Hlavní navigace

Velký test širokoúhlých monitorů: Jak nahradit dva displeje?

19. 3. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proč širokoúhlý monitor?

Jeden monitor je málo, je mnohem komfortnější používat alespoň dva. Tento problém ale dokáže vyřešit širokoúhlý monitor, který nahradí dva běžné monitory. Řeč je o monitorech s poměrem stran 21:9, které umožňují pohodlnou práci ve dvou třech oknech vedle sebe bez tlustého rámečku uprostřed. Tyhle monitory se nejčastěji vyrábí ve 34" při rozlišení 3440 × 1440 px a velký smysl u nich dává zakřivení. Jejich cena se pohybuje okolo 20 000 Kč.

Osobně používám tři monitory, ale přechod mezi nimi stejně není dostatečně komfortní, zvlášť když nemají stejné rozlišení na výšku. Myšlenka nahradit je za jeden velký stála i za tímto testem.

Pohled na nabídky výrobců pak určil základní parametry: dělá se sice i několik monitorů s rozlišením Full HD+, ale na tomto nemá smysl šetřit. Standardem této kategorie je 34" při 3440 × 1440 px, kde je i největší výběr. Na druhé straně pak existuje i několik dražších širokoúhlých monitorů s rozlišením 4K, a také ultraširoké monitory s poměrem stran 32:10.

Samsung C49HG90 32 ku 10 Monitor Samsung s poměrem stran 32:9

Vybírat můžete mezi značkami Samsung, BenQ, Asus, Philips, AOC, LG, Dell, HP a Acer. Uvažujeme monitory v ceně kolem 20 až 25 000 Kč. Ty dražší pak nabízejí třeba podporu G-Syncu, nebo poskytnout 4K rozlišení a stály by za samostatný test.

ultrawide Takto inzerovaná výhoda je ale trochu zavádějící, vždy záleží s čím monitor porovnáváme

Všichni zmínění výrobci nabízejí zakřivené displeje typu IPS nebo VA, většinou s frekvencí 100 Hz. Na vyloženě špatný displej nenarazíte. Poloměr zakřivení obrazovky je různý, nejčastěji 1800R. Čím nižší číslo, tím vyšší zakřivení. Zcela plochému displeji bych se u této kategorie spíše vyhnul, ale pokud pro něj máte důvod, i takové na trhu existují.

Za zapůjčení monitoru LG 34UC88 děkujeme společnosti Alza

Za poskytnutí wattmetru TP-Link HS110 děkujeme společnosti TP-Link

TP Link HS110

Konektivita

HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2 jsou dlouhodobým standardem, ale pokud má monitor i rozhraní Thunderbolt (USB-C), jde o jednoznačné plus. Přes tento jediný kabel totiž můžete připojený notebook i napájet a současně jej využít jako USB rozbočovač.

Obecně je lepší připojit počítač přes DisplayPort (nebo nověji přes USB-C) než HDMI, ale u starších notebooků si stejně nevyberete. USB-C nabízí z testovaných značek Acer, HP, novější Dell, novější LG, BenQ a Samsung. Naopak jej nenajdete u Asusu, Philipsu, AOC a starších modelů Dellu a LG.

Dell U3419W 25 Jeden kabel pro videosignál, pro napájení notebooku i pro USB rozbočovač

Polohování

U polohování nejvíce oceníte výškové nastavení, trochu méně pak naklápění dopředu a dozadu a ještě méně naklápění do boku (protože není takový problém pootočit monitor i s podstavcem). Ale samozřejmě je fajn, když lze monitor snadno natočit do všech směrů.

Chybějící polohování lze dodatečně vyřešit jiným držákem přes systém VESA, což jsou ale výdaje navíc. Jediný kdo v testu VESA neumožňuje je Asus MX34VQ.

Arctic Z3 Pro IMG_0761 Systém VESA

U širokoúhlých monitorů je také zbytečné řešit Pivot. Je ovšem užitečné, pokud má monitor integrovaný napájecí zdroj a nemusíte řešit umístění rozměrného adaptéru (ta cihla, která na produktových fotkách výrobce nikdy vidět není).

Článek pokračuje další kapitolou…

Kvalita obrazu

Kvalitu obrazu měřím optickou sondou. Zajímá mě rozsah jasu, neboť v noci je dobré pracovat při nižším, a pokud svítí za oknem sluníčko, tak zase při vyšším. Jen jediný monitor v testu (BenQ) umí jas šikovně automaticky měnit (pro grafiky: jde to i vypnout). Základním jasem domácích monitorů, při kterém se měří, je 120 cd/m². Při této svítivosti zjišťuji úroveň černé a kontrast, měřím vyvážení bílé, šedé a barevný gamut.

monitory rozsah jasu

monitory kontrast

monitory uroven cerne

V testu jsou monitory s panely typu IPS a VA, přičemž VA má typicky dvakrát vyšší statický kontrast, ale IPS nabízí zase jiné výhody. Například v této kategorii monitorů jsou IPS displeje 10bitové (8b + FRC) a VA displeje jen 8bitové (některé pravděpodobně 6b + FRC). Výhody 8+2bitového panelu na výstupech ze sondy neobjevíte, ale jsou poměrně velké. Už jen počtem odstínů, které je monitor schopen zobrazit bez ditheringu.

Na zobrazení bílé plochy změřím i homogenitu podsvícení, neboť po stranách a hlavně v rozích svítí monitory typicky méně, než uprostřed. Přímé zadní podsvícení tu nemá žádný monitor, ale Delly umí zapnout tzv. uniformitu, která (za cenu nižšího kontrastu a nemožnosti měnit jas) poskytne stejnou svítivost po celé ploše displeje.

Naměřená homogenita

Výrobcem panelů pro všechny testované monitory jsou jen tři společnosti: Samsung (pro sebe, Asus a Philips), LG (pro sebe, Dell a Acer) a AU Optronics (BenQ, Asus a AOC). HP výrobce neuvádí.

Kvalita zvuku?

Většina testovaných monitorů má integrované reproduktory. Některé hrají lépe (Asus, HP, Acer), jiné hůře, ale u žádného nemáte možnost komfortně a rychle změnit hlasitost kolečkem. Pouze hlouběji v OSD menu, případně softwarově na klávesnici. Pokud se ale u některých monitorů dá obejít bez externího repra, pak jsou to ty tři vyjmenované.

HP EliteDisplay S340c 11 HP EliteDisplay S340c

Jaký obrazový režim zvolit?

Většina režimů obrazu ve skutečnosti není příliš užitečná. Pokud se jmenují „sRGB“, nebo „Cinema“, ještě to neznamená, že poskytnou kvalitnější barvy. Pokud se jmenují „Game“, jsou barvy naopak téměř jistě horší, ale zase mají mírně lepší rychlost a díky horší černé i lepší „viditelnost nepřátel ve tmě“.

BenQ EX3501R 17 OSD BenQ EX3501R

U některých monitorů vychází lépe standardní režim a je lepší nic neměnit, u jiných je lepší zvolit sRGB a u některých se vyplatí (pokud to umožňují) mírně pohnout s hodnotami kalibrace.

