Hlavní navigace

Velká ztráta pro AMD? Po třech letech opět odchází Jim Keller, šéf Zenu

19. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli jste si mysleli, že teď přes víkend bude klid a nepřijde žádná šokující hardwarová novina, tak se radši držte. Tedy pokud jste příznivci AMD. Stylem blesk z čistého nebe – až se vnucují asociace s náhlým koncem Dirka Meyera – se totiž včera rozlétla zpráva, že tato společnost ztrácí jednoho z vysoce postavených a nejspíš hodně důležitých zaměstnanců: šéfarchitekta procesorových jader Jima Kellera, zodpovědného za vedení vývoje CPU architektury Zen.

Jeho jméno řadě z vás už patrně bude známo, Jim Keller totiž v minulosti stál u zrodu architektur K7 a K8, má ale zkušenosti i s vývojem architektur VAX a Alpha v DEC, PowerPC procesorů PWRficient firmy P.A. Semi a poté i prvních mobilních SoC firmy Apple. Použití otřepané fráze o „legendě“ u něj tudíž není mimo. Jeho návrat do AMD v roce 2012 byl pro mnohé čímsi jako znamením, že by se zeleným CPU mohla podařit renesance, jež dá zapomenout na nepříliš úspěšný Bulldozer. Dnes ovšem AMD oznámilo, že Keller z firmy zase odchází a to náhle – dokonce údajně skončil ve stejný den, kdy byla věc oznámena, tedy 18. září.

To samozřejmě vyvolává otázky nad osudem architektury Zen, která byla hlavní Kellerovou starostí. AMD je očividně čekalo, protože vydalo prohlášení, že všechny roadmapy a plány firmy běží dále tak jako předtím a nic by se na nich nemělo měnit. Keller za sebou údajně zanechal silný tým včetně kvalitního vedení, který je plně schopen Zen dokončit a dál vyvíjet (mějme ale na vědomí, že jde o PR prohlášení). Architektura sama by v tuto chvíli už měla být hotova a ve fázi příprav na reálnou výrobu. Dopad absence původního „tatínka“ by se tak asi měl či mohl projevit až v následujících architekturách ze Zenu vycházejících. Tiskový mluvčí AMD mimochodem sdělil, že vzorky Zenu mají „dle plánu“ být hotové příští rok a architektura má generovat tržby po snad celý rok 2017 – což by mohlo (ale asi nemuselo) znamenat uvedení ještě v závěru roku 2016.


Jim Keller (2005)

Podle AMD nyní jako šéf vývoje procesorových architektur a čipů dočasně zaskočí Mark Papermaster, CTO (tedy technologický šéf) firmy. Bude zajímavé sledovat, kdo v tomto křesle přistane na dlouhodobý (snad) úvazek – zda bude opět uloveno nějaké znáné jméno, nebo žezlo dostane někdo zatím neznámý, třeba i vybraný ze stávajících zaměstnanců.

 

 

Náhlý odchod = jednostranné rozhodnutí?

Co si o této události myslet? Je asi jasné, že ztráta nebo změna na pozici šéfarchitekta může mít nepříjemné důsledky, bez bližších znalostí je ale nelze zhodnotit nebo předvídat, takže bych se zdržel nějakých černých proroctví střílených od boku. AMD má pravdu, že Zen by už v toto chvíli neměl být ovlivněn (u K12 to ale může být jiné) a Jim Keller tak po třech letech svým způsobem možná odchází od dokončené práce. Na druhou stranu, náhlost tohoto kroku svědčí téměř jistě o tom, že nebyl nějak dlouhodobě konzultován a naplánován. Ukazuje naopak na to, že odchod rezignace byla asi proti plánu a nikoli dle vůle obou stran.

Zen, ilustrační foto

To znamená, že se Keller buď náhle rozhodl změnit zaměstnavatele, jelikož dostal lepší či zajímavější příležitost, nebo byl naopak nucen odejít kvůli neshodám nebo nespokojenosti vedení. Pokud ve věci není nějaká nečekaná jiná možnost (například nemoc či jiná vážná životní situace, velící okamžitě přestat v práci), pak bych asi sázel spíše na první scénář. Na druhou stranu ani druhá eventualita není úplně vyloučená, neboť oslnivé CV ještě neznamená, že budete požínat úspěchy celý život v každé firmě, kde se usadíte.

Pro AMD a Zen nemusí být odchod Jima Kellera vyloženě přelomovou událostí. Tato architektura a potažmo celá firma by asi tak jako tak nemohla být úspěšná, kdyby její osud závisel jen na jediném člověku. V tomto případě je asi důležitá kolektivní síla, talenty na více místech a organizace, o to více, že Keller byl už spíše architektem-manažerem. Jak moc ale jeho odchod AMD ublíží či ublížil, to se asi nikdy uspokojivě nedozvíme, neboť dovnitř firmy nevidíme.

AMD Athlon Processor
Athlon XP s architekturou K7. Dítě z prvního Kellerova manželství s AMD

Zdroj: Hexus.net

Byl pro vás článek přínosný?