Hlavní navigace

Velký dron místo osobního auta? Na minivrtulník Jetson nepotřebujete pilotní průkaz (aktualizováno o vyjádření MDČR)

19. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Jetson
Chtěli byste mít u domu zaparkovaný vlastní vrtulník, který lze řídit stejně snadno jako auto? Tento vám příjde poštou v krabici, sami jej smontujete a řídit jej prý dokáže skoro každý. Nepotřebujete ani pilotní průkaz a stačí vám 92 tisíc dolarů.

aktualizováno 19. listopadu o vyjádření ministerstva dopravy ČR:

Letoun Jetson One výrobce koncipuje jako kvadroptéru pro lidskou posádku, jejíž řízení je ale jednoduché jako u auta a neměl by být potřeba ani pilotní průkaz. Oslovili jsme proto ministerstvo dopravy s žádostí o vyjádření, pokud by v takovém stroji chtěl začít létat někdo v Česku.

Odpovídal František Jemelka, tiskový mluvčí MDČR.

Při přepravě osob (cestujících) na palubě dronu by se jednalo nezbytně o provoz v tzv. „certifikované kategorii“, kde budou platit podrobná pravidla, za kterých se certifikuje stroj, osvědčuje posádka, provozní organizace, výrobce atd.

Tato pravidla (včetně úpravy pravidel létání) jsou zatím rozpracována agenturou EASA pro celou EU, reálně by byl skutečný provoz podle nás možný až v horizontu několika let. Podle stávajících pravidel by jej dle všeho ÚCL nepovolil.

Alternativou je, že by např. v takové multikoptéře pilot seděl přímo na palubě, pak vlastně ale z hlediska pravidel nejde o dron, ale o netypické letadlo s pilotem na palubě, a použila by se nějak stávající pravidla pro „klasická“ letadla.

původní článek z 3. listopadu:

Zatímco řidičák na auto zvládne získat většina lidí a ani menší lodě nejsou příliš složité, letadla a vrtulníky jsou jiná liga. Po rozmachu dronů se však pomalu začíná otevírat i možnost letecké přepravy pro jednotlivce.

Jetson One má čtyři vrtule (jde tedy o kvadroptéru) a osm elektrických motorů. Kokpit připomíná sezení v závodním autě, ale tvar je čistě účelový kvůli aerodynamice. Nejvyšší rychlost s použitím 88kWh motoru je softwarově omezená na 102 km/h.

Švédská společnost Jetson začala  21. října nabízet velký dron (či malý vrtulník?) pro osobní přepravu. Za sebou má několik stovek hodin zkušebních letů.

Noví zákazníci dostanou v ceně jednodenní kurz ovládání. První kusy jsou již vyprodané. Objednávat nyní můžete na rok 2023. Jetson je původně polský startup, který se přesunul do Švédska. Stojí za ním Peter Ternström a specialista na drony Tomasz Patan.

Řízení je velmi jednoduché a i když pustíte knipl, Jetson One stále udrží výšku. Případnou kolizi hlídají LiDARy. Stejně jako u ultralehkých letadel je i zde v nejhorším případě osazen padák.

Jetson One je vyrobený z hliníkového rámu a karbonových vláken. Váží 86 kilogramů a maximální hmotnost pilota může být 95 kg. Letový čas na akumulátor je 20 minut. K řízení vám stačí ovládat tříosý joystick a rychlostní páku.

Jetson One obr9 Jetson One

Galerie:

zdroj: Jetson Aero, Archspace

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.