LG 34UC88 8 Možnosti kalibrace, LG 34UC88

Snad až na AOC není v testu žádný čistokrevný herní monitor a přesnou rychlost jsem bez osciloskopu ani neměřil. Ta odhadnutá pomocí aplikace PixPerAn je však taková, že mezi testovanými monitory nejsou příliš velké rozdíly (30 až 40 ms mezi černou a bílou). Minimální rychlost (pro GtG) uvádí všichni 4 nebo 5 ms, pouze Acer se chlubí 1 ms. Většina monitorů podporuje AMD Freesync, AOC umí za nízkou cenu G-Sync. Hardcore hráči budou zřejmě méně než já řešit rozlišení a více rychlost panelu a vyberou si něco jiného.

Většina VA monitorů v testu má slušné 100Hz panely, herní AOC jej má přetaktovaný na 120 Hz. IPS modely (a VA od HP) pak mají rychlost 60 Hz.

HDR a další funkce

U některých monitorů je i podpora HDR, což využijete při sledování filmů. Ne těch stažených, ale třeba z Netflixu. Obraz pak vypadá velmi dobře, tento standard však umí jen BenQ a Acer, přičemž pouze u Aceru lze i v režimu HDR měnit jas.

BenQ pak vyniká jinou funkcí, a tou je možnost měnit jas podle okolního osvětlení, nebo i podle doby zapnutí (idea: podle doby koukání na monitor a únavy očí). Nadstandardní funkci má ještě Asus s integrovanou nabíječkou Qi.

BenQ EX3501R 19 Čidlo okolního jasu, BenQ EX3501R

Prakticky všechny monitory umí PIP nebo PBP (obraz vedle obrazu ze dvou zdrojů). Utilitu pro vytvoření více virtuálních monitorů/ploch, tedy takové neviditelné mřížky, na kterou se budou aplikace přichytávat, aby nebyly všechny na celou obrazovku, tak takovou nabízí Samsung, Philips, LG, HP, Dell a méně pohodlně i Asus.

Rozbočovač USB je velmi užitečný pro připojení domácích periferií, hlavně pokud máte místo stolního počítače notebook. Nezáleží už tolik na jejich rychlosti (ale vždy jde alespoň o USB 3.0), neboť zezadu do monitoru stejně připojíte hlavně myš a klávesnici.

Samsung C34J791 a C34H890 (100 Hz, SVA, QLED, 8b)

Samsung C34J791

Samsung má v nabídce designové modely CJ791 a CF791, které se liší pouze přítomností rozhraní Thunderbolt u modelu CF791. Dodává se v bílé barvě a proti konkurentům má více prohnutý displej (zakřivení 1500R). Napájení probíhá pomocí velkého externího adaptéru.

Podstavec je poměrně masivní a na stole zabírá hodně místa. Výškové nastavení je možné v rozmezí 7 až 17 centimetrů, přičemž s výškou se mění i úhel naklonění −9 až +3°. Přes dodávaný adaptér VESA (dostanete jej přímo v krabici) je možné nohu vyměnit za jiný držák, což bych u tohoto modelu udělal. Samsung CJ791 je totiž až příliš designový a polohování tím trochu trpí.

Samsung C34J791 4 Samsung C34J791

Pod velkou krytkou najdete konektory, konkrétně HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 a dvojici USB-C/Thunderbolt 3. Je zde i sluchátkový jack, průměrně hrající stereoreproduktory a dvojice USB 3.0 (z rozbočovače USB-C). Jeden Thunderbolt umí poskytnout 85 W, druhý 15 W. Pro nabíjení notebooku (s patřičným rozhraním) přímo z monitoru je to výborné. Menu ovládáte joystickem na zadní straně (jako u televizorů).

Rozsahu jasu činí 50 až 290 cd/m² při kontrastu 2040:1. Na to, že jde v podstatě o QLED bych ale čekal lepší výsledky, tyhle odpovídají normálním LCD. Režimy obrazu jsou zde čtyři. Jakmile na tom standardním snížíte jas na 120 nitů (při 44 %), přepne se režim na Custom. Vyvážení bílé i přesnost barev je na velmi dobré úrovni už od začátku, křivka gama se pohybuje okolo 2,3 a přesah standardu sRGB směřuje do zelené a červené. Kalibrace možná není, ale není ani potřeba.

standard (bílá, gamut, gama)

Samsung C34J791 standard bilaSamsung C34J791 standard gamut Samsung C34J791 standard gama

cinema (bílá, gamut, gama)

Samsung C34J791 cinema bilaSamsung C34J791 cinema gamutSamsung C34J791 cinema gama

Režim Cinema by měl podle názvu dávat nejlepší barvy, opak je ale pravdou. Posun barev do modré je na filmový režim dost extrémní a gama udělá typický oblouk pro saturované barvy. Tenhle režim je spíše pro pohádkové barvy, než pro přesné kino. Režim Dynamic Contrast dokáže zajistit kontrast až 30 000:1. Zvýšení jasu na maximum při zobrazení bílé ale pár sekund trvá, stejně tak při následném ztmavování. Při akčních scénách tenhle režim úplně stíhat nebude, ale to je typické pro všechny monitory. V režimu High Brightness také nemůžete ovládat jas a barvy jsou opět laděné do modra.

U tohoto monitoru je zkrátka lepší zůstat u standardního režimu, pouze snížit jas. V balení dostanete kabely HDMI, DisplayPort (ovšem s konektorem mDP na straně grafické karty) i kabel pro Thunderbolt. Pěkný obraz mu kazí možnosti polohování, samostatný adaptér a subjektivně i lesklá bílá barva.

Samsung C34H980

Vedle designových kousků CF791 a CJ791 najdete v kategorii business možná zajímavější model: C34H890 za pěkných 17 490 Kč. Konstrukce tohoto monitoru je proti modelu CJ791 i proti řadě konkurentů v testu mnohem lepší. Umožňuje pohodlnou výškovou stavitelnost i boční naklápění, nohu ve tvaru T lze snadno odcvaknout a osadit držák VESA. Černá barva také vypadá lépe než lesklá bílá a napájení je zde provedené přímo do sítě bez nutnosti externího adaptéru.

Ovládání je stejné – joystick na zadní straně v rohu, přičemž i OSD menu je velmi podobné. Konektorová výbava čítá HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 i USB-C, ale Samsung tentokrát nezmiňuje, zda jde o Thunderbolt. I přes to se připojený počítač přes tento konektor nabíjel.

Samsung C34H890 5 Samsung C34H890

Režimy obrazu jsou tři, proti designovému Samsungu C34J791 chybí High Brightness (který ale stejně k ničemu nebyl). Rozsah jasu činí 67 až 318 cd/m² při kontrastu 2182:1. Středních 120 nitů se nachází na 24 % posuvníku. Ve standardním režimu je bílá vyvážená směrem do červené a barevný gamut těsně nedosahuje standardu sRGB (chybí kousek v zeleném spektru).

standard (bílá, šedá, gamut, gama)

Samsung C34H890 standard bilaSamsung C34H890 standard sedaSamsung C34H890 standard gamutSamsung C34H890 standard gama

cinema (bílá, šedá, gamut, gama)

Samsung C34H890 cinema bilaSamsung C34H890 cinema sedaSamsung C34H890 cinema gamutSamsung C34H890 cinema gama

kalibrace (bílá, šedá, gamut, gama)

Samsung C34H890 kalibrace bilaSamsung C34H890 kalibrace sedaSamsung C34H890 kalibrace gamut Samsung C34H890 kalibrace gama

Režim Cinema je také laděn do červené (u předchozího modelu Samsungu byl hodně do modré!), gamut je ještě o malinko slabší a křivka gama naznačuje saturovanější barvy. Dynamický kontrast se v tomto také neliší, jen s ní lze dosáhnout až 40 000:1, ovšem za cenu klasického pomalejšího pumpování jasu. Opět, na to, že má jít o QLED, tak barvy ani kontrast nejsou proti běžným LCD nijak lepší.

Lehkou kalibrací potlačením červené a zelené získáte (R43, G48, B50) velmi dobré vyvážení bílé i šedé bez ztráty kontrastu, ale pár chybějících odstínů v zeleném spektru bude chybět i nadále. Funkce pro potlačení modré (Eye Saver Mode) sníží modrou na 63 %.

Tento monitor má výbornou konstrukci a určitě bych jej upřednostnil před modelem CJ791, který má sice mírně lepší barvy, ale ne o tolik, aby obhájil cenový rozdíl. Opět nemá smysl měnit režim obrazu, Cinema poskytuje horší barvy než Standard.

Ke všem monitorům od Samsungu můžete vyzkoušet utilitu Easy Setting Box, která mimo jiné umožňuje vytvořit virtuální rozdělené plochy displeje. Okna aplikací pak zapadnou do těchto virtuálních displejů.

model Samsung C34J791 Samsung C34H890
úhlopříčka 34" (21:9) 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1500R 1800R
typ panelu SVA (QLED) SVA (QLED)
frekvence 100 Hz 100 Hz
uváděný min. response time 4 ms 4 ms
výrobce panelu Samsung Samsung
bitová hloubka 8bit bez FRC 8bit bez FRC
HDR ne ne
G-Sync/Freesync AMD Freesync AMD Freesync
PIP PIP, PBP (vedle sebe) PIP (až 25 %), PBP (vedle sebe)
porty DP 1.2, HDMI 2.0, 2× USB-C/Thunderbolt 3 (40 Gb/s, 85 W) DP 1.2, HDMI 2.0, USB-C
USB rozbočovač z USB-C: 2× USB 3.0 z USB-C: USB 3.0, 2× USB 2.0
repro 2× 7 W ne
sluchátka ano ano
výškově stavitelný 7 až 17 cm | 40,5 až 50,5 cm 6 až 19,5 cm| 39,5 až 53 cm
naklápění –9 až +3° (mění se s výškou) –5 až +24°
VESA 100 × 100 (přes kit) 100 × 100
příslušenství HDMI, mDP-DP, Thunderbolt 3, VESA napájecí, HDMI, DP
napájení velký adaptér na 180 W přímo do sítě
zahájení prodeje říjen 2018 červenec 2017
cena 23490 Kč 17500 Kč

BenQ EX3501R (100 Hz, AMVA, 8b)

V široké nabídce monitorů BenQ jsou širokoúhlé pouze dva herní modely: XR3501 s nižším rozlišením 2560 × 1080 px, ale se 144Hz panelem typu AMVA a testovaný EX3501R. Zajímavostí je velikost obrazovky, neboť BenQ má (kromě AOC) na rozdíl ostatních úhlopříčku 35", tedy o palec větší. Rozlišení 3440 × 1440 px zůstalo.

Masivní noha do tvaru T umožňuje výškové nastavení o 6 centimetrů i montáž na držák VESA.  K tomu je ale potřeba ještě montážní kit, který je trošku těžší sehnat (aktuálně nedostupné). Standardní otvory pro šrouby s roztečí VESA na monitoru nejsou.

Ke konektorům je u BenQu dost nepohodlný přístup, ale tohle stejně děláte jednou dvakrát za život monitoru. K počítači se připojíte přes DisplayPort 1.4 (většina monitorů nabízí slabší DisplayPort 1.2), HDMI 2.0, nebo i přes USB-C. Poslední jmenovaný umožňuje i nabíjení připojeného notebooku, ovšem jen dost pomalu. BenQ uvádí absenci funkce Power Delivery.

BenQ EX3501R 1 BenQ EX3501R

Monitor se špatně vypořádal s HDMI signálem z mobilního Radeonu, který bylo nutné přepnout na PC mód ručně. Jinak by měl posunutou černou a velmi nízký kontrast (AV mód). Ovšem přes USB-C to šlo a u jiných monitorů jsem tento problém neměl. Tahle chyba je spíše na straně grafických karet, ale monitor by měl umět se s ní vypořádat.

Standardní režim obrazu znamená rozsah jasu 42 až 313 cd/m², přičemž střední hodnota je zhruba na 25 % posuvníku. BenQ udává kontrast 2500:1, já naměřil 1770:1. Standardní režim obrazu má velmi dobře vyváženou bílou, lehce rozšířený gamut sRGB a rovnou křivku gama. Režim sRGB v tomto obraz nijak nevylepší, naopak u tmavých odstínů více propustí modrou. Režim Photo jde hodně do modra a nevím, co na něm má být fotografického, když na rozdíl od standardního poskytne nepřesné barvy.

standard (bílá, šedá, gamut, gama)

BenQ EX3501R standard bilaBenQ EX3501R standard seda BenQ EX3501R standard gamutBenQ EX3501R standard gama

HDR (bílá, šedá, gamut, gama)

BenQ EX3501R HDR bilaBenQ EX3501R HDR seda BenQ EX3501R HDR gamutBenQ EX3501R HDR gama

sRGB (bílá, šedá, gamut, gama)

BenQ EX3501R sRGB bilaBenQ EX3501R sRGB seda BenQ EX3501R sRGB gamut BenQ EX3501R sRGB gama

photo (bílá, šedá, gamut, gama)

BenQ EX3501R photo bilaBenQ EX3501R photo seda BenQ EX3501R photo gama BenQ EX3501R photo gamut

m-book (bílá, gamut, gama)

BenQ EX3501R mbook bilaBenQ EX3501R mbook  BenQ EX3501R mbook gama

low-blue light

BenQ EX3501R 1 low blue light

Režim HDR využijete hlavně na filmy. Pokud budete mít zdroj HDR videa, získáte přesně ty krásné barvy, které čekáte, současně jsem však v tomto režimu naměřil o polovinu nižší kontrast (kvůli jasnější černé), ale to i u Aceru, který rovněž nabízí podporu HDR. Pokud ve Windows podporu HDR zapnete, automaticky se zapne i na tomto monitoru. U HDR je také napevno daný jas, nemůžete jej snížit.

Kalibrace stažením barevných složek RGB není možná, ale není ani potřeba, BenQ má velmi přesné barvy. Funkce Low Blue Light umožňuje plynule potlačit modrou složku a stáhne ji až na úroveň 40 %. Funguje jen ve standardních režimech obrazu.

Zajímavou funkcí je Color Vibrance, která vytáhne intenzitu tlumenějších odstínů, přičemž ty již saturované nechá být. Opět ji lze plynule nastavit.

Funkce AMA slouží pro zlepšení obrazu při sledování videa, které prokládá černými snímky a funkce Super Resolution se snaží zvýšit ostrost zdrojů s nízkým rozlišením. Výsledek nevypadá úplně zle. Herní režim Gamer 3 znamená zrychlení odezvy přibližně ze 40 na 30 ms u přechodu černá-bílá, ale také výraznější zhoršení barev směrem do modra (což hráče zase tolik netrápí) i snížení kontrastu až na 500:1.

Režim M-book je určený pro majitele MacBooků. Barvy by v něm měly odpovídat displeji na notebooku. Mají posunutou gamu až na 2.6 a opravdu pak vedle nich nesvítí MacBook tolik jinak. Proti standardnímu režimu jsou sice barvy méně přesné, ale při využívání dvou displejů (a pokud nepracujete s grafikou) je to příjemnější.

Funkce Brightness Intelligence Plus (B.I.+) detekuje okolní jas a teplotu světla, podle toho upravuje jas obrazovky i teplotu barev. Detekuje také obsah obrazovky a vyvažuje zobrazené barvy tak, aby jasné scény nebyly přeexponovány, ale zároveň aby si tmavá místa udržela zřetelnost detailů. V pravém dolním rohu krátce zobrazí piktogram s informací, že došlo ke změně okolního světla.

Tuhle funkci má v celém testu pouze BenQ a hodnotím ji kladně. Změna barev za chodu pod rukama může vadit například při úpravě grafiky, ale není problém ji vypnout. Naopak automatické stažení jasu večer je velmi příjemné. Je zde i funkce, která bude postupně snižovat jas podle délky doby zapnutí monitoru, kdy po několika hodinách jas sníží bez ohledu na okolní světlo.

Ovládání menu probíhá přes několik tlačítek pod displejem. Pouze to zapínací se liší tvarově, u ostatních typicky nevíte, co dělají, dokud některé nezmáčknete. Ovládání joystickem je zkrátka pohodlnější. V příslušenství najdete kabely pro připojení přes DisplayPort (na straně grafiky miniDP), HDMI i USB-C. Napájení řeší bohužel velká cihla na 180 W.

EX3501R se hodně povedl nejen kvalitním provedením i pěkným obrazem. Svými nadstandardními funkcemi (HDR, automatický jas…) boduje na všech frontách a je škoda, že neumí i USB Power Delivery pro rychlejší nabíjení nebo měnit jas v režimu HDR.

model BenQ EX3501R
úhlopříčka 35" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1800R
typ panelu AMVA
frekvence 100 Hz
uváděný min. response time 4 ms
výrobce panelu AU Optronics M350QVR01
bitová hloubka 8bit bez FRC
HDR HDR10
G-Sync/Freesync AMD Freesync
PIP PIP, PBP
porty DP 1.4, 2× HDMI 2.0, USB-C Gen1 x2
USB rozbočovač z USB-C: 2× USB 3.1
repro ne
sluchátka ne
výškově stavitelný 9 až 15 cm | 43,5 až 49,5 cm
naklápění –3 až +17°
VESA 100 × 100 (přes kit)
příslušenství napájecí, HDMI 2.0, mDP, USB-C
napájení velký adaptér na 120 W
zahájení prodeje říjen 2017
cena 19 399 Kč

Asus MX34VQ (100 Hz, SVA, 8b)

Asus MX34VQ umožňuje bezdrátové dobíjení smartphonů přes technologii Qi. Monitor má integrované 8W stereoreproduktory Harman Kardon, které hrají na možnosti monitorů velmi pěkně. Asus má v nabídce herní monitor ROG Strix XG35VQ s podporou AMD Freesync a panelem typu AMVA, který by se díky nízké ceně do testu také hodil. 

Monitor nejde výškově polohovat, ani neumožňuje vyměnit stojan za držák VESA. Zvládá jen mírné vertikální naklápění. Konektorová výbava čítá trojici HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2. Přes USB-C jej nepřipojíte a nemá ani rozbočovač. Pro napájení je potřeba velký 120W adaptér. Slabší konstrukci monitoru zachraňuje právě unikátní funkce pro bezdrátové nabíjení Qi, které ale zvládne dodávat jen 5 W.

Asus MX34VQ 17 Asus MX34VQ

Pro ovládání menu slouží joystick se dvěma tlačítky pod displejem uprostřed. Asus má poměrně hodně různých režimů. Ten standardní je lehce do modra a na rozdíl od dalších mu jde měnit svítovost. Rozsah jasu je 36 až 280 cd/m² při úrovni černí 0,06 nitů a kontrastu 2014:1. U režimu sRGB se dočkáte přesnějších barev a vyváženější bílé, ale napevno daného jasu 170 nitů i trochu nižšího kontrastu.

Další režimy pak mění různě teplotu barev, jas či pleťové tóny. Je jich opravdu hodně: Krajina, Divadlo, Hra, Noční záběr, Čtení, Tmavá místnost. Herní režim nemá na snížení odezvy příliš vliv a při rychlých změnách jsou patrné kmity, tenhle monitor je opravdu spíše designový než herní. Druhý (35") monitor ROG Strix XG35VQ bohužel také nemá USB-C, ale je to typ AMVA se 100Hz a 8b panelem.

standard (bílá, šedá, gamut, gama)

Asus MX34VQ standard bilaAsus MX34VQ standard seda  Asus MX34VQ standard gamutAsus MX34VQ standard gama

sRGB (bílá, šedá, gamut, gama)

Asus MX34VQ sRGB bilaAsus MX34VQ sRGB seda  Asus MX34VQ sRGB gamut Asus MX34VQ sRGB gama

kalibrace (bílá, šedá, gamut, gama)

Asus MX34VQ kalibrace bilaAsus MX34VQ kalibrace seda  Asus MX34VQ kalibrace gamutAsus MX34VQ kalibrace gama

Pokud standardní režim upravíte změnou intenzity barevných složek snížením zelené na 90 % a modré na 86 % (a zvýšením  jasu ze 32 na 42 %), získáte výborně vyváženou bílou spolu s mírně širším gamutem. Filtr modrého světla (v pěti úrovních) dokáže stáhnout modrou složku na 75 %, ale zasahuje i do zelené.

MX34VQ je designový monitor bez možností polohování a bez USB-C/Thunderboltu. Funkce pro bezdrátové nabíjení smartphonů je sice šikovná, ale spíše pomalá. Asus nabízí utilitu na rozdělení obrazovky nazvanou MultiFrame Management. Je také jediný, kdo neumožňuje použít jiný držák VESA.

model Asus MX34VQ
úhlopříčka 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1800R
typ panelu SVA
frekvence 100 Hz
uváděný min. response time 4 ms
výrobce panelu Samsung LTM340YP03
bitová hloubka 8bit bez FRC
HDR ne
G-Sync/Freesync AMD Freesync
PIP PIP
porty DP 1.2, 3× HDMI 2.0
USB rozbočovač ne
repro 2× 8 W Harman Kardon
sluchátka ano
výškově stavitelný ne (10,5 cm | 44 cm)
naklápění –7 až +10°
VESA ne
příslušenství napájecí, HDMI 2.0, DP
napájení velký adaptér na 120 W
zahájení prodeje září 2017
cena 20189 Kč

HP EliteDisplay S340c a Envy 34 (60 Hz, VA, 8b)

Z nabídky HP se do testu hodí tři modely: Envy 34, EliteDisplay S340c a EliteOne 1000. Všechny jsou velmi podobné a stojí prakticky stejně. První dva jsou dokonce úplně stejné, liší se jen absencí Freesyncu u testovaného modelu, který je určen více do kanceláří. Jinak jsou to ale stejná zařízení. Pro domácnosti je určené Envy 34, které by ale podle výrobce mělo mít 100Hz panel.

Odhlédneme-li od designovo-kancelářského zaměření většiny těchto produktů HP, tak výraznými prvky monitoru jsou mřížka se čtveřicí reproduktorů a skrytá webkamera. Pod celým displejem se táhne mřížka kryjící 7W repráčky z dílny Bang & Olufsen, které hrají opravdu docela pěkně včetně basů. Chybí jim ale ovládání hlasitosti někde po ruce, musíte navštívit OSD menu.

HP EliteDisplay S340c 2 HP EliteDisplay S340c

Designové provedení se bohužel neslučuje s možnostmi polohování, které nejsou prakticky žádné. Na stole zabírá dost místa široký stojan a monitor lze naklápět pouze dopředu a dozadu. Přičemž ani kloub není bezchybný a směrem dopředu je jeho chod už docela volný (měl jsem nový kus). V balení dostanete redukci na uchycení monitoru přes systém VESA, což by problém řešilo.

Webová kamera je v samostatném modulu ukrytém v monitoru. Když na něj zatlačíte, tak vyjede a opětovným stlačením jej do těla zase zacvaknete. Podporuje přihlašování přes Windows Hello, ale hlavním důvodem, proč si HP s kamerou takto vyhrálo, je Skype a videokonference. Pravděpodobně by dobře fungovala i komunikaci mezi hráči, na levém boku monitoru jsou ovšem samostatná tlačítka pro ovládání Skypu.

Zadní porty zahrnují DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 a USB-C. Rozbočovač a jeho dva porty USB 3.0 lze vzít nejen z USB-C, ale i ze staršího USB-B. HP je ovšem náročné na použitý kabel, připojení mi fungovalo jen s originálním přiloženým USB-C kabelem (je neznatelně tlustší a docela krátký), ale už ne s kabelem od konkurenčního monitoru.

sRGB (bílá, šedá, gamut, gama)

HP EliteDisplay S340c sRGB bilaHP EliteDisplay S340c sRGB seda HP EliteDisplay S340c sRGB gamutHP EliteDisplay S340c sRGB gama

Native (bílá, šedá, gamut, gama)

HP EliteDisplay S340c native bilaHP EliteDisplay S340c native seda HP EliteDisplay S340c native gamut HP EliteDisplay S340c native gama

HP Enhanced+ (bílá, šedá, gamut, gama)

HP EliteDisplay S340c Enhanced bila HP EliteDisplay S340c Enhanced gamutHP EliteDisplay S340c Enhanced gama

kalibrace, custom sRGB (bílá, šedá, gamut, gama)

HP EliteDisplay S340c kalibrace bilaHP EliteDisplay S340c kalibrace sedaHP EliteDisplay S340c kalibrace gamut HP EliteDisplay S340c kalibrace gama

V OSD menu je hned na prvním místě režim sRGB s celkem dobrým vyvážením bílé i šedé (jen s lehce potlačenou červenou složkou). Rozsah jasu je 48 až 284 cd/m², přičemž HP udává 300 nitů. Kontrast je pěkných 2220:1 a barevný gamut odpovídá téměř přesně prostoru sRGB. I křivka gama je zcela rovná. Docela dobrá je i homogenita jasu.

Režim Nativ má o něco širší barevný prostor a vyvážení bílé posunuté více do modra. Režim HP Enhanced+ má napevno daný jas téměř na maximum, také širší gamut a barvy posunuté do modra. V režimu Custom RGB můžete zkusit kalibrovat a posunout intenzity barevných složek, čímž vyvážíte bílou i při širším gamutu (bílou i šedou současně ale vyvážit nejde), lepších barev proti režimu sRGB ale nedocílíte.

HP nemíří na hráče, ale buď do domácích kanceláří, nebo do skutečných officů. Tohle je zkrátka designový monitor s důrazem na dobrý zvuk a videohovory přes Skype. Pro virtuální monitory je zde utilita HP Display Assistant.

model HP EliteDisplay S340c
úhlopříčka 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý neuvádí
typ panelu VA
frekvence 60 Hz
uváděný min. response time 6 ms
výrobce panelu neuvedeno
bitová hloubka 8bit bez FRC
HDR ne
G-Sync/Freesync ne
PIP PIP, PBP
porty HDMI 2.0, DP 1.2, USB-C
USB rozbočovač z USB-C: 2× USB 3.0
repro 4× 7 W Bang & Olufsen
sluchátka ano
výškově stavitelný 12,5 | 43 cm
naklápění –5 až +25°
VESA 100 × 100 (přes kit)
příslušenství hdmi, dp, usb-B, napaejeci, VESA redukce
napájení velký adaptér
zahájení prodeje květen 2017
cena 24590 Kč

Philips 349X7FJEW (100 Hz, SVA, 8b)

Jediný zakřivený širokoúhlý model v nabídce Philipsu má bílé provedení těla s výrazným rámečkem a trochu extravagantním držákem a podsvíceným logem. Stojan umožňuje výškové nastavení v rozmezí 15 centimetrů.

Konektorová výbava zahrnuje dvojici HDMI (z toho jedno HDMI 2.0), DisplayPort a rozbočovač USB 3.0. Moderní Thunderbolt/USB-C zde není. Ovládání probíhá pomocí joysticku, ale pohyb v menu není příliš pohodlný.

Philips 349X7FJEW 3 Philips 349X7FJEW

Režimy obrazu zahrnují standardní, kde lze zvolit teplotu barev v rozmezí 5000 až 11 500 K a režim sRGB. V uživatelském režimu pak můžete kalibrovat barvy pomocí nastavení úrovní RGB.

Rozsah jasu je zde 50 až 250 cd/m², kde střední jas najdete na 42 % posuvníku. Naměřený kontrast činí 1808:1. Pokud vyzkoušíte v nastavení zvýšit kontrast, dostanete se sice na 2000:1, ale zhorší se barevné podání.

