Hlavní navigace

Vidíme to barevně

10. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vidíme to barevně z Extra PC 7/08

Čeští Wikipedisté mohli slavit. V červnu totiž padla hranice 100 000 zveřejněných článků. Za šest let existence to sice v porovnání s anglickou verzí (2,5 miliónu) není mnoho, ale i tak to stačí na 21. místo ve světě. Pokud se budete (-me) snažit, možná se posuneme o nějaké to místo nahoru.

Když už jsem u těch čísel - podle odborníků přesáhl počet osobních počítačů na planetě Zemi jednu miliardu a další prý přibude do šesti let. V Česku se prý letos prodá více než milión nových počítačů a notebooků. Horší je to s odpadem, odhaduje se, že letos skončí svůj život 180 miliónů strojů a asi 35 miliónů se bohužel nedočká recyklace. Za jak dlouho asi shnije procesor?

Firefox dobývá jednu pozici za druhou a jeho podíl mezi prohlížeči se stále zvyšuje. K tomu mu určitě pomůže i (konečně) finální verze 3.0, která zaznamenala během jediného dne více než 8 milónů stažení (a tím vytvořila rekord, který bude po ověření zapsán do Guinessovy knihy). Firefoxům blahopřáli i vývojáři z Microsoftu, kteří poslali dort, byť provokativně vyzdobený logem Internet Exploreru. Dobrou chuť.

U:fon udělal to, co jsme od něj dlouho očekávali - uvedl hlasové služby. Bohužel je potřeba používat jediný typ mobilu, a nenapraví to ani fakt, že je dostupný ve dvou barvách. Na druhou stranu, volání ve vlastní síti je úplně zadarmo, takže proč to nevyzkoušet, že?

Očekávání naplnil i Apple, nový iPhone 3G je už úplně oficiální a podle všeho bude i podařený. Ve dnech po představení jsme navíc byli zavaleni vyjádřeními operátorů o tom, že právě tenhle přístroj budou mít a že jsou tedy nejlepší. Takže teď už se asi doopravdy těšte na rychlá data a zabudované GPS.

Steve Ballmer, šéf Microsoftu, měl opět věštecký záchvat. Prohlásil, že do deseti let zmizí tištěná média a zcela je nahradí internet. Někteří z nás si pamatují podobná prohlášení už z roku 2000, kdy se dokonce mluvilo o pěti letech, a tak se dál shovívavě usmívají. Extra PC na internetu si samozřejmě představit dokážeme (viz tento web www.extrawindows.cz), ale nevěříme, že se kompletně zinternetizují například takoví čtenáři bulváru.

Extra PC

Vše o natáčení a vypalování videa

Test multifunkčních fototiskáren

Test extrémních flashdisků

Cenový přehled videokamer

Předplaťte si časopis plný zajímavostí ze světa počítačů

Billa Gatese to už naopak nudí a tak odešel do důchodu. Do práce se prý zajde podívat jednou týdně.

Baby boom ve vydavatelství pokračuje. Prvního potomka si pořídil Petr Broža, je to potomek ženského pohlaví a jmenuje se Anetka. Našemu zakládajícímu šéfredaktorovi tímto blahopřejeme - to má za to.

V kontejneru můžete přepravovat nejen krabice s čínskými tričky. Z kontejneru můžete postavit třeba originální dům. Sun se rozhodl vytvořit z kontejneru mobilní datové centrum. Mobilní v tomto případě znamená, že potřebujete náklaďák, ale sbírka hardwaru uvnitř za to stojí. Přijedete, zapojíte, nabootujete, serfujete.

Google změnil ikonku. Ano, i takto nepodstatná věc dokázala u všeobecně oblíbeného serveru rozpoutat vášnivé diskuze. Takže co? Líbilo s vám původní G, nebo milujete nové g? A není to jedno?

Češi, Moravané a Slezané (jakožto i zástupci národnostních menšin v ČR) milují ICQ - alespoň to tvrdí statistika. ICQ má nyní 30 miliónů aktivních uživatelů a z toho celé 2 milióny v Česku. Kde se všichni schovávají nevíme, většina našich známých Skypuje, Mirandí, QIPuje ...

Při fotbalovém mistrovství Evropy jsme občas večer seděli v redakci a marně přemýšleli, kde bychom se (jedním očkem) podívali na zápas. U Olympiády už to možná řešit nebudeme, ČT totiž slibuje, že některé přímé přenosy (až osm současně) z LOH bude vysílat i na internetu. Polostátní firma na čele pokroku? Opravdu? Sláva?

Americký středoškolský student Omar Hhan se naboural do školní sítě a vylepšil si známky kvůli přihlášce na vysokou školu. Zodpovědné instituce se jednohlasně vyděsily a nyní mu hrozí 38 let vězení. Ačkoli se vylepšování známek jinými způsoby běžně trestá napomenutím, chlapec s počítačem je pro společnost zřejmě natolik nebezpečný, že by měl raději skončit pěkně v chládku, pro jistotu v cele bez elektrické zásuvky. Přitom by bylo daleko konstruktivnější udělit mu důraznou důtku doplněnou doporučením pro přijetí na fakultu informatiky, třeba na slavnou MIT.

Eset vydal betaverzi antiviru pro chytré mobilní telefony nazvaného EMAV (Eset Mobile Antivirus). Na jednu stranu se můžeme radovat, že naše mobilní zařízení budou již brzy v bezpečí, na druhou stranu to však signalizuje, že zřejmě stoupá množství nebezpečného software napadajícího počítače ukryté v kapsách. To jen dokazuje, že všechno dobré je k něčemu zlé.

Vyoperovaný kyčelní kloub Václava Klause pocházející z operace z Nemocnice Na Bulovce ze dne 3. června 2008" byl k mání v aukci na internetovém portálu Aukro. Aukce na eBayi nabízejí ještě divočejší věci: 44 let starý Brit Ian Usher nabídl svůj nepovedený život, práci, dům a přátele. Vydražil se za 400 tisíc australských dolarů, tedy asi 6 miliónů korun. V obou případech se nakonec vše v dobré obrátilo. Prezidentská kyčel byla jen recese a z nabídky Brita se nejspíš vyklube povedená reality show.

Chcete vědět více?

Tento článek najdete v prázdninovém vydání Extra PC, které vychází 11. července. Podrobně vám poradíme jak vybrat vhodnou videokameru pro dovolenou, jak poté zpracovat pořízené záběry a nakonec i jak je publikovat na internetu. S výběrem flashdisku a multifunkční fototiskárny vám pomůžou dva velké srovnávací testy. Součástí je uživatelská příručka pro vytváření DVD v programu Nero Vision. Na DVD servírujeme mimo jiné všechna letošní čísla Extra PC ve formátu PDF!

Byl pro vás článek přínosný?