Vědci vyvinuli digitální simulátor chuti. Hry dostanou nový rozměr

26. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tým výzkumníků z Národní univerzity v Singapuru vymyslel způsob, jak simulovat chuť. Vyrobil speciální stříbrné elektrody, které pomocí rychlé změny střídavého proudu a teploty napodobit čtyři základní chutě: sladkou, kyselou, hořkou a slanou. Elektroda přiložená ke špičce jazyka dokáže oklamat mozek, v tuto chvíli je dost nepraktická, ale další verze přinesou nový design.

Vědci chtějí tento nápad využít ve zdravotnictví i zábavě. Časopis New Scientist, který na tento nápad upozornil, zmiňuje, že může pomoci znovu cítit lidem s rakovinou, kteří zrovna procházejí chemoterapií. Ocení jej také cukrovkáři, kteří ucítí sladkou chuť, aniž by jim šla nahoru hladina cukru v krvi.

 

Zábavní odnož počítá s digitálním lízátkem, které bude chuť simulovat například ve videohrách. Hráči mohou být odměněni za splnění levelu, nebo potrestáni za chybu. Tým k tomu vyvíjí nový datový formát TOIP (taste over internet protokol). Nimesha Ranasinghe, vedoucí projektu, věří, že jejich simulátor bude jednou přenášet chutě také z televizních pořadů o vaření.

Zdroj: New Scientist

Byl pro vás článek přínosný?