Hlavní navigace

Venom a Raptor od Akasy

9. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akasa je jedním z tchajwanských výrobců zaměřených na chladiče, skříně a zdroje, který v ČR zažívá lepší a horší časy. Úspěchy Akasa určitě slavila se svou levnou, přesto velmi solidní skříní Zen, Freezerovi Pro konkuroval podobný chladič AK-965 a Akasa byla také jedním z pionýrů se zdroji 80Plus a 80Plus Bronze. Nedávno o sobě společnost dala znovu vědět povedeným chladičem Nero, škoda, že v ČR není zrovna široce dostupný.

Na tradiční věžovou konstrukci sází i novější chladič Venom, hliníkový pasiv je protkán čtyřmi U-heatpipe a ochlazován 12cm větrákem se speciálním tvarem lopatek (S-Flow). Heatpipe mají stejně jako u Nera či chladičů Xigmatek přímý styk s rozvaděčem tepla procesoru (HDT, Heatpipe Direct Touch). Návrh počítá i s případným připojením druhého 12cm ventilátoru.

Zaujal nás však hlavně Venom Nano, který nápadně připomíná právě vzpomínaný model AK-965. Jedovatě žlutý ("Killer viper yellow") větrák má tentokrát průměr 10 cm a pasiv obsahuje tři U-heatpipe. Opět ale s HDT. Společným znakem je s velkým Venonem je také antivibrační uchycení ventilátorů.

Chladiče grafických karet Freedom Force a Vortexx Neo jsme vám už na ExtraHardware představili, základní parametry ukazují Radkem poctivě odfocené štítky.

U zdrojů nás nic extra nezaujalo, zdroje s různými stupni 80Plus už na Computexu (ale i předtím na CeBITu) přivezla velká spousta výrobců. U skříní stojí za zmínku především hráčská bigtower Infiniti Zor s jedenácti 5,25" pozicemi a poté middle tower Raptor. Až na lacině vypající žlutou na čele a řekl bych až příliš děravou bočnici (Akasa údajně myslí na chlazení procesoru i grafické karty se jedná o slušný mainstream. Naštěstí existují i dvě další barevné varianty a potěší také snadný přístup k zadní části základní desky, abyste nemuseli kvůli výměně chladiče s backplate šroubovat ven desku.

Na posledních fotografiích je HTPC skříňka Crypto. Ta je určena pro mini ITX desky a systémovým větrákem je jediný s průměrem 5 cm a hloubkou 1,5 cm. V tzv. VESA Edition můžete Cryprto ukrýt na zadní část monitoru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku