Hlavní navigace

Verbatim slaví 50 let a opět mění majitele. Byznys s CD a DVD to neohrozí

Sdílet


Společnost Mitsubishi Chemical v polovině června oznámila, že za 32 milionů prodá veškerá aktiva a intelektuální vlastnictví Verbatimu tchajwanské firmě CMC Magnetics. Jde o sňatek z rozumu. Japonská chemička se již výrobě záznamových médií nevěnovala a produkci outsourcovala právě u CMC.

CMC je dnes největším výrobcem optických médií. Záznamová CD, DVD a BR dělá na zakázku i pro TDK, Philips, Imation, Memorex, HP a další. Kromě Verbatimu má za sebou i další velkou akvizici. V roce 2015 koupila japonskou Tayio Yuden, která se specializovala na vysoce kvalitní disky.

Změna majitele by se na výrobě produktů od Verbatimu neměla projevit. Teoreticky by ale její disky mohly být levnější. V minulosti už značka prošla přes několika vlastníků. Původní firma byla založena v roce 1969 v kalifornském Mountain View, tehdy se ještě jmenovala Information Terminals Corporation (ITC). Na Verbatim se přejmenovala až o devět let později. V roce 1985 firmu koupil Eastman Kodak za 174 milionů dolarů, o pět let později ji pohltilo Mitsubishi.

Od disket k 3D tisku

S každým novým majitelem se portfolio Verbatimu rozšiřovalo. Původně začínalo s výrobou 8" a 5,25" disket. Pod Kodakem se naplno rozjel byznys 3,5" disketami, kde již produkce čítala několik milionů disket měsíčně. Po převzetí Mitsubishi Verbatim jako první uvedl 3,5" magnetooptické disky (rok 1991), později ale začala éra plně optických kotoučů. V roce 1993 přišlo CD-R, v roce 1999 pak i DVD-R/RW. Verbatim v roce 2001 uvedl i první DVD+R/RW. Od roku 2005 jako první začal vyrábět dvouvrstvá DVD a přišel i s BD-R/RE, tři sezóny nato měl také dvouvrstvé Blu-raye.

TIP: 3,5″ diskety se dají koupit i v roce 2019. A jsou pekelně drahé

Tím ale výčet optických milníků skončil. Zájem o kotouče upadal, a tak se Verbatim přizpůsobil. Pod svou značkou dnes prodává rovněž paměťové karty, externí disky a SSD, bezpečnostní klíčenky, LED světla, powerbanky nebo filamenty pro 3D tiskárny. CMC převezme i tento byznys.

Zdroj: Mitsubishi Chemical via Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?