Hlavní navigace

Velký test výkonných SSD pro rozhraní M.2 PCIe

24. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod: M.2 SSD roku 2018

U systémového disku SSD je mnohem důležitější, aby v počítači vůbec nějaký byl, než jaká značka a jak výkonný model. Přesto jsou mezi nimi rozdíly, které opět po roce shrneme ve velkém testu. Tentokrát již nebudu srovnávat SSD pro rozhraní SATA s těmi pro PCIe/NVMe, ale zaměřím se pouze na novější rozhraní.

SATA je již za zenitem a u nich je opravdu prakticky jedno, jaký disk pořídíte. Zajímavé je již jen rozhraní PCIe. Standardní disky M.2 jsem ale porovnal s aktuálně nejrychlejším SSD pro koncové uživatele, kterým je Intel Optane 900P.

TipVelké srovnání šestnácti M.2 SSD: vyplatí se rychlé NVMe, nebo stačí SATA? (test)

Když přišla řeč na kapacitu, opět jsme zůstali u kategorie ± 256 GB. Na systém, aplikace a hry to stačí, větší využijete spíše v notebooku bez možnosti druhého disku, nebo pokud máte mnoho nainstalovaných her. Slibujeme, že příští test už na vyšší kapacitu přejdeme :), prozatím je pro většinu uživatelů výhodnější 256 GB a k tomu druhý datový disk.

SSD jsme testovali na nejvyšší konfiguraci sestavy HAL3000 MČR2018, za její zapůjčení děkujeme.

hal3000

Prakticky všichni výrobci už přešli na 64vrstvé paměti NAND a nabízejí pětiletou záruku. V testu najdete značky Samsung, WD, Adata, Intel, Transcend, Kingston a Patriot. Opět se mi podařilo obsáhnout celou současnou nabídku na trhu (modely, které přišly na trh letos) a proti loňskému testu téměř všichni výrobci přešli na novější verzi protokolu NVMe 1.3. Pouze Patriot a Kingston zůstali u minulé generace NVMe 1.2 a navíc mají konektor s výřezy typu B & M, což mimo jiné znamená, že jsou připojené jen přes dvě linky PCIe = jsou pomalejší.

Za zapůjčení většiny disků děkujeme společnosti Alza.cz

Alza ufon

V případě Kingstonu jde o entry-level, tedy naprosto základní (a přesto určený pro rozhraní PCIe) disk SSD za nízkou cenu, ovšem Patriot má u svého Scorche velký hendikep. Na druhé straně je tu Intel Optane 900P s cenou téměř deset tisíc za kapacitu 280 GB, ovšem se zcela novým typem pamětí 3D Xpoint slibující mnohem delší životnost i vyšší rychlosti.

Cena levného a pro mnoho uživatelů dostatečného M.2 SSD v této kapacitě začíná v současnosti zhruba na 1300 Kč za WD Green, ve formátu 2,5" je pak ještě o dvě stovky levněji. Proti nim jsou v našem testu velmi rychlá SSD v cenách mezi 1500 až 2600 Kč. Ne každému se to vyplatí, disky SSD svým výkonem spíše předbíhají dobu …

Článek pokračuje další kapitolou.

Samsung

Samsung přišel po roce s novou generací 970 EVO a 970 Pro. Modely 870 jsou určené pro rozhraní SATA a zmíněný Pro je už pro koncového uživatele drahý, navíc začíná až na kapacitě 500 GB. Model 970 EVO koupíte v kapacitách 250 GB až 2 TB.

Samsung 970 EVO má všechny čipy na jedné straně. Dva z nich jsou tzv. multi-die pouzdra obsahující čtyři čipy V-NAND 3bit MLC, u dvojnásobné kapacity bude v těchto dvou pouzdrech dvojnásobný počet paměťových čipů. Řadič Phoenix S4LR020 (ten nahradil Polaris z minulé generace) doplňuje 512 MB vyrovnávací paměti, vše vlastní výroby z továren Samsungu.

Samsung 970 EVO 3

Samsung 970 EVO 1 Samsung 970 EVO 2

Řada 970 používá čtvrtou generaci 64vrstvých pamětí 3D NAND TLC (neboli V-NAND podle slovníku Samsungu), každý o kapacitě 32 GB. Část zbývající kapacity je využita pro SLC cache, 4 GB máte vždy a dalších 9 GB získáte dynamicky podle zaplnění disku.

