Hlavní navigace

Vesmírný startup Skybox vypustil první snímkovací satelit. Podívejte se na fotky

13. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Některé startupy pracují na sociálních sítích, jiné mají mnohem ambicióznější plány. Do druhé skupiny patří Skybox Imaging. Firmička, která se začal formovat před necelými pěti lety na Stanfordově univerzitě, vypustila v polovině listopadu svůj první satelit SkySat-1 (start na videu zde).

Zayed University v Abu Dhabí (SAR)
Zayed University v Abu Dhabí (SAR)

Celkově jich na orbit pošle 24, aby optimálně pokryly celou Zemi. Skybox se zabývá sběrem a analýzou dat a velký potenciál vidí ve snímkování planety. Běžně jde o hodně nákladnou záležitost. Vývoj a správa armádních družic jde do miliard dolarů. Vytvoření a vypuštění prvního SkySatu stálo méně než 50 milionů dolarů.

Na své palubě kromě komunikačních systémů nese i kameru schopnou černobílého HD videozáznamu (až 90 sekund při frekvenci 30 snímků za sekundu) a také barevných statických fotografií nebo multispektrálních obrázků.

 

Rozlišovací schopnost jednoho pixelu je 90 cm. To není úplně nejméně, rekordní satelity zvládnou polovinu. U leteckých snímků je nejlepší rozlišení až okolo 2 cm. I ten necelý metr ale stačí k tomu, aby firma mohla na povrchu sledovat přírodní změny i chování lidí.

Beaton Park v Perthu (Austrálie)
Beaton Park v Perthu (Austrálie)

Skybox bude kapacitu pronajímat firmám a organizacím, které díky tomu mohou téměř v reálném čase sledovat rozsáhlé fabriky, ropné plošiny či velké sklady. Organizacím poslouží při humanitárních akcích nebo záchranách během katastrof. Tvůrci vidí příležitost i v zemědělství. Majitelé polí mohou sledovat a analyzovat, jak se daří úrodě, jestli jí plošně nenapadli nějací škůdci atd.

DT24

Autoři tvrdí, že milují data. Satelity jsou pouze senzory, které jim informace ke zpracování poskytují, aby pomocí nich mohli lépe pochopit, co se na světě děje. Tradiční satelity jsou drahé a ne tolik přístupné civilistům. Oni sami chtějí své systémy nabídnout vědě i byznysu.

Zdroj: Skybox via +Ondřej Růžička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku