Hlavní navigace

VirtualBox 6.0 zlepšuje škálování, nepoužijete ho už ale na 32bitových systémech

19. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud hledáte bezplatné řešení pro provoz virtuálních počítačů, nenajdete mnoho lepších kandidátů. VirtualBox 6.0 lze označit jako adekvátní evoluci.

Po více než roce Oracle uvolnil VirtualBox 6.0. Číslo verze poskočilo významně kupředu, doteď jsme se potkávali s řadou 5.2. Zaslouží si novinka toto symbolické povýšení? Pořád minimálně platí, že se jedná o solidní bezplatné řešení pro provoz virtuálních počítačů. Takto výrobce popisuje hlavní změny:

  • Bylo přidáno exportování virtuálních strojů do Oracle Cloud Infrastructure.
  • Výrazně byla zlepšena podpora škálování a jemných obrazovek. Program tyto obrazovky úspěšněji detekuje a nabízí podrobnější nastavení.
  • Uživatelské prostředí bylo přepracováno, aby bylo jednodušší, ale nabízelo více možností (např. při tvorbě nového počítače).
  • Přidán byl nový správce souborů, ze kterého můžete spravovat hostovaný souborový systém. Lze také kopírovat soubory mezi hostitelem a hostem.
  • Významně byla zlepšena podpora 3D grafiky pro hosty s Windows, podporována je emulace zařízení VMSVGA v hostech s Linuxem či Solarisem.
  • Je možné nastavit prostorový zvuk (vztahuje se k Windows 10 Build 1809).
  • Nástroj vboximg-mount lze použít pro přístup k obsahu na discích v hostech se softwarem od Applu na hostitelském zařízení.
  • Hyper-V lze používat jako záložní výkonné jádro (pouze hostitelé s Windows), čímž se vyhnete nemožnosti provozovat virtuální stroje za cenu sníženého výkonu.
VirtualBox se odhodlal k evolučním krokům v uživatelském prostředí VirtualBox se odhodlal k evolučním krokům v uživatelském prostředí

Novinka obsahuje také řadu drobných zlepšení a oprav. Na stránce pro stažení je také uvedeno, že pokud chcete nástroj provozovat ve 32bitových systémech, obraťte se na verzi 5.2, která bude podporována až do července 2020. Nový VirtualBox si v případě zájmu stáhněte z www.virtualbox.org.

32bitoví hosté již nejsou podporování, virtuální počítače v nich ale kvůli zřejmým omezením stejně dnes provozovat nebudete 32bitoví hostitelé již nejsou podporování, virtuální počítače v nich ale kvůli zřejmým omezením stejně dnes provozovat nebudete

Byl pro vás článek přínosný?