Samsung 970 EVO read Samsung 970 EVO write

Samsung uvádí životnost až 150 TBW (zapsaných terabajtů) a poskytuje záruku 5 let, kterou dříve nabízel jen u modelů Pro. Pět let ale již nabízí skoro všichni. V našem testu jde o nejdražší (když nepočítáme extrémní Intel Optane) disk.

Pro srovnání, profesionální model 970 Pro obsahuje čipy typu MLC, je zcela bez SLC cache a poskytuje dvojnásobnou životnost. 970 Pro je pro běžného uživatele docela drahý, ale pořád ne tak, jako Intel Optane 900P.

Intel

Intel nabízí novou (sedmou) generaci pod označením 760p v kapacitách 128 GB až 2 TB. Všechny čipy má stejně jako Samsung na jedné straně (druhou využívá až u 2TB modelu). Řadič Silicon Motion má opět mírně upravený pro své potřeby.

Dvě multi-die pouzdra ukrývají paměťové čipy TLC NAND (pravděpodobně od Micronu), vyrovnávací paměť o kapacitě 128 GB má na svědomí Nanya. U větší varianty s 512 GB je rozdíl jen v tom, že čipy s vyrovnávací pamětí jsou dva a místo výrobce Nanya jde o Micron, každý s kapacitou 256 MB.

Intel 760p 3

Intel 760p 1 Intel 760p 2

U NAND čipů jde o typ, který Intel již použil u starších modelů, zlepšením tak spočívá spíše jen u řadiče. 760p patří mezi nejvýkonnější SSD, ovšem se slabšími sekvenčními rychlostmi a vyšší teplotou v zátěži. Intel udává výdrž 144 TBW a poskytuje záruku 5 let.

Intel 760p read Intel 760p write

Intel nabízí také extrémní SSD ve formě karty do sloty PCIe pod názvem Optane 900P. V kapacitě 280 GB stojí okolo 9800 Kč, tedy asi pětinásobek běžných SSD. Větší kapacitu by si domů zřejmě nikdo nekupoval a i tento kousek je na pováženou. Intel na něj poskytuje záruku 5 let. Intel vyrábí i variantu pro rozhraní U.2 (ač vypadá, jako by šlo o SATA). Pod názvem Optane (konkrétně Optane Memory) najdete na trhu i malé cachovací SSD.

Intel Optane 900P 1

Intel vzal SSD Optane P4800x určené pro sféru Enterprise a začal ji prodávat i koncovým uživatelům pod názvem Optane 900P. Uvnitř Optanu jde o tzv. 3D Xpoint paměti, které by jednou mohly nahradit současně většinově používané NAND. Na spodní straně karty se pod plechovým krytem nachází sedm čipů 29P16B1BLDNF3, Intel používá (na rozdíl od disků M.2) i vlastní řadič (Intel EAU01D76 SLL3D).

Intel Optane 900P 2

Výhodou pamětí typu 3D Xpoint je hlavně životnost, Intel uvádí až 1000 vyšší než u typu NAND. Na druhou stranu u tohoto modelu udává životnost 5110 TBW, což přinejlepším desetinásobek proti NAND. Jiná hodnota mluví o možnosti každý den záruky přepsat celou kapacitu desetkrát.

Intel Optane 900P read Intel Optane 900P write

Zcela zde chybí vyrovnávací paměť DRAM, což ale dává smysl, neboť paměti 3D Xpoint jsou samy o sobě takové DRAM. Xpoint také nepotřebuje TRIM ani Garbage Collector. Spotřeba tohoto rychlíka je ale proti ostatním také extrémní a počítá se ve wattech (okolo 5 W v klidu).

Sekvenční rychlosti nejsou nic speciálního, síla Optanu je v náhodném přístupu k malým 4kB blokům, kde dosahuje až na půl milionu IOPS. Také v PCMarku je jeho výsledek proti ostatním SSD trojnásobný. Reálný přínos je ale stále velmi malý. Jeho konkurentem by mohl být Samsung 970 PRO, který vychází mnohem výhodněji a extrémní výkon (i když ne tak velký) nabízí také.

