Hlavní navigace

Venezuela chystá první státní kryptoměnu. Bude navázaná na ropu a má odvrátit bankrot

23. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kryptoměny jsou většinou založené na tom, že fungují mimo systém a mimo státní dohled. Občas se ale objeví výjimka. O státní kryptoměně uvažuje například Izrael, ovšem Venezuela takovou měnu skutečně spustila. Jmenuje se Petro a už si můžete stoupnout do fronty na její koupi. První vlna prodeje má proběhnout během měsíce.

Petro má být navázané na hlavní komoditu země, kterou je ropa. Ta bude zároveň jeho krytím. Jeden Petro startuje na 60 dolarech, což má být i cena jednoho barelu surové ropy. Blockchain Petra pochází z měny Ethereum nebo NEM, toto není příliš jasné. Pro srovnání za jeden Bolívar (venezuelská měna) dáte okolo 2 Kč.

Venezuela byla kdysi bohatá země s velkými zásobami ropy. Za vlády socialisty Huga Cháveze došlo ke státní kontrole cen, čímž vnikli nedostatek základních věcí. Například chybějící toaletní papír. Měna se propadla do inflace, prostě takové běžné nedostatky socialismu.main-logo-a0b79860

Nové vedení země (od roku 2013 je po Chávezovi prezidentem Nicolás Maduro) se zřejmě zhlédlo v Bitcoinu a ekonomiku má nyní posílit vlastní (státní) kryptoměna. V podstatě jde o takovou privatizaci virtuálního prostoru, kdy vláda vyrobí paralelní prostředek k placení a prodá jej lidem. Spíše než obyvatelé Venezuely si Petro koupí spekulanti, což by ale mohlo státní kase přinést potřebné příjmy. Venezuela je na tom ovšem špatně a možná se takto jen chytá stébla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.