Hlavní navigace

Do vesmíru míří nejvýkonnější počítač. Na ISS jej vynese SpaceX

14. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes o půl sedmé večer by měla z myse Canaveral odstartovat raketa Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon CRS-12. Na Mezinárodní vesmírnou stanici vynese bezmála tři tuny nákladu. Mezi nimi bude i dvojice počítačů Spaceborne Computer vyrobených společností Hewlett Packard Enterprise.  

Slunce přepisuje bity

NASA a HPE chtějí ověřit, jak bude ve vesmíru fungovat opravdu výkonný počítač bez speciální ochrany. Na oběžné dráze už vybavení není před sluneční radiací chráněno atmosférou. Proud částic může poškodit funkčnost elektronických obvodů, nejčastěji změnit stav paměťových buněk (tj. „přepnout bity“). Pak dojde k chybě ve výpočtech, což může ovlivnit vědeckou práci nebo funkčnost palubních systémů.

Výkonné a vysokokapacitní obvody jsou kvůli většímu množství menších tranzistorů na chyby více náchylné. I proto se do vesmíru posílá z pozemského pohledu zastaralá technika, která je navíc obalena speciálními štíty a podrobena zdlouhavému testování. Takový počítač je pak pomalý, velký, těžký a především drahý. A stejně je pro jistotu spousta činností řízena ze Země.

Na ISS míří první „superpočítač“

HPE chce zvolit odlišný postup. Spaceborne Computer je běžný počítač série Apollo 40. Běží na něm dvojice Intel Xeonů, až čtyři karty Nvidia Tesla a coby operační systém používá Linux. Spaceborne nemá žádné hardwarové modifikace, jen byl předělán na vodní chlazení a umístěn do jiné skříně.

Chyby způsobené slunečním zářením bude HPE eliminovat softwarově. Při detekci zvýšené radiace se systém zpomalí a případné chyby prý bude schopen v reálném čase opravit. Na ISS budou umístěny hned dva Spaceborny. Jeden poběží stále na plný výkon, druhý se bude dynamicky zpomalovat podle okolních podmínek. Stejné dva budou pro porovnání měření počítač i na Zemi.

Space X prostřednictvím rakety Falcon 9 a lodi Dragon vynese na ISS nový náklad
Space X prostřednictvím rakety Falcon 9 a lodi Dragon vynese na ISS nový náklad
Schéma HPE Spaceborne Computeru
Schéma HPE Spaceborne Computeru
HPE Apollo 40
HPE Apollo 40

Cíl Mars

Testování má probíhat po dobu jednoho roku. NASA chce zjistit, jak se rychlé počítače vyrovnají s dlouhodobým účinkem slunečního záření pro budoucí cestu k Marsu. Případná loď s lidskou posádkou bude potřebovat výkonnější hardware než dosavadní mise s družicemi.

Kosmonauti se nebudou moci spolehnout na pozemní operátory, protože v závislosti na momentální vzdálenosti obou planet trvá přenos jedním směrem 4 až 24 minut. V extrémním případě by posádka čekala na odpověď tři čtvrtě hodiny. Chytrý elektronický mozek si proto povezou s sebou.

PS: Při cestě k Marsu budou počítače vystaveny ještě těžším podmínkám. Na ISS jsou sice mimo atmosféru, ale stále pod ochranou magnetického pole Země.

Byl pro vás článek přínosný?