Hlavní navigace

Vědci začali počítat slony ze satelitu. S pomocí umělé inteligence je rozpoznají i mezi stromy

22. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Maxar
Vědci začali počítat africké slony ze satelitu. Pokud totiž neznají jejich přesné počty a lokaci, nemohou je efektivně chránit. Monitorování ohrožených druhů je běžná věc, ale současně vyžaduje značné zdroje. Běžně se taková zvířata počítají a monitorují z letadel.

Tým vědců ze třech univerzit (Bath, Oxford a Twente) nyní přišel s moderním postupem, kdy zkombinuje satelitní snímky a strojové učení. Tento postup navíc zvířata nebude rušit. Satelit se sice pro podobné účely již používá, ale spíše pro zvířata ve volné krajině, kde jdou díky kontrastu snadno rozpoznat. Sloni mezi stromy jsou o něco náročnější.

[twenty20 img1="206678" img2="206679" offset="0.5"]

Vědci pro snímkování využívají satelit Maxar WorldView-3, který během pár minut pokryje oblast o velikosti 5000 km² a 680 tisíc km² každý den. Pro srovnání, celá Afrika má asi 30 milionů km².

Konvoluční neurální síť Princip konvoluční neurální sítě (zdroj: swissquantumhub)

Získané snímky (datový soubor s asi tisíci slony) vědci předhodili konvoluční neurální síti přes API TensorFlow ke strojovému učení. Ve výsledku je přesnost detekce slonů srovnatelná s ruční kontrolou snímků, ale rychlost mnohonásobně vyšší. Systém nyní rozpozná i slůňata.

Maxar WorldView 3 satelit Satelit Maxar WorldView 3

zdroj: interestingengineering

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.