Hlavní navigace

Verzo Kinzo: stylový Android s českou krví

21. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na poli smartphonů je nuda, zvlášť na tuzemském trhu. Máme tady iPhone, Nokii, Samsung, HTC, LG, RIM a Sony Ericsson. S žádnou exotikou se distributoři neodváží, jediným vzrušením byl vstup čínských značek Huawei a ZTE, ke kterým tu a tam něco přidají známi výrobci počítačů (Asus, Acer, Dell, HP…). Jinak se zde prodávají dlouhá léta už provařená jména.

Stejně jako nás v roce 2005 překvapily české stolní GSM „mobily“ Jablotron, teď nás zaujala drzost další české značky Verzo Technology. Vlastně je to spíš česko-americká firma, neboť mateřská společnost sídlí v USA. Naše Verzo Technology s.r.o se ale stará o design telefonu, systému a řídí další procesy. Už za pár hodin by se měl začít prodávat její první androidový smartphone – Verzo Kinzo.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Název připomíná spíš asijskou než americko-českou kulturu a logo si zase můžete splést s luxusní finskou značkou Vertu. Ve skutečnosti možná firma odkazuje na obojí. Ráda by získala prostor na trhu, který ovládají asijští výrobci, ale zároveň chce nabídnout finský luxus a německou preciznost. Ve skutečnosti za tím stojí české ručičky.

Véčko, nikoliv béčko

Verzo má zajímavou strategii. Ve svých prezentacích hodně zmiňuje, co všechno neumí a nemá. Firma přiznává, že zatím nepotřebují nejlepší hardware, nejrychlejší procesor, nejjasnější displej, nejkvalitnější foťák a ani přístroj není vyroben z jednoho kusu kovu, skla nebo podobných prvků. Hardware je průměrný (špička před dvěma lety), telefon je z plastu a za ne úplně nízkou cenu 10 489 Kč. Nakonec je telefon ve slevě a stojí 8689 Kč.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Čím má telefon zaujmout?

Nebudeme si hrát na patrioty. To, že pochází z Česka, nijak nemůže změnit náš dojem, že je nám prodáván předražený a průměrný přístroj. Jenže to není až tak pravda. Verzo se vytáhlo hned s několika trumfy.

Tím prvním je design. Asi nikdo neřekne, že se jedná o ošklivý telefon. Výrobce se chlubí kvalitními a pevnými plasty (to teď nedokážeme posoudit), ale na obrázcích vypadá velmi neotřele. Nejvíce mi připomíná LG Optimus Black (černé šasi, zkosené hrany), proti kterému je také určitě nasazen (i cenově).

Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Druhým důležitým bodem mát být spolupráce s komunitou. Vývojáři mohou soutěžit o nejlepší aplikace, které pak mohou být zahrnuty do dalších aktualizací firmwaru. Verzu tvoří i vlastní GUI, podobně jako má HTC svou nadstavbu Sense nebo Samsung svůj TouchWiz. Jenže Verzu nabízí také stažené čistého Androidu. To pro případ, kdy chcete „pure Android experience“. To je odvážný krok. Na jednu stranu si firma buduje vlastní značku a tvář, na tu druhou nabízí i svobodu. Ještě aby se do vývoje zapojil i CyanogenMod a bude to dokonalé. Jen je škoda, že v základu nabízí Vertu Kinzo pouze Android 2.2.

Neméně důležitou součástí je bohatá výbava. Verzo k telefonu dodává 8GB microSD kartu, sadu držáků a napájení do automobilu a také plnou verzi hlasové navigace Sygic s mapami celé EU zdarma. V krabici je i kožený obal, matná i lesklá fólie na displej, prý nejmenší nabíječka, sluchátka a USB kabel. To vše je zabaleno v opravdu pěkné (ale i velké) krabici. Potud se opravdu myslelo na detaily.

Hardware pokulhává

Bohatá výbava je ovšem vykoupena papírově slabším hardwarem. Procesor a paměť by nás nadchly před dvěma lety. Displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 480 × 800 px vypadá dobře na letáčku, ale jedná se o obyčejné TN LCD, jež nejspíš bude mít větší problémy s pozorovacími úhly a čitelností na slunci.

Pětimegový foťák a přední VGA kamerka rovněž nebudou z nejlepších. Výrobce to sice neuvádí, ale zadní snímač nejspíš umí natáčet i v rozlišení 720p. Naštěstí nechybí LED (hodí se i jako svítilna) a automatické zaostřování. Na pěkném těle se už bohužel nenašlo místo pro mechanickou spoušť.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Větší rozměry se Verzo snaží maskovat zkosenými hranami, ale papír hovoří jasně. Rámečky kolem displeje jsou dost velké, uprostřed se telefon ještě rozšiřuje, takže vypadá trochu jako vajíčko. Hmotnost 155 gramů je rovněž nadprůměrná (vyyší než obvykle, to není chvála).

Když se podíváte na parametry v tabulce, za přibližně stejnou cenu se prodává HTC Desire HD. Má obdobné parametry, ale chybí mu tak bohatá výbava. Se stejně velkým displejem se prodává i o polovinu levnější ZTE Skate. Ten je rovněž s chudším příslušenstvím a hlavně pomalejším hardwarem.

Pokud uživatel touží po 4,3" displeji, Androidu a luxusním balení, může jej Verzo Kinzo oslovit. Telefon se začne prodávat už zítra 22. listopadu exkluzivně u Alza.cz (i na Slovensku). V ceně 10 489 Kč 8689 Kč je i poštovné a servis, kdy technik přijede zdarma až k vám domů.

Oživeno: Nakonec se telefon prodává o téměř 2000 Kč levněji a do nabídky Alzy se dostala i verze bez držáku do auta a navigace Sygic za 7989 Kč. Za těch ušetřených 700 Kč ale aplikaci a držák samostatně nekoupíte, proto se vyplatí zvážit nákup dražšího modelu.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Pokud byste se podívali po šedém dovozu jiných značek a za něco přes 2000 Kč koupili navigaci Sygic, držák do auta a větší kartu sami, můžete mít za stejné peníze i lepší telefony. Ale Verzo je pěkně zabalený (a to doslova) all-in-one. Záleží na tom, co vám vyhovuje více.

Tabulka s parametry

  HTC Desire HD
ZTE Skate Verzo Kinzo
rozměry 123 × 68 × 12 mm 126 × 68 × 10,5 mm 132 × 70 × 12 mm
hmotnost  164 g 120 g 155 g
displej 4,3", 480 × 800 px, LCD 4,3", 480 × 800 px, LCD 4,3", 480 × 800 px, LCD
procesor 1000 MHz, Snapdragon MSM8255 (ARMv7) 800 MHz, Snapdragon MSM7227T (ARMv6) 1000 MHz, TI OMAP 3630 (ARMv7)
GPU Adreno 205 Adreno 200 PowerVR SGX530
paměť 768 MB RAM + 1,5 GB ROM + microSD (8 GB) 512 MB RAM + microSD  512 MB RAM + microSD (8 GB)
Wi-Fi 802.11b/g/n 802.11b/g 802.11b/g
Bluetooth 2.1 2.1  2.1
fotoaparát 8 Mpx, AF, 2× LED, 720p video 5 Mpx, AF, LED, 480p video 5 Mpx, AF, LED, 720p video + přední VGA
senzory a rozhraní   akcelerometr, proximity, digitální kompas, A-GPS, USB 2.0, FM rádio akcelerometr, proximity, digitální kompas, A-GPS, USB 2.0, FM rádio akcelerometr, proximity, digitální kompas, A-GPS, USB 2.0, FM rádio
akumulátor 1230 mAh 1400 mAh 1530 mAh

Komentář

Český, ne-český, Verzo Kinzo by byl zajímavý, i kdyby jej vymysleli v Mexiku. Průměrný telefon je uložen v netradičním pouzdru a ještě zajímavější krabici se spoustou vybavení. Obvykle se tato taktika používá v případech, „když už výrobek za moc nestojí, tak ať to alespoň navenek dobře vypadá.“ Na Verzu je sympatické, že nedostatky nepopírají a jsou si jich vědomi.

A ač bych byl rád, kdyby se o tuzemských (nejen IT) výrobcích psalo ve světě o něco více, nymyslím si, že se z telefonu Kinzo může stát hit. Alespoň ne u nás. Hlavním problémem jsou zbytečné velké rozměry (navíc 4,3" displej je pro mnohé spíš nevýhodou) a paradoxně i cena (třeba čtyřciferných 9999 Kč působí psychologicky lépe). Ale věřme, že se Kinzo uchytí a další telefon Verza už kromě načančaného obalu nabídne i kvalitní a rychlé komponenty. Luxusní telefon vyšší střední třídy může dle mého názoru akorát pomoci udělat mediální masáž. Ale prodat takový schizofrenní model už bude těžší.

Oživeno: několik hodin po vydání článku došlo v Alze k obrovské slevě, telefon už necení na 10 489 Kč, ale na 8 689 Kč (nebo bez navigace a držáku za 7989 Kč). Rád bych věřil, že za to může verdikt našeho článku, ale Verzo zřejmě uvažovalo stejně jako já. Za cenu okolo 8000 Kč se jedná o telefon, se kterým byste měli počítat. Pokud vám nevadí větší rozměry a pokud výrobce dostojí svým slibům o kvalitní konstrukci a dobré softwarové podpoře, ještě se z Kinza může stát hit Vánoc.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Byl pro vás článek přínosný?