Zapnutím funkce Smart Contrast zíkáte dynamický kontrast, který ale při nejlpším znamená 8700:1 a bez možnosti ovládat úroveň svítivosti. V základu je zapnutá funkce Pixel Orbiting a na monitoru jste občas hláškou i varováni před vypalováním pixelů.

standard, 6500K 

Philips 349X7FJEW 6500K bilaPhilips 349X7FJEW 6500K sedaPhilips 349X7FJEW 6500K gamutPhilips 349X7FJEW 6500K gama

sRGB

Philips 349X7FJEW sRGB bilaPhilips 349X7FJEW sRGB sedaPhilips 349X7FJEW sRGB gamutPhilips 349X7FJEW sRGB gama

kalibrace, user

Philips 349X7FJEW kalibrace bilaPhilips 349X7FJEW kalibrace seda Philips 349X7FJEW kalibrace gamutPhilips 349X7FJEW kalibrace gama

Režim 5000K stáhne modrou na 75% a červenou zvýší na 112%, 7500K udělá přibližně opak, ale i při základním 6500K jsou barvy posunuté do modrého spektra. Funkce Low Blue pro snížení vyzařování modrého světla má tři úrovně, přičemž vždy stáhne i červenou.

V režimu sRGB nemůžete ovládat jas a dostanete plných 250 nitů. Barvy jsou trošku přesnější, ale pořád to není ono. Při kalibraci je možné vyvážit bílou celkem přesně a jen velmi mírně se tím sníží kontrast. Pouze v tomto režimu získáte přesný obraz.

model Philips 349X7FJEW
úhlopříčka 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1800R
typ panelu SVA
frekvence 100 Hz
uváděný min. response time 4 ms
výrobce panelu Samsung LTM340YP03
bitová hloubka 8bit bez FRC
HDR ne
G-Sync/Freesync AMD Freesync
PIP PIP, PBP
porty DP 1.2, HDMI 2.0, HDMI 1.4
USB rozbočovač z USB-B: 4× USB 3.0
repro 2× 5 W
sluchátka ano
výškově stavitelný 9,5 až 24,5 cm | 43 až 58 cm
naklápění –4 až +21°
VESA 100 × 100
příslušenství napájecí, HDMI 2.0, DP, USB, audio
napájení velký adaptér na 120 W
zahájení prodeje prosinec 2017
cena 17190 Kč

AOC AGON AG352UCG6 (100/120 Hz, AMVA, 8b)

Model AG352UCG6 je jediný širokoúhlý monitor v nabídce tohoto výrobce. Jde o herní model (značka Agon) s podporou G-Sync, ovšem za hodně nízkou cenu, navíc AOC ani podobný model bez G-Syncu nemá, takže jsem jej do testu zařadil. G-Sync za takto nízkou cenu s těmito parametry navíc nikdo jiný v nabídce nemá.

Provedení těla je hráčsky bytelné, ale také trošku levné a s tlustými rámečky okolo displeje. Stojan umožňuje výškové nastavení i otáčení a lze jej díky velkému uchu i snadněji přenášet. V rohu je možné odklopit páčku, čímž vznikne takový držák na sluchátka. Spodní strana těla obsahuje pás LEDek, které vytváří ambientní světlo. Jeho barvu (červená, modrá nebo zelená) si můžete nastavit.

AOC AGON AG352UCG6 5 AOC AGON AG352UCG6

Konektorová výbava zahrnuje klasicky HDMI a DisplayPort v jedné polovině šasi, ve druhé pak rozbočovač USB s nestandardním širokým konektorem. Ten správný kabel k němu ale v příslušenství dostanete. OSD menu není příliš přehledné.

Rozsah jasu je 29 až 354 cd/m² s kontrastem 1700:1. V základu jsou na monitoru nastaveny teplé barvy, ale s potlačenou červenou na 91 %. Při změně na normální teplotu se ale přelijí hodně do modra. Funkce pro potlačení modré Low Blue ji utlumí ve dvaceti úrovních až na 60 %.

standard, teplá

AOC AGON AG352UCG6 tepla bilaAOC AGON AG352UCG6 tepla sedaAOC AGON AG352UCG6 tepla gamutAOC AGON AG352UCG6 tepla gama

sRGB

AOC AGON AG352UCG6 sRGB bilaAOC AGON AG352UCG6 sRGB seda AOC AGON AG352UCG6 sRGB gamutAOC AGON AG352UCG6 sRGB gama

kalibrace

AOC AGON AG352UCG6 kalibrace bilaAOC AGON AG352UCG6 kalibrace sedaAOC AGON AG352UCG6 kalibrace gamutAOC AGON AG352UCG6 kalibrace gama

V režimu sRGB získáte vcelku přesné barvy, ale pořád s nevyváženou bílou a s nemožností ovládat jas. Kalibrace umožňuje změnu úrovní RGB, což barvy i bílou docela vylepší, ale kontrast spadne zhruba na 1100:1. Herní režimy mají několik módů podle typu hry.

model AOC AGON AG352UCG6
úhlopříčka 35" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1800R
typ panelu AMVA
frekvence 100/120 Hz
uváděný min. response time 4 ms
výrobce panelu AU Optronics M350QVR01
bitová hloubka 8bit bez FRC
HDR ne
G-Sync/Freesync G-Sync
PIP ne
porty DP 1.2, HDMI 1.4
USB rozbočovač z microUSB-B: 2× USB 3.0
repro 2× 2 W
sluchátka ano
výškově stavitelný 11,5 až 22,5 cm | 46 až 57 cm
naklápění –6 až +28°
VESA 100 × 100
příslušenství napájecí, DP, široké USB 3.0
napájení menší adaptér na 90 W
zahájení prodeje červen 2018
cena 19990 Kč

 

Dell UltraSharp U3419W, U3417W a U3415W (60 Hz, AH-IPS, 10b)

Dell má v nabídce tři 34" zakřivené monitory a kromě nich také větší 37,5" s ještě vyšším rozlišením 3840 × 1600 px a pro fajnšmekry pak obří 49" s poměrem stran 32:9. I mezi byznysovými modely v sérii P pak nabízí model P3418HW, který má ovšem nižší rozlišení.

UltraSharpy U3415W a U3417W jsou starší modely, navzájem dost podobné, které se liší hlavně poloměrem prohnutí displeje. U3415W je více rovný s poloměrem 3800R a U3417W má standardní zahnutí 1900R. Designové provedení se liší jen velmi málo, ale ovládání OSD je jiné: U3415W má senzorová tlačítka, která se naštěstí mačkají stejně dobře, jako ta normální u modelu U3417W.

Dell U3415W 15 Dell U3415W
Dell U3417W 9 Dell U3417W
Dell U3419W 23 Dell U3419W

USB rozbočovač nabízí porty klasicky vzadu, vyšší model U3417W a U3419W má dva i na boku. Flashku ale do monitoru připojuje málokdo. Všechny mají 10bitový panel (8b + FRC) od LG, ale mírně jiný typ. V krabici najdete vytištěnou zprávu z kalibrace monitoru. Provedení podstavců je hodně podobné, standardně umožňují výškové nastavení, naklápění i natáčení do boku.

