Hlavní navigace

Více o zenovém Opteronu s 32 jádry: je složen ze čtyř čipů, TDP bude do 140 W

23. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsme zde v úterý měli zprávu o tom, že AMD na příští rok chystá procesory Opteron s 32 jádry, dopustil jsem se spekulace, že by velmi pravděpodobně mohlo jít o CPU složené z více čipů. Ukazuje se, že starého psa novým kouskům nenaučíš a AMD skutečně opět sáhne k této relativně osvědčené koncepci. Vzhledem k jeho možnostem tento postup dává docela smysl, ovšem u Zenu jej firma dovede ještě dál než u Opteronů Magny Cours a Interlagos. Tyto procesory totiž budou složeny ne ze dvou, ale rovnou ze čtyř kousků křemíku.

Vyplývá to alespoň ze zprávy webu Fudzilla, který nyní k těmto CPU přinesl další detaily (pokud jsou pravdivé, pocházejí zřejmě ze zatím nezveřejněné nové roadmapy). Dvaatřicetijádrový Zen má být složen ze čtyř vzájemně propojených čipů, z nichž každý ponese osm jader architektury Zen a také dvoukanálový paměťový řadič, schopný uživit celkem čtyři moduly DDR4. S vysokou pravděpodobností půjde o stejný čip, který AMD (solitérně) nasadí v údajném desktopovém procesoru Summit Ridge. V šestnáctijádrových APU, o nichž byla na Fudzille též řeč, pak – domnívám se – budou tyto záležitosti dvě, spolu s opět samostatným čipem GPU a k němu přidruženou pamětí HBM.

Podle Fudzilly se vše bude nacházet v jednom pouzdru typu LGA, které bude mít nepochybně zatím nevídané množství kontaktů i velkou plochu. TDP má být 140 W; na jeden křemík tedy bude připadat zhruba 35W příděl obvyklý u výkonnějších notebookových CPU. Podle Fudzilly bude mít AMD též modely s TDP 120 W a dokonce i nižším, u těch by ale asi mohlo být použito méně čipů, nebo bude část jader deaktivovaná.

Pouzdro dvojčipového Opteronu 6300. S osmijádrovým řadičem pamětí by bylo ještě větší
Pouzdro dvojčipového Opteronu 6300. S osmijádrovým řadičem pamětí by bylo ještě větší

Procesor bude umět i běh v dvoucestných deskách pomocí koherentní linky. S čtyřprocesorovými sestavami už zdá se AMD nepočítá, jelikož většinu trhu pokrývají levnější dvoucestné servery, zatímco čtyřprocesorové jsou dnes čímsi jako dříve ty osmiprocesorové – nízkoobjemovým zbožím. AMD tedy ani se Zenem nebude mít konkurenci pro Xeon E7.

Zdá se, že zajímavě by mohla být řešena zbylá konektivita. Fudzilla hovoří o tom, že čipy budou mít jakési univerzální linky (dvě v každém čipu), které bude možno nakonfigurovat na různé účely. A to PCI Express, SATA, SATA Express, Ethernet, nebo xGMI (Global Memory Interconnect, o co jde není jasné, mohlo by to být označení pro ono koherentní propojení dvou procesorů/socketů).

 

Ačkoliv se zde bavíme o konektivitě typicky detašované do čipsetu, z vyznění zprávy to skoro vypadá, že by mohla být integrována přímo na CPU jako třeba v APU Carrizo. Jisté to není, ale pokud by se to potvrdilo, byl by „zenový“ Opteron vlastně samostatným SoC bez externího čipsetu, což by bylo výhodné pro hustě integrované servery. Zároveň by pak snad takto mohl fungovat i jeden tento čip (Summit Ridge), třeba v noteboocích. Ať už je zde řeč o SoC, nebo o kombinaci CPU a jižní můstek, má být v dvouprocesorové sestavě k dispozici až 64 linek PCI Express 3.0, 16 portů SATA a osm rozhraní Ethernet. Z těch jsou čtyři 10Gb/s a další čtyři gigabitové.

Zen, ilustrační foto
Zen, ilustrační foto

Procesor se pravděpodobně bude vyrábět na 14nm procesu s tranzistory typu FinFET, potvrzeno to však není. Podle Fudzilly je jeho plánované vypuštění na trh stanoveno na rok 2016. Ale zatím si nemůžeme být jistí, že nedojde k nějakému zpoždění.

Zdroje: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?