Hlavní navigace

Velký přehled: stalo se v roce 2011 (1. část)

31. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod; Leden 2011 – Měsíc, kdy byl oznámen konec Wintelu

Druhá část přehledu: Velký přehled: stalo se v roce 2011 (2. část)

Rekapitulace uplynulého roku nesmí chybět, vzpomeňme proto to, co se dělo. V mnoha případech to bude asi naposledy, našly by se však i momenty, které se nám do paměti vryly mnohem hlouběji. Na rok 2011 asi nebudeme vzpomínat se slzami v očích, alespoň, pokud jde o události u Microsoftu. Jen pro pořádek: protože jsme na ExtraWindows, bavíme se o světě Windows. Již jste si u nás mohli zahlasovat v anketě o nejoblíbenější programy, nyní si ji doplníme ještě přehledem důležitých událostí. Při té příležitosti se podíváme na to, o čem se u nás psalo.

Tip: Velká čtenářská anketa: nejlepší software 2011

Nemá cenu dělat do extrémní roviny dovedený podobný rozbor, protože podrobně jste si u nás o uvedených událostech přečíst mohli. Následující souhrn skutečně slouží jako takový jednoduchý přehled, v němž vás nebudeme zatěžovat totálně podružnými zbytečnostmi. Všechno se vám do paměti beztak nevejde, takže se pokusíme vměstnat vám do ní to nejdůležitější. Proberme se uplynulým rokem chronologicky a doplňme si jednotlivé milníky staršími texty.

Leden 2011 – Měsíc, kdy byl oznámen konec Wintelu

Nový rok nás hned zkraje uvítal akcí CES, odkud se mimochodem Microsoft v takovém měřítku přihlásil naposledy. Konečně jsme se dozvěděli něco o nových Windows. A být u toho, když se píše historie, to je vždycky svátek. Sedmičky tou dobou byly přes rok na trhu, přesto už nás redmondský gigant natěšil maximálně zajímavou informací: nástupce nepoběží pouze na tradiční platformě x86, zamíří také na platformu ARM. Konec Wintelu je historickým milníkem, a právě tady jsme se o tom dozvěděli poprvé. Mnohá další tajemství zůstala zahalena, ale jen na relativně krátkou dobu.

Čtěte: Microsoft: Windows budou všude a Kinect válí

O tom, jak to celé bude vypadat, pořádně nevíme dodnes. Víme, že klasické aplikace by se musely překompilovat, protože na ARM samy od sebe nepoběží. Microsoft stále mlží a detaily neprozrazuje. Tehdy jsme netušili nic o revolučním Metru. Tedy, ne, že se přesune i na osobní počítače a do klasických Windows. Zahájili jsme i seriál shrnující všechna dosud vydaná Windows.

StatCounter si dovolil tvrdit, že Firefox v Evropě přeskočil v používanosti Internet Explorer. Kde ležela pravda? Zato spolehlivě víme, že tržní podíl Chrome překročil hranici 10 %. Pro srovnání, na konci roku už útočilo na hranici 17 %.

Čtěte: Firefox přeskočil Internet Explorer. Je nejpoužívanějším prohlížečem v Evropě!

Boje o formát videa v rámci HTML5 začaly, výsledek bitvy je nám známý až nyní. Čtyři z pěti videí jsou dnes kódovaná v H.264. Protlačuje ho Microsoft (i Apple), který jeho podporu přidal do Internet Exploreru. Google jej zase ze svého prohlížeče vyškrtl a pustil se do propagace vlastního otevřeného formátu VP8. Současnost vyznívá lépe pro komerční formát.

Čtěte: Válka formátů pokračuje: Google kašle na MPEG LA a Chrome ztratí podporu H.264

Další zajímavé články:

Únor 2011 – Instantní měsíc

Únor 2011 – Instantní měsíc

Stále docela mladé sedmičky záhy dostaly první Servisní balíček. Ten mnoho novinek nepřinesl (nikdo to ani nečekal, doby SP2 Pro XP zmizely v dáli), pouze zahrnoval do té doby vydané záplaty a aktualizace. Jeho účelem bylo spíše nalákat firmy k přechodu na nový systém, protože rády čekají aspoň do prvního Service Packu, do té doby nechtějí riskovat nestabilní a (léty) neověřený systém. Nechyběly ani spekulace o tom, že se druhý balíček vyvíjí.

