Hlavní navigace

In Karta konečně v mobilu. České dráhy vylepšují aplikaci Můj vlak

17. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

České dráhy objevují 21. století. Po včerejší aplikaci Můj vlak pro Android (Play Store) a iOS (App Store) můžete v mobilu nejen spravovat/nakupovat jízdenky a sledovat jízdní řády, ale nově také vytvořit novou Virtuální In Kartu (VIK), případně vložit obraz již funkční karty. Plastovou kartičku pak můžete nechat doma (VIK ale neobsahuje peněženku). Přesné podmínky naleznete zde.

Čipovou In Kartu dnes využívá asi 750 tisíc zákazníků Českých drah. Její přesun do virtuálního světa je další významný technologický posun v odbavení. Předpokládám, že tuto novinku vyzkouší jako první mladí lidé, pro které je pohyb ve virtuálním světě samozřejmostí,“ říká člen Představenstva ČD, a.s., pro osobní dopravu Michal Štěpán.

Dále dodává: „Jde o otevřené řešení, jak pro smluvní dopravce, tak pro jednotlivé integrované dopravní systémy. Tím se otevírá cesta k další spolupráci s městy či kraji v celé republice.

In Karta v aplikaci Můj vlak
In Karta v aplikaci Můj vlak
Vytvoření virtuální In Karty
Vytvoření virtuální In Karty
Virtuální In Karta v QR kódu
Virtuální In Karta v QR kódu

In Kartami již od podzimu 2017 lze jezdit v plzeňského MHD a naopak Plzeňskou kartou je možné používat ve vlacích ČD. Odiskou využívanou v Moravskoslezském kraji lze cestovat ve vlacích, ale naopak to zatím nejde, In Kartu ostatní dopravci nepřijímají. Ale je pravděpodobné, že ČD bude právě v těchto regionech zkoušet nasadit i VIK. Momentálně to fungovat nebude, protože VIK je založená na QR kódu v mobilu, zatímco klasická karta obsahuje čip. A jen ten komunikuje se stávajícími terminály.

V mobilu můžete mít pouze jedinou VIK. Pokud je nově zaregistrovaná, před prvním použitím ji bude muset průvodčí autorizovat, pak bude mít neomezenou platnost. Na VIK lze nahrávat všechny možné aplikace (In slevy, doplatky, dlouhodobé jízdenky…). Pokud se přihlásíte na jiném zařízení, VIK se synchronizuje.

Rotující QR kód

Ochranu před zneužitím má zajistit „rotující QR kód“. Jde o dva různé blikající kódy, ve kterých je zašifrovaná fotografie, osobní údaje, seznam posledních jízdenek i platných aplikací. Funguje také offline, takže průvodčí může platnost kontrolovat i bez připojení k internetu.

Osobně si dokážu představit, že reverzním inženýrstvím někdo zjistí, jakým způsobem se QR kód tvoří a systém prolomí (bude moci generovat nové virtuální karty). Systém rovněž jistě budou moci obejít dvojčata nebo podobní kamarádi. Stačí se přihlásit na dvou různých mobilech se stejným účtem. ČD nicméně ochraně věří.

Mimochodem: Při registraci nové karty jsem zaznamenal dva nepříjemné problémy. Na iOS jsem nemohl vyplnit pole s místem narození. Klávesnice vždy jen problikla a zmizela. Na Androidu to šlo, ale ve slově Frýdek-Místek byl nepovolený znak. Bez spojovníku mi již aplikace název spolkla, děkujupěkněnazdar.

Byl pro vás článek přínosný?