Hlavní navigace

Video z fotografií v Picasa 3

26. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatím nejnovější Picasa 3 nabízí jednoduché sestavení vašich fotografií do videa, které fotografie předvede ve formě filmu se zvukovým doprovodem a různými doprovodnými efekty. Nejste-li nároční, pak si toto video vytvoříte doslova jedním klepnutím myši. Pokud si chvíli pohrajete s nastavením, které však vůbec není složité, získáte mnohem zajímavější výstup, kterým ohromíte své známé nebo příbuzné.

Díky tomu, že Picasa patří stejné společnosti jako internetový portál YouTube určený pro sdílení videa, můžete své fotografie ve formě videa uložit místo do počítače přímo na internet. Svým známým tak pošlete odkaz na video na YouTube a nemusíte se zdržovat kopírováním fotografií do e-mailu.

Příprava fotografií

Ve správci obrázků se přepněte do složky nebo alba, kde máte uloženy obrázky pro převod do videa. Pomocí myši je označte a zavolejte funkci Vytvořit|Video. Objeví se přehrávač s náhledem videa, pod kterým jsou v pásu seřazeny vybrané fotografie. Chcete změnit jejich pořadí ve videu? Pak je v pásu jednoduše pomocí myši přetáhněte a přeskládejte. Stiskněte tlačítko se zelenou šipkou a prohlédněte si, jak bude video vypadat.

Nastavení videa

Doplňte k videu zvukový podkres. Klepněte na tlačítko Načíst v záložce Film a v dialogu vyberte zvukový soubor, který bude hrát ve filmu na pozadí. V nabídce Styl přechodu si vyberte typ animace, která doprovodí každou výměnu snímků ve videu. Nezapomeňte posunem táhla nastavit délku zobrazení každé z fotografií. Nastavte si rozměry fotografie. Máte-li k dispozici velké obrázky, pak vyberte stále populárnější Full HD, tedy volbu 1920 x 1080 (1080p). Jestliže se poměr stran ve videu liší od poměrů stran fotografie, pak použijte funkci pro automatické oříznutí.

Doplnění textu

Picasa 3 nabízí doplnění textů jak přímo k obrázkům, tak ve formě samostatných snímků s nějakými titulky. Hned první snímek je vlastně složen jen z textu. Ve spodní liště jej označte a přepněte se na kartu Snímek. V editačním políčku zadejte svůj název filmu, který bude následovat, a případně doplňte další informace. Pomocí ovládacích prvků nahoře si nastavte typ a velikost písma, upravte jeho barvy. Zkuste využít i šablony. Náhodný výběr ze šablon zajistí volba Zkusím štěstí. Takto můžete po jeho označení doplnit texty ke každému ze snímků.  Chcete-li přidat filmové políčko, kde bude jen text, použijte k tomu tlačítko před pásem snímků ve spodní části okna.

Export a uložení videa

Video máte nyní připraveno, zbývá si jej v náhledu celé prohlédnout a poté jej exportovat do formy videosouboru v počítači. Není potřeba žádné složité nastavení, stačí, když klepnete na tlačítko Vytvořit video a počkáte, než Picasa 3 vaše obrázky vyexportuje jako film. O průběhu této akce vás program bude informovat ve formě ukazatele na plovoucím panelu.

Video ve videu?

Chcete zkombinovat fotografie a video pořízené fotoaparátem nebo kamerou do jednoho filmu? Pro Picasu 3 to není problém. Při označování fotografií jednoduše vyberte i video a zahrňte je do vytváření filmu.

Video na YouTube

Video uložené do počítače je exportováno do formátu WMV2. Ve Windows jej přehrajete prakticky jakýmkoli přehrávačem, samozřejmě včetně výchozího Windows Media Playeru. Chcete-li video umístit na internet a pozvat k jeho prohlédnutí i další uživatele, pak klepněte na tlačítko YouTube, v dialogu zadejte název videa, popisek, zvolte jeho kategorii a klepněte na odkaz Změnit uživatele, kterým se přihlásíte ke svému účtu na YouTube. Poté klepněte na odkaz Nahrát video a počkejte na dokončení.

Byl pro vás článek přínosný?