Čtěte: Windows 7 Service Pack 1 je k dispozici. Co musíte vědět před jeho stažením?

Poměrně živo bylo ve světě prohlížečů. Microsoft vydal Internet Explorer 9 Release Candidate. Se skoro hotovým prohlížečem slavil úspěchy mj. v oblasti zpracování JavaScriptu. Jádro Chakra si s ním poradilo o 35 % lépe než v betaverzi prohlížeče. Konečné vydání na sebe nenechalo dlouho čekat, připomeneme si jej později. Mimochodem, Microsoft ještě vydal zásuvný modul pro Chrome, který do něj přidal podporu kodeku H.264. Jak bylo řečeno, ten se Google o měsíc dříve rozhodl opustit.

Čtěte: Internet Explorer 9 RC je tady, co nového?

Google ve svém Chrome naopak zcela dobrovolně zavedl funkci Instant. Prohlížeč díky ní načítá stránky už během psaní, takže ani nedopíšete adresu a můžete se kochat kompletně načteným webem. Za vypíchnutí stojí rovněž technologie WebGL. Na pořádné a smysluplné projekty využívající 3D prostředí v prohlížeči stále čekáme. Příslib se nám ale líbí: 3D technologie dovolí hrát klidně i trojrozměrné hry, aniž bychom museli instalovat dodatečný zásuvný modul. Stačit nám bude jen prohlížeč. WebGL jde ruku v ruce s hardwarovou akcelerací, o kterou jsme se až do roku 2011 zase tak moc nezajímali.

Je pravda, že pár her postavených čistě na webových technologiích dnes najdete alespoň v Internetovém obchodě Chrome. Ty ale nezávisí tolik na WebGL, jako hlavně na hardwarové akceleraci.

Čtěte: Novinky: Chrome 9, avast! Free Antivirus 6 Beta, Defraggler 2.02 a další

Český antivirus Avast 6 konečně spatřil světlo světa a táhne to s námi ještě teď. Co dodat? Snad jen, že se opravdu povedl. Velice si polepšil, když zavedl sandbox. Díky tomu odizoluje škodlivý kód tak, aby nemohl napáchat škody v systému. Účinnou ochranu nelze překonat nijak snadno.

Čtěte: Avast 6 je tady a prý překonává konkurenci

Další zajímavé články:

Březen 2011 – Měsíc IE9, Firefoxu 4 a hardwarové akcelerace

Březen 2011 – Měsíc IE9, Firefoxu 4 a hardwarové akcelerace

Další měsíc jsme načali přehledovým článkem o dění ve světě prohlížečů v únoru. Pokud vás zajímají detaily, přečtěte si jej, protože událostí bylo docela dost. Nakonec to ale březen únoru pořádně nandal. Pokud se vám zdá, že se svět počítačů točí pouze okolo internetových prohlížečů, nejste tak docela paranoidní. Vždyť studie před rokem potvrdila zřejmé: prohlížeč se stal nejpoužívanějším programem. Ne, že bychom na ostatní činnosti zanevřeli úplně (právě Chromebook připomíná, že čistě s prohlížením Internetu si stále nevystačíme), ale v celosvětové síti strávíme moře času.

V polovině měsíce nás přepadl Internet Explorer 9. Pořádně očesané uživatelské prostředí dalo jasně najevo, že Chrome je tím, kdo vede trendy. Jednoduché prostředí spočívá také ve sloučeném adresním řádku a vyhledávacím políčku. S touto generací prohlížeče nám dal Microsoft echo, že to s webovými standardy myslí vážně. HTML5, CSS3 a SVG patřilo k velice zásadním novinkám, které vynikly v kombinací s naprosto famózně odladěnou hardwarovou akcelerací. IE9 nás velice mile překvapil a dal sbohem pověsti nemoderního produktu. Bohužel se někteří i po vydání drželi toho, že IE z principu patří do koše. O devítce to přitom ani omylem neplatí. Ta leda smetla do koše Windows XP, protože je již nepodporovala.