Transcend

Transcend má nový NVMe model nazvaný 110S v kapacitách 128, 256 a 512 GB. Paměťové čipy jsou na desce samostatně, celkem čtyři 3D TLC NAND čipy pravděpodobně od Micronu doplňuje řadič Silicon Motion. Zcela chybí čip pro vyrovnávací paměť cache, která bude pravděpodobně jen v rámci řadiče. V paměťových čipech je vestavěná SLC cache.

Transcend 110S 3

Transcend 110S 1 Transcend 110S 2

Jeho slabinou jsou sekvenční rychlosti a obzvláště náhodný zápis v benchmarku HD Tune se mu vůbec nepovedl. V zátěži se také dokáže zahřát až na 75 °C.

Transcend 110S read Transcend 110S write

Transcend 110S ale překvapil nízkou cenou 1900 Kč a pětiletá záruka mu nechybí. Varianta s 512GB je oboustranná, z druhé strany má další čtveřici čipů NAND, a tak méně vhodná pro notebooky.

WD

Western Digital nabízí NMVe disk u modelu Black a proti loňskému modelu se v názvu liší jen letopočtem (který ne všichni prodejci uvádějí). Vychází s modelu SN720 pro byznysový trh. Nový Black je druhá generace a v nabídce je v kapacitách 250 GB, 500 GB a 1 TB. Což je malá změna proti modelu 2017, který nabízel kapacity 256 a 512 GB. Black už v loňském testu příjemně překvapil a v podstatě jej překonal jen Samsung.

WD Black 2018 3

WD Black 2018 1 WD Black 2018 2

Jde o jednostranný disk se dvěma čipy multi-die, každý z nich obsahuje dvojici NAND pamětí od SanDisku (což je již spolu s WD jedna firma). Řadič SanDisk je netradičně umístěn uprostřed a na desce najdete i vyrovnávací paměť od Micronu (ovšem na některých trzích od Hynixu) nespecifikované kapacity.

WD Black 2018 read WD Black 2018 write

64vrstvé TLC NAND (BiCS 3) paměti vyvíjí SanDisk spolu s Toshibou, ale osmikanálový řadič má WD/Sandisk kompletně svůj. První Black (2017) s řadičem Marvell se WD povedl skvěle, druhá generace s vlastním řadičem a vrstvenými NAND je ještě lepší. Pro zajímavost, vlastní řadič u svých SSD používá kromě WD prakticky pouze Samsung. WD garantuje zápis 200 TBW, ale pro větší kapacity už překvapivě neudává dvojnásobek.

WD Black je jen o stovku levnější než Samsung 970 EVO, ale pětiletou záruku nabízí také a výkon mají obdobný. Black má ovšem vyšší teploty bez zátěže, kdy se mu nechce spadnout pod 40 °C. Samsungu vyrostla velká konkurence, WD je schopné vyrábět si čipy samo a Black je výbornou volbou.

Adata

Adata má v nabídce několik rychlých SSD pro slot M.2 a vyznat se v nich je těžší. Loni jsem vyzkoušel stále prodávaný XPG SX8000, letos jsou aktuální modely XPG SX8200 a „herní“ XPG Gamix S11, což jsou ve skutečnosti úplně stejné disky.

Adata XPG SX8200 3

Adata XPG SX8200 1 Adata XPG SX8200 2

Akorát Gammix má na sobě slušivé kovové chlazení. Ale i k SX8200 dostanete v balení plechový štítek, který by teoreticky mohl sloužit jako jednoduchý chladič, spíše však jde o design. Prodávají se v kapacitách 240 až 960 GB.

SX8200 obsahuje po dvou čipech NAND (64vrstvé TLC zřejmě značky Micron) na každé straně a netradičně dvěma čipy Nanya s vyrovnávací pamětí. Řadičem je zde Silicon Motion SM2262G. Adata je jediný výrobce, jehož 240GB SSD (mimochodem spolu s Kingstonem nejnižší kapacita v testu) není kvůli oboustrannému provedení příliš vhodné pro ultrabooky.

Adata XPG SX8200 read Adata XPG SX8200 write

Druhý model XPG Gammix S11 přijde v polstrované krabičce s pěkným červeným kovovým chladičem. Pod tímto brněním se skrývá naprosto stejné čipy a teoreticky by mohl být o kousek výkonnější při teplotní zátěži.

Adata Gammix S11

Adata udává životnost 160 TBW a nabízí pětiletou záruku. Cena obou disků je podobná, Gammix S11 je dokonce o pár korun levnější. Liší se prý mírně i ve firmwaru, ale praktický rozdíl není žádný. Kupte si který se vám líbí designově.

