Hlavní navigace

Videogalerie: důležité momenty z konference BUILD o Windows 8

14. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Steven Sinovsfky, ředitel divize Windows a Windows Live, s přehledem odpresentoval během více než dvou hodin velké množství informací o chystaném operačním systému. Skoro se ani u toho nezapotil, navzdory obřímu návalu novinek. Jeho řeč, stejně jako presentace ostatních přednášejících, si můžeme připomenout na sadě videí vystřižených z celkové stopáže a poskládaných tak, že si po jejich shlédnutí vybavíte skutečně to nejdůležitější. Předesílám, že soubor následujících videí ani zdaleka nezahrnuje vše, co jsme viděli. Pokud chcete znáš všechny detaily, přečtěte si náš velký článek Windows 8: Microsoft ukázal revoluci v akci, kde jsme zevrubně popsali celou přednášku.

To nejlepší z Windows 8

Momenty s absolutně nejvyšší prioritou střihač z Microsoftu shrnul v pěti a půl minutách. Obdivuhodný výkon, že? Pokud jste sledovali celou večerní akci živě, sami víte nejlíp, že skoro celé dvě hodiny se dělo něco důležitého, do pouhopouhých pěti minut se tedy vešlo nezbytné minimum. Uvidíte základy práce s prostředím Metro, jak je snadné vyvíjet aplikace a velkou spoustu tabletů.

" frameborder="0" height="390" width="640">

Dotykové ovládání v Metru

Během další půl minuty uvidíte v akci pár základních gest, s nimiž se budete v Metru hojně setkávat. Přepínání mezi aplikacemi, navigace po stránce a pohyb v aplikaci s videi:

" frameborder="0" height="390" width="640">

Obrazovka Start

Běhen následujících dvanácti vteřin uvidíte výchozí obrazovku Metra, takový dashboard nazvaný „Start“. V tomto případě se efekt pohybujících obrázků dost ztrácí, normální obrázek vám řekne v podstatě totéž. Alespoň na vlastní oči spatříte, byť na krátký okamžik, proměnlivý obsah dlaždic.

" frameborder="0" height="390" width="640">

Windows nikdy nebudou stejná

Slyšeli jste hlas Stevena Sinofského? Užijte si, jak prohlašuje, že „jsme vzali všechno dobré z Windows 7 a v „osmičkách“ to ještě vylepšili“. Řeči o budoucnosti systému jsou dost obecné, během dvaadvaceti vteřin toho prostě víc pronést nestihl.

" frameborder="0" height="390" width="640">

Různorodost zařízení

Windows nové generace poběží jak na piditabletech, tak na obřích strojích. Něco takového nám chtěl Sinofsky sdělit.

" frameborder="0" height="390" width="640">

„Co jsme neukázali?“

Střih na závěr večerní přednášky začíná Steven tím, co všechno ještě neprozradil. Kolik si toho nechal pro sebe, můžeme jen odhadovat. Slibuje ale, že se ještě dočkáme odhalení dalších zásadních novinek, s nimiž Windows 8 přijdou. A pokud chcete vidět první vývojáře, kteří měli tu možnost vyvinout pro chystaný produkt nějaké ty aplikace, na video se určitě podívejte. Není bez zajímavosti, že jde často o velmi mladé lidi.

" frameborder="0" height="390" width="640">

Senzory

Senzorů se v předváděném tabletu nachází hned několik, celkem jsou čtyři a na vlastní oči můžete vidět, jak fungují v jednoduché aplikaci simulující volant v kokpitu automobilu. Jinak v tabletech nebudou chybět ani čipy NFC pro bezdrátovou komunikaci zařízení na blízko.

" frameborder="0" height="390" width="640">

Byl pro vás článek přínosný?