Jelikož je ze všech třech novinka U3419W zdaleka nejlepší, výstupy z měření uvádím jen pro ni:

standard

Dell U3419W standard bilaDell U3419W standard seda  Dell U3419W standard gamutDell U3419W standard gama

movie

Dell U3419W movie bila  Dell U3419W movie gamutDell U3419W movie gama

game

Dell U3419W game bila Dell U3419W game gamutDell U3419W game gama

kalibrace

Dell U3419W kalibrace bilaDell U3419W kalibrace seda Dell U3419W kalibrace gamutDell U3419W kalibrace gama

 

U3419W má rozsah jasu 47 až 330 nitů při kontrastu 944:1. Vyvážení bílé trochu chybí červená složka, ale gamut odpovídá velmi dobře standardu sRGB. Režim ComfortView potlačí modrou a částečně i červenou. Režim Movie je opět nesmyslně laděn do modré. Režim Custom Color je dobrý na kalibraci. Přestože jsou barvy i vyvážení už v základu téměř dokonalé, můžete si pohrát nejen s úrovněmi RGB (Gain), ale i jejich posunem (Offset), nastavením odstínů (Hue) a saturací. Po kalibraci se dostanete na extrémně přesné barvy.

U3417W má rozsah jasu 45 až 322 nitů při mírně nižším kontrastu 930:1 a vyvážení bílé má lehce do modra. Režim Multimedia se od něj příliš neliší a režim Movie je bohužel stejně nepovedený jako u U3415W. V základu má tento model horší barvy, ale opět si můžete pohrát velmi obstojně s kalibrací, čímž získáte velmi dobré vyvážení bílé i šedé a kontrast zase tolik neklesne (845:1). Dokonce i homogenita je u tohoto modelu lepší.

Dell jako jediný v testu umožňuje zapnout uniformitu obrazu, což je funkce, která vyrovná nerovnoměrné podsvícení, ale zároveň sníží kontrast zhruba na polovinu (530:1) a zaaretuje jas na 160 cd/m². Obrazovka pak svítí více, než je pro většinu dne dobré, ale homogenitu pak máte jako u přímého podsvícení.

Všechny modely mají integrovaný KVM switch, ke kterému patří i DisplayPort Out. Slouží pro ovládání dalšího počítače pomocí jedné sady periferií. V utilitě Dell Display Manager můžete vcelku komfortně ovládat virtuální okna, ale i různé barevné režimy pro různé aplikace. Je pak trošku škoda, když filmový režim nepřinese kýžené zlepšení známé z televizorů.

U3419W je každopádně špičkový monitor s velmi přesnými barvami a tříletou zárukou, ovšem také za vyšší cenu.

model Dell UltraSharp U3419W Dell UltraSharp U3417W Dell UltraSharp U3415W
úhlopříčka 34" (21:9) 34" (21:9) 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px 3440 × 1440 px 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1900R 1900R 3800R
typ panelu AH-IPS AH-IPS AH-IPS
frekvence 60 Hz 60 Hz 60 Hz
uváděný min. response time 5 ms 5 ms 5 ms
výrobce panelu LG LG LM340UW3-SSA1 LG LM340UW2-SSA1
bitová hloubka 10bit (8b+FRC) 10bit (8b+FRC) 10bit (8b+FRC)
HDR ne ne ne
G-Sync/Freesync ne ne ne
PIP PIP, PBP PIP, PBP PIP, PBP
porty 2× HDMI 2.0, DP 1.2 (HDCP 2.2), USB-C (Power Delivery 90 W) DP 1.2 (HDCP 1.4), miniDP (HDCP 1.4), DP OUT, 2× HDMI 2.0 (HDCP 1.4) DP, miniDP, DP OUT, HDMI 2.0, HDMI MHL
USB rozbočovač 2× z USB-B: 4× USB 3.0 2× z USB-B: 4× USB 3.0 2× z USB-B: 4× USB 3.0
repro 2× 9 W 2× 9 W 2× 9 W
sluchátka ano
výškově stavitelný 6,5 až 18 cm | 40 až 51,5 cm 6,5 až 18,5 cm | 40 až 52 cm 6,5 až 17,5 cm | 40 až 51 cm
naklápění –5 až +20° –3 až +21° –6 až +21°
VESA 100 × 100 100 × 100 100 × 100
příslušenství  –  –  –
napájení přímé napájení přímé napájení přímé napájení
zahájení prodeje září 2018 září 2016 leden 2015
cena 25 000 Kč 21 000 Kč 20 789 Kč

 

Acer XR342CKP (100 Hz, AH-IPS, 10b)

Acer má tradičně velmi širokou nabídku monitorů. Mezi širokoúhlými a zakřivenými nabízí dražší herní modely Predator s G-Syncem, ale také výhodný Acer XR342CKP. Pod jménem X342 se skrývá více modelů, jeden dokonce se 4K rozlišením 3840 × 1600 px, takže je potřeba se dívat i na ta další písmenka.

Do testu by se teoreticky hodil ještě Predator Z35P (zde je opět více variant) a Predator X34P, Acer umí herní monitory poměrně levně, ale cílem testu není vybrat čistě herní monitor s G-Syncem (který je u testovaného AOC spíše náhodou). Nicméně: pokud herní monitor, tak právě Acer má hodně dobré portfolio.

Acer XR342CKP 4 Acer XR342CKP

Model XR342 (CKPbmiiqphuzx) se designem také hodí i na hráčský stůl a samozřejmě podporuje i AMD Freesync. Provedení kazí jen lehce tlustší rámečky, alespoň v porovnání s těmi aktuálně nejtenčími. Spodní strana obsahuje barevné diody, které mohou svítit či pulsovat jakoukoliv barvou, ale lze to vypnout, respektive vůbec nezapínat.

Displej se dá velmi snadno polohovat do všech směrů a celý monitor za užitečný držák lze i odnést. Mezi porty nechybí USB-C. Ovládání OSD probíhá pomocí joysticky, ale zapínací tlačítko je samostatné a mezi oběma prvky jsou ještě tři tlačítka pro rychlou volbu.

V režimu Standard jsem naměřil rozsah jasu 40 až 322 cd/m² při kontrastu 1150:1. V základu je jas nastavený na 80 % (275 nitů) a jeho změna vás přepne do módu User. Režim Eco sníží jas na 44 %, což je pořád hodně. Středních 120 nitů se nachází na 24 %, takže mód User bude pořád více „ekologický“, než Eco. Rovnoměrnost jasu se Aceru vcelku povedla.

Režim Graphic zvýší jas na 97 % a kontrast z 50 na 60 %, což znamená jen nepatrný rozdíl, ale barvy se z původně dobře vyvážených hodnot posunou více do modré. V módu sRGB získáte zase teplejší barvy, svému jménu tedy tento režim nedostál a Standard nebo HDR poskytne lepší výsledky.

standard

Acer XR342CKP standard bilaAcer XR342CKP standard sedaAcer XR342CKP standard gamutAcer XR342CKP standard gama

HDR

Acer XR342CKP HDR bilaAcer XR342CKP HDR seda Acer XR342CKP HDR gamutAcer XR342CKP HDR gama

kalibrace

Acer XR342CKP kalibrace bilaAcer XR342CKP kalibrace sedaAcer XR342CKP kalibrace gamutAcer XR342CKP kalibrace gama

V režimu HDR se jas zvýší na 100 % (což znamená 205 nitů), ale jde zpětně snížit, což u BenQu nešlo. Opět je u něj nižší kontrast 744:1 kvůli světlejšímu podání černé.