Adata Gammix S11 read Adata Gammix S11 write

SX8200 je hodně rychlé SSD s kvalitním řadičem. Gammix S11 pak opravdu nabízí trošku nižší teploty, ale v praxi to není skoro poznat. Do extrémně topícího herního počítače bych jej ale možná zvolil. Adata patří na špici, ne úplně na vrchol, zato hodně tlačí dolů cenu.

Kingston

Kingston přišel za poslední rok akorát s modelem A1000 v kapacitách 240 až 960 GB. Jde o základní levný model vedle rychlejšího KC1000, jež ale patří k minulé generaci. A1000 ovšem stojí pouze 1500 Kč a běžné M.2 SATA disky vedle něj pozbývají smysl.

Jde ovšem o rozhraní PCIe Gen3 ×2, tedy se dvěma linkami místo čtyř a se starší generací protokolu NVMe 1.2.

Kingston A1000 3

Kingston A1000 1 Kingston A1000 2

Řadič Phison PS5008-E8 doplňují čtyči čipy NAND s označením Kingston FH64B08UCI1 (jejich skutečným výrobcem je zřejmě Toshiba a tohle překreslování log není u Kingstonu poprvé). Vyrovnávací paměť rovněž nese logo Kingston.

Kingston A1000 read Kingston A1000 write

Výkonem sice starší SATA disky příliš nepřekonává, ale rozhraní PCIe má proti SATA i jiná pozitiva (třeba nižší zátěž procesoru) a navíc i Kingston poskytuje pětiletou záruku spolu s životností 150 TBW. Ač to tak na začátku nevypadalo, v kombinaci s cenou je Kingston A1000 docela výhodná koupě.

Patriot

Do počtu zde máme ještě méně známý Patriot Scorch, který stejně jako Kingston umí připojení jen přes dvě linky PCIe. Loňský model Hellfire na tom byl lépe, navíc Scorch není vůbec levný a jen se tříletou zárukou.

Na desce najdete řadič Phison PS5008-E8, stejný jako u Kingstonu. K němu čtyři paměťové čipy NAND, opět 64vrstvé a od Toshiby. Vyrovnávací paměť pochází od značky Nanya. Patriot Scorch vychází z celé nabídky M.2 SSD nejhůře.

Patriot Scorch 3

Patriot Scorch 1 Patriot Scorch 2

 

Patriot Scorch read Patriot Scorch write

 

Grafy: naměřené rychlosti, přístupové doby a teploty

PCMark 8 Storage

Pro běžné používání počítače je výsledek z PCMarku asi nejvypovídající. Reálný přínos maximálních rychlostí je na počítači totiž docela malý.

graf_pcmark8

graf_pcmark8 bandwidth

Sekvenční čtení a zápis

graf_sekvenční čtení graf_sekvenční zápis

graf_random read graf_random write

4K čtení a zápis

graf_4K čtení Q32graf_4K zápis Q32

graf_4K čtení 64thrdgraf_4K zápis 64thrd

Přístupová doba

graf_přístupová doba čtení graf_přístupová doba zápis

Cena za 1 GB

Počítáno podle skutečné kapacity.

graf_cena

Teploty v zátěži

Měřeno v závěru testu zápisu v HD Tune.

graf_teplota

Závěr

Po několikaleté dominanci letos už není Samsung s přehledem nejlepší, ale dohnal jej WD. Jeho Black nabízí stejně dobré parametry, ale i podobně vysokou cenu. Pro výběr mezi nimi už musíte mít nějaký další důvod, případně mrkněte na grafy v předchozí kapitole, který parametr je pro vás důležitější.

Velmi dobré jsou i disky od Adaty a Intelu, ovšem Adata k rychlosti přidává i nižší cenu. Pro běžné uživatele bude hodně zajímavý Kingston A1000, jež se sice v grafem umístil spíše vzadu, ale pro většinu činností na počítači odveden stejně dobrou práci. Navíc jde o modernější rozhraní PCIe za cenu pomalejšího SATA.

Extrémní Intel Optane 900P vychází velmi dobře, ale cena nového typu pamětí je pořád hodně vysoká. Absolutní vítězové jsou dva: Samsung a WD, následovaní o něco výhodnějším diskem Adata a výhodnou koupí od Kingstonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.