Čtěte: Internet Explorer 9 je venku a plný novinek

Mozilla naopak vsadila na nabídnutí hardwarové akcelerace uživatelům obstarožních ikspéček. Několik dní po Microsoftu se nezávislá firma vytasila se čtvrtým a několikrát odloženým Firefoxem. Ten rovněž po vzoru Chromu výrazně zeštíhlil uživatelské prostředí a silně rozšířil podporu webových standardů. A hardwarovou akceleraci se pokusil nabídnout také iskpéčkářům. Nároční jedinci ocenili funkci na třídění panelů, nazvanou Panorama. Dodnes žádný jiný prohlížeč neumí třídit otevřené stránky s takovou elegancí a tak účinně.

Šlo také o poslední Firefox, na něhož jsme čekali přes rok. Mozilla záhy oznámila zkrácení vývojového cyklu na šest týdnů. Ano, stejně to měl a má Chrome. V souboji dvou největších značek na trhu s prohlížeči měl nakonec navrch Firefox, který si stihlo za stejný časový úsek po vydání stáhnout více lidí než IE9.

Čtěte: Firefox 4 jde do finále. Jaké novinky nabízí?

S prohlížeči jsme ale zdaleka neskončili. Microsoft se do toho všeho dění vecpal s iniciativou za likvidaci přežitku s názvem Internet Explorer 6. V závěru měsíce jsme pořádně poměřili všechny důležité prohlížeče v megatestu:

Windows 8 vystrkovala růžky v každém měsíci. Rok 2011 jim zkrátka patřil. Ponejvíce se vynořovaly spekulace, nikoliv zcela ověřené informace. V březnu se odněkud vyrojily informace o výrazně kratší době instalace operačního systému, o možnosti obnovit jej do továrního nastavení, o propojení s Windows Live ID a o lehkém vzhledu Aero Lite, které se nenápadně podobá Metru. Většina drbů se později ukázala být pravdivá.

Nostalgici jistě vyplakali potoky slz, když slavili dvacet let od uvedení prastarého MS-DOS 5.0 na trh. Další slzy ze sebe vytlačili ti, kteří si oblíbili sadu Microsoft Office XP. Po deseti letech a třech Servisních balíčcích firma oznámila, že pro kancelářský balík naposledy vyjdou nějaké ty aktualizace v červenci 2011. Od té doby už se neopravují chyby a nelátají díry. Google skloubil nostalgii s radostnými zprávami. Jednak ukončil vývoj technologie Gears (s plnohodnotnou náhradou postavenou na HTML5 zatím pořádně nepřišel), druhak vyměnil ikonu Chromu. A Skype prolomil hranici 30 milionů uživatelů připojených současně, moc nás ale nepotěšil zaváděním reklam.

Další zajímavé články:

Duben 2011 – Měsíc, kdy modrá smrt zčernala

Duben 2011 – Měsíc, kdy modrá smrt zčernala

V dubnu se více začal projevovat nový majitel u nás velice populárních chatovací služby ICQ. Klient pro tuto síť najednou vycházel v nových verzích mnohem častěji a z novinek jsme byli podstatně nadšenější než kdy dřív. V dubnu se vrátily oblíbené nálady a zásadně se zlepšil videochat, konečně jsme se mohli přepnout do celoobrazovkového režimu. Ještě příjemněji nás ICQ překvapovalo po zbytek roku. Na chvíli se zdálo, že vlastní provozovatel dokonce upustí od směšných a restriktivních pravidel používání, ale ona pravidla povolila mnohem méně, než někteří doufali. Upřímně, která chatovací síť (nebo úplně jiná síť) vás nesvazuje na první pohled podobně nesmyslnými podmínkami?

