Hlavní navigace

VESA přidá DisplayPortu podporu pro připojení 4K televizí přes HDMI

8. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během letoška by se měly pomalu začít rozšiřovat obrazovky s rozlišením 4K, pod kterým se obvykle rozumí dvojnásobek takzvavného 1080p, tedy 3840 × 2160 bodů. Tyto obrazovky, například chystaný Sharp PN-K321, se pro vysoké rozlišení již nebudou dát provozovat přes rozhraní DVI. Svět počítačů by se tak mohl konečně přeorientovat na aktuálnější DisplayPort. V oblasti televizí se ovšem prosadilo rozhraní HDMI, které zřejmě bude použito i u 4K modelů. Konzorcium VESA naštěstí na televize pamatuje a chystá pro ně snadnou možnost připojení k portům DisplayPort.

DisplayPort již dříve obsahoval volitelnou vlastnost zvanou Dual Mode. Ta spočívá v tom, že grafická karta může konektorem přímo posílat signál kompatibilní s DVI (nebo HDMI). Televizi s portem HDMI tedy lze připojit s použitím jednoduché pasivní redukce (počítač by měl její přítomnost sám rozpoznat a přepnout se do režimu dual mode). Toto fungování bylo omezeno jen na ekvivalent DVI signálu typu single-link, takže maximální rozlišení činilo 1920 × 1200.

VESA ovšem vydala novou verzi DisplayPort Dual Mode s číslem 1.1, která již bude pracovat i s HDMI 1.4, které již podporuje rozlišení 4K. To je dosaženo tak, že grafická karta nyní může komunikovat frekvencí až 300 MHz (zatímco v předchozí verzi byl maximální takt 165 MHz). Kapacita rozhraní již proto bude stačit pro rozlišení 4K (3840 × 2160)  při 30 snímcích za vteřinu, či například 3D obraz při 60 snímcích (efektivně tedy 120) nebo se zvýšenou barevnou hloubkou.

Konektor DisplayPort

Podporu pro novou verzi dostanete bohužel až v nových grafických kartách či počítačích, alespoň většinou. U některých zařízení by prý ale mělo být možno podporu přidat softwarově (zřejmě u těch, které již podporují 4K přes nativní DisplayPort). Zároveň ovšem budete potřebovat novou redukci. Nové s podporou 4K se označují jako Type 2, zatímco starší redukce s podporou rozlišení do 1920 × 1200 dostanou zpětně označení Type 1. Typ 1 vyšší rozlišení podporovat nebude, zatímco typ 2 bude fungovat jak s novější verzí Dual Mode (pokud ji podporuje grafika), tak i se starší, kdy se bude chovat jako redukce typu 1.

 

Nové redukce jsou již údajně ve výrobě, zatím však zřejmě nejsou k dostání na trhu. Rozšířená podpora Dual Mode by měla být přínosem zejména u notebooků. Ty dnes obvykle nabízí analogový výstup a HDMI, které ale neumožňuje připojení obrazovek s vysokým rozlišením. Pokud by se daly televize jednoduše připojovat k DisplayPortu, stačil by nám jak pro obývák, tak pro pracovnu jeden konektor (či jeden typ konektoru). DisplayPort by se tak konečn mohl stát skutečně standardním obrazovým konektorem, což je něco, co od dob obrazovek CRT v podstatě stále nemáme.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?