Hlavní navigace

VIA VB7009: mini-ITX jak se patří

4. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Malé počítače lákají asi každého z nás, svými rozměry je často můžeme schovat kdekoli a dnes již nabízejí vcelku vysoký výkon, hlavně v oblasti multimédií. Se svým želízkem do ohně přišla i společnost VIA, která dnes představila základní desku standardu mini-ITX s názvem VB7009.

U takto malých desek jsme zvyklí, že se často párují rovnou s procesorem, VIA vám však dává na výběr např. z bezventilátorového VIA C7 (1 GHz), silnějšího VIA C7-9 (1,6 GHz) a dvoujádrového VIA Nano X2, jenž je taktován na 1,2 GHz. Deska disponuje pouhým jedním slotem pro paměťové moduly typu DDR3, systém může využít až 4 GB RAM. Zamrzí použití pouze staršího PCI, novince by daleko více slušelo alespoň PCI-e × 1.




Díky čipové sadě VX900 se dočkáte i vcelku slušného grafického procesoru, který je zde hlavně z důvodu akcelerace náročných HD videí až do kvality 1080p.
Výstupy na monitor se bohužel omezily na jeden jediný D-Sub, jinak zde ale máte celkem 8 USB 2.0, dva gigabitové ethernety, LPC, SMBus, LVDS aj. Již z toho výčtu je patrné, že novinka míří do terminálové sféry, možná se s ní někdy nevědomky setkáte při placení na pokladně.

Zdroj: techPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?