Hlavní navigace

Plzeň uvedla novou virtuální kartu. V MHD lze cestovat i s mobilem

Sdílet

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) představily pro cestující užitečnou novinku. Tzv. Plzeňskou kartu, která slouží jako peněženka pro nákup jednotlivých jízdenek nebo nosič dlouhodobých kupónů, totiž dostala plně digitální verzi. Virtuální Plzeňskou kartu lze nahrát na běžnou platební kartu či do aplikace pro Android (Play Store) a iOS (App Store), takže cestující s sebou nebudou muset nosit ještě další kartu.

Podobné řešení již funguje i v dalších velkých městech (Praha, Brno, Ostrava atd.), ale Západočeši si připsali dva primáty. „Jsme prvním dopravcem v České republice, který nabízí možnost koupit si personifikovaný jízdní doklad bez návštěvy přepážky, a také jsme první dopravní podnik, u kterého je možné si v mobilní aplikaci zakoupit kompletní šíři předplatných kuponů,“ uvedl Radomír Kozler, ředitel úseku Plzeňská karta.

TIP: Ostrava a Moravskoslezský kraj chystají jízdenkovou revoluci

Registraci a správu účtu lze provést na eshop.virtualnikarta.cz. Dle informací podniku lze nosič kupónu (platební kartu, nebo aplikaci) kdykoliv přepínat. Co ale domorodcům bude nejvíce vadit, je to, že fyzickou PK si do virtuální podoby nepřevedou. Resp. nakoupené kupóny nelze z fyzické karty dostat na virtuální, takže pokud nechtějí zbytečně utrácet, budou muset počkat na vypršení platnosti. Karta v mobilu mimochodem nemá žádnou souvislost s NFC čipem, revizor bude platnost kupónu ověřovat pomocí vygenerovaného QR kódu.

TIP: Praha vylepšuje PID Lítačku. Brzy půjde cestovat jen s mobilem

Aplikace Virtuální Plzeňská karta slouží také pro nákup jednorázových jízdenek, ty jsou navíc o pětikorunu levnější než papírové. K nákupu jednorázových jízdenek (také se slevou) má podnik navíc ještě aplikaci Moje Plzeňská jízdenka. A aby toho nebylo málo, stáhnout lze ještě třetí aplikaci Moje PMDP, která slouží pro vyhledávání spojů a zobrazování aktuálních dopravních informací.

Zdroj: Plzeň a PMDP

Byl pro vás článek přínosný?