Hlavní navigace

Verbatim uvádí vypalovací SSD, flashdisk pro speciální účely, který se dá zapsat jen jednou

3. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Verbatim
Jméno Verbatim je pro nás dříve narozené symbol vypalování CD a DVD. Nyní se vrací s hodně zvláštním externím SSD, které je vlastně takovým duchovním nástupcem zapisovatelných kulatých placek – dalo by se nazvat třeba „SSD-R“.

Čtenáři s delšími zkušenostmi s počítači možná mají jméno firmy Verbatim pořád spojené se zapisovatelnými optickými médii. Dnes vyrábí všechno možné a mezi tím i SSD. Teď ale přišla s dost zvláštním produktem, který jako by byl hybridem moderních úložišť a starých časů CD-R a Nero Burning ROM – médium podobné SSD nebo flashdisku, na kterém se po prvotním zapsání už ale nedají data nijak přepsat nebo změnit.

Tento produkt se objevil v Japonsku a nese označení Verbatim SWOVA128G. Připomíná externí SSD, která mají uvnitř modul M.2, ale nevíme, zda to tak je i v tomto případě, i když velikost by to naznačovala. Disk se připojuje kabelem přes USB-C, ovšem konektivita je zřejmě jen USB 3.2 Gen 1 (5,0 Gb/s), přičemž Verbatim uvádí, že rychlost čtení disku může být až 540 MB/s a zápisu 180 MB/s. Kapacita by už dle názvu měla být 128 GB.

Ovšem ve výchozím stavu po vybalení úložiště nefunguje jako standardní SSD a není ani plně kompatibilní s jakýmkoli OS, který by podporoval klasické protokoly pro USB úložiště. Místo normálního používání se pro zápis používá speciální aplikace. Přes tento program od Verbatimu si vyberete, co na disk nahrát, a provede se to jednou a definitivně – jako jste kdysi s vypalovačkou používali speciální software (ať už Nero, nebo později nějaký jiný) pro CD-R a podobná média.

Verbatim SWOVA128G 03 Verbatim SWOVA128G (Zdroj: Verbatim)

Poté s disk začne tvářit jako klasické úložiště ukazující souborový systém s „vypálenými“ daty, ovšem bez možnosti dalšího zápisu, je read only. Účel tohoto divného stylu fungování je tedy tam, kdy chcete mít uchovaná jednorázově zapsaná a poté už neměnná data, což u klasických USB úložišť nemáte. Na takovéto USB SSD by se tedy například ve firmě mohly nahrávat zálohy nebo důležitá data, která nesmějí být náhodně smazána, jako účetnictví. Asi by také mohl takto být uložený obraz disku určený pro instalaci na firemní flotilu počítačů.

Po vypálení má SSD souborový systém exFAT, takže čtení by pak už asi mělo být kompatibilní obecně s operačními systémy, které tento formát umí (pomocí doinstalovatelného ovladače od Microsoftu by to mělo jít už na Windows XP a Linux, Chrome OS, Android, iOS a macOS by již měly také podporu mít). Zápis ale funguje asi jen s Windows. Verbatim pro zápis podporuje Windows 10 a 11 (s procesorem x86/x64, takže ARM možná ne), přičemž je třeba mít .NET Framework 4.8.

Verbatim SWOVA128G 01 Verbatim SWOVA128G (Zdroj: Verbatim)

Na webu Verbatimu se o ceně nemluví, ale asi nečekejte, že by toto SSD díky své jen jednorázové použitelnosti bylo levnější než univerzální externí SSD stejné kapacity nebo USB klíčenky. Naopak nejspíš bude dražší, protože cena součástek je nejspíš stejná, a navíc zde máte úzké zaměření a menší výrobní objem. U pamětí NAND Flash se tím, že disk bude jen na jedno použití, nedá příliš ušetřit, maximálně tím, že se použije QLC NAND.

Verbatim na disk dává desetiletou záruku, ale s důležitou výhradou. Neručí za to, že po tuto dobu vydrží spolehlivě zapsaná data. Zápis v NAND totiž, pokud jste to nevěděli, nemá neomezenou výdrž. Napětí v buňkách časem degraduje a může se stát, že po více letech už nepůjde přečíst. Je možné, že dobře uskladněné optické médium by v dlouhodobém horizontu bylo o trošku spolehlivější. Nicméně protože dnešní počítače upouštějí nejen od vypalovacích mechanik, ale i vůbec od přítomnosti jakýchkoli optických mechanik v počítači, pro mnohé uživatele s takto nastavenými potřebami může toto v zápise omezené SSD mít smysl.

To, že produkt neumožňuje přepis, je nicméně asi dáno hlavně omezeními firmwaru a softwaru. Je celkem dost pravděpodobné, že z pohledu hardwaru opětovnému zápisu do NAND možná nic nebrání. Takže tato ochrana proti přepsání nemusí být kompletně bezpečná proti technicky zdatnému protivníkovi, který by byl ochoten investovat do reverzního inženýrství a hledání exploitů ve firmwaru, které by mu dovolily ho modifikovat a změnit data v NAND. Zvlášť pokud se ukáže, že uvnitř je M.2 modul v adaptéru, který se dá po vyjmutí normálně upravit.

Zdroje: Verbatim, TechPowerUp, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?