Čtete: ICQ se naoko mění, ale pravidla používání jsou stejně směšná

V dubnu nás žádné zásadní události nepotkaly, v tomu byl předchozí měsíc trochu extrémní. Stále jsme ale žili z novinek, které se děly ve světě prohlížečů. Důkladně jsme se podívali na hardwarovou akceleraci, probrali jsme si, proč Internet Explorer 9 nepodporuje Windows XP nebo jak akceleraci zprovoznit.

Čtěte: Prohlížeče a hardwarová akcelerace

Pokračovali jsme v testování a vyzkoušeli, jak si prohlížeče poradí s phishingem. Podvodné weby podle všeho nejlépe dovedla detekovat Opera. Když už je o ní řeč, vzpomeňme na verzi 11.10. Ta se snad jako jediná neinspirovala u Chromu a kráčela ve šlépějích svých předchůdců. První majoritní aktualizace předělala Rychlý přístup. A že se s ním později ještě pracovalo. V roce 2011 norský vývojový tým stihl vydat ještě dvě velké aktualizace.

Čtěte: Opera 11.10: upravený Rychlý přístup, Presto 2.8, WebP a rychlejší Turbo

Světlo světa spatřilo Chrome 11, to nám ale připomnělo, že šest týdnů je dost krátká doba. Během ní vývojáři nestihnout dokončit tucty novinek, v průběhu roku jsme se ještě několikrát přesvědčili, že někdy sotva dokončí jednu pořádnou novinku, někdy ani to ne. Podpora webových standardů se zlepšuje průběžně, my ale samozřejmě chceme vidět pokrok v uživatelském prostředí, chceme zajímavé funkce. Jedenáctka nám jich příliš nenabídla. Dostala do vínku novou ikonu a rozšířila hardwarovou akceleraci na 3D transformaci z kaskádových stylů. Běžný uživatel si od dob krátkého vývojového cyklu zkrátka moc neužije.

Čtěte: Chrome 11 ve finále: nová ikonka, GPU akcelerace 3D CSS a hlasový vstup

Mozilla představila tři distribuční kanály, naprosto stejně to má rozdělené Google. Firefox 5 se měl stát první rychle upečenou ohnivou liškou. Ochránci zvířat kupodivu neprotestovali. Na protest se avšak vydali uživatelé vykolejení z nedostatku novinek. Slabší ukázky z páté a šesté verze nicméně nešlo považovat za překvapovaní, stačilo se podívat na Chrome.

Z Windows 8 prosákla další zásadní věc: pás karet. Ribbon byl spatřen v Průzkumníku, tehdy dokonce ještě ani neměl dodělané ikony. Jiné obrázky naznačily, že se osmičky ponesou ve stylu toho prostředí z telefonů s Windows Phone. Informací se opět vyrojilo více než dost, zjistili jsme, že systém bude hlídat bezpečnostní filtr a la SmartScreen z IE. Mnohem více nás zaujalo (nebo spíš vyděsilo) vyvrácení kompatibility IE10 s Vistou. Internet Explorer 10 Platform Preview 1 doprovodila takto neradostná zpráva. Vista se tehdy nezdála nějak zvlášť stará.

Po osmnácti měsících na trhu dokázala Windows 7 prodat 350 milionů licencí. Mnohem méně Microsoft potěšily úniky nehotových osmiček. To se ale děje s každými Windows. Zemřel nám sociální prohlížeč Flock, RockMelt, jeho následovník, se má ale k světu. My jsme zase málem položili život z jedné nečekané změny – v dubnu nám Microsoft vyhrožoval černými obrazovkami smrti. Do osmiček se ale naštěstí později vrátila modrá. S tím umíráním to vůbec bylo špatné, OpenOffice.org se potýkal s novým vlastníkem, který se kancelářské sady v dubnu vzdal, respektive ji přestal vyvíjet. Pokusy o resuscitaci dopadly neúspěšně, takže dnes běžně používáme fork s názvem LibreOffice.

Další zajímavé články:

Květen 2011 – Měsíc, který zvěstoval Den zúčtování

Květen 2011 – Měsíc, který zvěstoval Den zúčtování

Prohlížeče nám stále nedaly spát, dost nám vrtalo hlavou, proč se v každém produktu říká otevřené stránce jinak. Microsoft používá dosti nesmyslný pojem záložky, který jinde značí uložené weby (těm Microsoft zase říká oblíbené položky). Alespoň jsme si vyjasnili terminologii, byť nás situace nijak zvlášť nenadchla. Smířili jsme se s tím, že se mezi sebou uživatelé prohlížečů prostě nedomluví. Asi budeme muset v Česku založit speciální jazykové školy.

Čtěte: Taby, listy, karty, panely, záložky: tisíc názvů pro jednu funkci

Když jsme slyšeli o tom, že Microsoft rozbil prasátko, nebyli jsme si jistí, zda jen nejsme omámení květnovou rozkvetlou loukou. O lukrativní VOIP službu projevil zájem Facebook a Google, nikdo ale netušil, že se se Skypem za jejich zády dohodne redmondský gigant. Transakce byla definitivně dokončena o několik měsíců později, až ji posvětily všechny možné úřady. Pro uživatele sítě se nic nezměnilo. Prozatím se nezdá, že by tomu v blízké budoucnosti bylo jinak. I ty nejmenší podrobnosti o akvizici naleznete v našem článku.

Čtěte: Třetí se směje: Microsoft koupil Skype za 8,5 miliardy dolarů

A co Skynet? No, nějak nám to celé nezapadá do sebe. Skynet si totiž měl uvědomit sám sebe 25. července 2004. Zdá se, že má poněkud zpoždění. Bojovníkům z hnutí odporu se zřejmě podařilo Den zúčtování o něco oddálit. Evidentně však jen o pár let. Že by měl nakonec Skynet něco společného s rokem 2012?

Velice nás trápilo poměrně nízké vzdělání v pojmech týkajících se videa. V kodecích, dekodérech, enkodérech, formátech a kontejnerech mají všichni guláš. Vzali jsme tedy věci do vlastních rukou a po hlavě se vrhli do vzdělávání.

Čtěte: Boříme mýty: když kodek není kodek

Řešili jsme také hodně aktuální otázku: patří už ikspéčka do koše? Brzy měla oslavit desetileté výročí a na trh se mezitím natlačily další dvě generace Windows. Na palčivý dotaz naneštěstí nelze jednoduše odpovědět. Správnou odpověď znají jedině zarytí a fanatičtí zastánci XP. Jistě, svou pravdu mají i fanatičtí zastánci sedmiček. Oba znepřátelené tábory se špičkují, oběti zatím nebyly nahlášeny žádné.

Čtěte: Pro a proti: Windows XP do koše nepatří

Až do května jsme nevěděli, zda osmičky vyjdou v příštím (pardon, v tomto) roce. Steve Ballmer to ale nakonec potvrdil. Ač se Microsoft sebevíc snažil, jeho rozpracované produkty nadále unikaly na Internet. Dokonce se na veřejnost dostala Windows Server 8 a Office 15. Nešlo ale o žádné terno. Vymluvili by vám to snad jedině dva zaměstnanci Microsoftu, kteří za úniky dostali vyhazov. Okolo Office 15 bylo stále dost mlhy, kterou se rozkrájet nepovedlo. Dozvěděli jsme se o několika málo nových funkcích, jinak nic.

V květnu jsme slyšeli dost pohádek, již tehdy nám Mozilla slibovala přepracovaného Správce stahování, ten starý totiž přestal vyhovovat (zejména poté, co se z hlavního okna ztratil stavový řádek). O několik měsíců a Firefoxů později jsme se ho stále nedočkali. Víme jen, že se chystá. Celý svět byl u vytržení, když Google předvedl Chrome bez adresního řádku. Experiment nakonec setrval experimentem.

Byla by velká škoda nezmínit zrození nové generace Trillianu. Víceprotokolový kecálek prošel drastickými úpravami vzhledu a výsledkem je špičkový a sexy komunikátor, dost možná nejlepší, co existuje. O dost méně sexy (nebo naopak více?) byly reklamy propagující Chrome.

Další zajímavé články:

Červen 2011 – Měsíc s krátkým cyklem

Červen 2011 – Měsíc s krátkým cyklem

A bylo to tu: první Firefox ze zkráceného vývojového cyklu. Pátá generace nahradila čtyřku, která tak zemřela velmi mladá. Pětka samozřejmě v podstatě jen ladila čertovou technologii, ale nic revolučního nepřinesla. Leda problémy s nekompatibilními doplňky. S nimi Mozilla určitě šlápla vedle, vlastně teprve nedávno přednesla řešení doplňkové pohromy. Bude je kontrolovat a ty kompatibilní bude automaticky označovat, aby je uživatelé mohli nadále bez problémů používat.

Firmy z harakiri ve vydávání nových verzí nebyly nijak nadšené, řešením je pro ně zůstat u dlouhodobě podporované verze. V té době šlo o archaický Firefox 3.6, který nečekaně dosluhuje ještě v těchto dnech, ač měl vyjít jeho nástupce. Mozilla s plánem vydávat zhruba jednou za půl roku dlouhodobě podporované verze vyrukovala někdy na podzim. Jinými slovy příliš pozdě. A co hůř, stále ho ještě neuvedla do chodu. Zkrácení vývojového cyklu jako by v Mozille neměli ani trochu promyšlené. V důsledku si tím spíše pošramotili pověst a poškodili značku Firefox. S následky svého rozhodnutí se firma stále potýká.

Čtěte: Firefox 5: zklame i potěší

Jak Microsoft dokazuje s Internet Explorerem, i on postupně krátí vývojové cykly. Na šest týdnů se ale nikdy nedostane. Na podobnou úroveň se pravděpodobně nikdy neposune ani Opera. Ta si svým vlastním tempem několikrát do roka vydá řádně inovovanou verzi prohlížeče a je spokojená. Je ale pravda, že těch posledních několik vydání vesměs nebylo natolik revolučních jako jejich předchůdci. Opera 11.5 přebrala z Chromu jeho variaci Rychlý přístup (ten vlastní zahodila) a inspirovala se jeho vzhledem. To nebyl moc slavný den, že?

Čtěte: Opera 11.50: rychlý přístup na steroidech

Za slavný bychom ani neoznačili odchod zakladatele Opery z vlastní společnosti. Jon Stephenson von Tetzchner se prý po šestnácti letech nějak začal názorově rozcházet s vedením. Někteří se začali zase rozcházet s názory Microsoftu. Ukázkové video představilo v celé kráse dotykové prostředí Metro z Windows 8. Pocity z něj jsou dodnes rozporuplné. Jestli se to bude dobře ovládat na počítačích bez dotykových displejů, to teprve udivíme.

Co by to bylo za přehled, kdybychom vynechali nejpopulárnější hru všech dob (alespoň z moderní doby). Angry Birds navštívili počítače, byť menší formát chytrých telefonů jim možná sluší víc. Populární cloudové úložiště Dropbox odhalilo data svých uživatelů, chyba byla naštěstí rychle opravena. Na jiné vlně se vezly české projekty. Seznam se vítězoslavně přihlásil o slovo s tím, že jeho software byl stažen milionkrát. Avast a AVG stále vedli tabulky a udrželi si titul nejpoužívanějších antivirů.

Pokud jste ještě neměli dost negativních zpráv, vězte, že v květnu se jich urodil dostatek. Skype bojoval s výpadky sítě, Microsoft musel za prohraný soudní spor zaplatit 290 milionů, Oracle dal kompletně ruce pryč od OpenOffice.org a Google dost výrazně omezil podporu prohlížečů ve svých produktech. A co spekulace, že by Windows 8 mohla vyjít už v dubnu 2011? Ty se opravdu nepotvrdily.

Další zajímavé články:

Pokračovat budeme o pár dní později shrnutím druhé poloviny roku 2011.

Byl pro vás článek přínosný?