Kalibrace je možná změnou hodnot Gain a Bias pro základní barvy, dále pak změnou odstínů a saturace u RGB, čímž jde upravit poslední nepřesnost v barvách a do hodnotu deltaE u červené. Reálný přínos kalibrace je u Aceru ale již malý. Funkce Blue Light se nastavuje přímo v procentech snížení modré složky, mezi 80 a 50 %, což i zhruba odpovídá naměřeným hodnotám.

Jednou z herních funkcí je Black Boost, která může udělat černou jasnější. Sice to sníží kontrast, ale nepřítele ve tmě uvidíte dříve. Acer je kromě BenQu jediný, kdo v této kategorii umí HDR, navíc má aspoň papírově trochu slušnou rychlost. Jde o 10bitový (8b + FRC) IPS panel od LG s frekvencí 100 Hz.

Acer XR342 je hodně dobrý monitor s pěkným obrazem za dobrou cenu. Užijí jej hráči a díky HDR i filmoví fanoušci. Připojení přes USB-C pak všichni majitelé počítače s moderními porty. Možnosti polohování jsou příkladné. Tohle se Aceru povedlo.

model Acer XR342CKP
úhlopříčka 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý
typ panelu AH-IPS
frekvence přetaktovaná 100 Hz
uváděný min. response time 1 ms
výrobce panelu LG
bitová hloubka 10bit (8b+FRC)
HDR ano
G-Sync/Freesync AMD Freesync
PIP  –
porty DP, DP out, 2× HDMI 2.0, USB-C
USB rozbočovač z USB-C: 4× USB 3.0
repro 2× 7 W DTS
sluchátka ano
výškově stavitelný 9,5 až 22,5 cm | 43 až 56 cm
naklápění –6 až +34°
VESA 100 × 100
příslušenství DP, napájecí, USB-C, VESA adapter, držák na sluchátka
napájení velký plochý adaptér na 180 W
zahájení prodeje červen 2018
cena 19990 Kč

 

LG 34UC88 a 34UC99 (60 Hz, AH-IPS, 10b)

Nabídka LG zahrnuje kromě tohoto modelu ještě 34UC89G s G-Syncem, ale nízkým rozlišením a velmi podobný 34UC99-W, který se liší přítomností USB-C a barevným provedením. Displej by měl být shodný.

LG 34UC88 má kromě displeje podobně zakřivený i designový stojan, ale provedení šasi působí lacině. Nepřidávají tomu ani poměrně tlusté rámečky. Pro napájení potřebujete externí adaptér. Výšku monitoru můžete nastavit v rozmezí 12 centimetrů.

LG má povedené ovládání pomocí joysticku pod logem, i samotné provedení OSD menu. Počítač připojíte přes HDMI či DisplayPort, ale moderní Thunderbolt nabízí až zmíněný vyšší model. Je zde i rozbočovač na USB 3.0 přes klasickou kostku USB-B.

LG 34UC88 4 LG 34UC88

Rozsah jasu je 75 až 302 cd/m², přičemž střed najdete na 15%. Kontrast má ale LG dost nízký, pouze 940:1 (LG oficiálně uvádí 1000:1), a tedy i zhruba dvojnásobně jasnější úroveň černé. Položka kontrast je v základu nastavená na 70 %, ale změnou lepší obraz nezískáte.

Režim Cinema je vyvážený do modra, režim Photo ještě více do modra. Změnou teploty barev na Warm se z posunu barev do modra také nevymaníte, to až v režimu Reader, který má modrou složku potlačený, ale má celkově dost nízký kontrast 650:1. Kalibrace nabízí docela hodně možností. Vyvážení bílé je možné dostat na velmi přesnou úroveň, ovšem za cenu nižšího kontrastu 830:1.

standard

LG 34UC88 custom bila  LG 34UC88 custom gamutLG 34UC88 custom gama

cinema

LG 34UC88 cinema bilaLG 34UC88 cinema sedaLG 34UC88 cinema gamutLG 34UC88 cinema gama

kalibrace

LG 34UC88 kalibrace bilaLG 34UC88 kalibrace seda LG 34UC88 kalibrace gamut LG 34UC88 kalibrace gama

Tenhle monitor má docela dobré reproduktory a přes OSD se i dobře ovládá, ale kvalita obrazu je spíše slabší. Povedený je naopak software nazvaný OnScreen umožňující mimo jiné vytvoření více virtuálních displejů a utilitu Dual Controller Software pro využití monitoru jako KVM switche.

Vyšší model 34UC99 stojí asi o 3500 Kč více a již nabídne užitečné USB-C, které oceníte hlavně při používání s notebookem. Jinak se liší zřejmě už jen barvou šasi (bílá), panel použilo LG stejný, takže i naměřené hodnoty jako nižší kontrast budou velmi podobné. V obou případech však jde o slušný 10bitový displej (8b + FRC) vlastní výroby.

model LG 34UC88
úhlopříčka 34" (21:9)
rozlišení 3440 × 1440 px
rovný/prohnutý 1900R
typ panelu AH-IPS
frekvence 60 Hz
uváděný min. response time 5 ms
výrobce panelu LG LM340UW3-SSA1
bitová hloubka 10bit (8b+FRC)
HDR ne
G-Sync/Freesync AMD Freesync
PIP PBP
porty DP 1.2, 2× HDMI 2.0
USB rozbočovač z USB-B: 2× USB 3.0
repro 2× 7 W
sluchátka ano
výškově stavitelný 10 až 22 cm | 43,5 až 55,5 cm
naklápění –4 až +21°
VESA 100 × 100
příslušenství napájecí, HDMI, DP
napájení menší adaptér na 110 W
zahájení prodeje
cena 18390 Kč

 

Hodnocení

Na poměr stran a zakřivení vůbec mohou být různé názory. Mne širokoúhlé monitory oslovily, ale určitě bych na nich až na výjimky nespouštěl aplikace přes celou obrazovku. Tři monitory také plně nenahradí, ale dva ano a to velmi komfortně. Základní otázka, jestli dva běžné monitory nahradit jedním širokoúhlým mi vychází pozitivně.

Při výběru budete postaveni před rozhodnutí, jestli jít do IPS s lepšími 8+2bitovými barvami, nebo do VA s vyšší 100Hz rychlostí panelu. TN vůbec nemusíte řešit, v této kategorii se naštěstí nevyskytuje. Energetická náročnost je na tom podobně, prakticky všechny monitory mají spotřebu mezi 37 a 43 W.

V testu dvanácti monitorů od devíti značek mě nejvíce zaujaly BenQ EX3501R, Dell UltraSharp U3419W, Samsung C34H890 a Acer XR342CKP.

1. a 2. místo: Acer XR342CKP a Dell U3419W

Acer XR342CKP 4Dell U3419W 22


 

3. místo: BenQ EX3501R
4. místo: Samsung C34H890

BenQ EX3501R 1Samsung C34H890 4

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.