Hlavní navigace

Virtuálové Netbox a AIM Mobil: přišli pozdě a chtějí zbytečně moc

27. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dvou a půl měsících od ohlášení jsme se konečně dočkali nabídky operátorů Netbox Mobil a AIM Mobil. Doteď obě firmy poskytovaly internet, televizi a IP volání, ode dneška mají také společnou mobilní nabídku, která běží v síti T-Mobilu (skrz GTS). Tarify jsou stejné, mezi Netboxem a AIMem lze i levněji volat. Operátoři tvrdí, že tarify poskládali na základně zpětné odezvy uživatelů. Mají být jednoduché a levné. Jsou opravdu takové?

Netbox Mobil

Netbox a AIM prodávají tři tarify. Všechny jsou vázané smlouvou (předplacenky prý uživatelé nechtěli) na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jeden měsíc. Společné jsou také sazby. Minuta volání ve vlastní síti stojí 1,50 Kč, do ostatních sítí o korunu více. Tarifikace je neférových 60+30 sekund, takže po první minutě se hovory účtují po půlminutách. SMS do všech mobilních sítí stojí 1,50 Kč, MMS pak 5 Kč.

Tarify se liší jen cenou a volnými jednotkami. Základní nulový tarif neobsahuje žádné volné jednotky, datový tarif má v sobě 100 MB dat a stojí 100 Kč měsíčně. Nejvyšší tarif za 250 Kč obsahuje 50 volných minut, 50 SMS a 100 MB dat. Volné jednotky se nepřevádějí do dalšího měsíce a během 30 dnů nemůžete prosurfovat více než 500 MB. Jeden megabajt dat stojí běžně 1,50 Kč(!), u dvou tarifů s internetem může po vyčerpání limitu dojít i ke zpomalení na 64 kb/s. Data se navíc účtují po megabajtech, takže přečtení 10kB e-mailu vás bude stát 1,50 Kč.

  Mobil bez paušálu Mobil s paušálem Mobil Internet
paušál 0 Kč 250 Kč 100 Kč
volné minuty - 50 -
volání ve vlastní síti 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč
volání do ostatních sítí 2,50 Kč 2,50 Kč 2,50 Kč
volné SMS - 50 -
SMS do všech sítí 1,50 Kč 1,50 Kč 1,50 Kč
MMS 5 Kč 5 Kč 5 Kč
data - 100 MB 100 MB

Sympatické je, že operátor posílá SIM karty zdarma a nechce nic ani za převod čísla odjinud. Tarify si může objednat každý, nejen stávající zákazníci Netboxu a AIMu. Ti noví budou nicméně muset zaplatit vratnou jistinu ve výši 1000 Kč.

Draze a pozdě

Osobně bych těžko hledal důvod, proč Netbox Mobil nebo AIM Mobil doporučit. Ve srovnání s tarify velkých operátorů jsou možná levnější, ale u virtuálů patří k nejdražším, přitom mají hodně mínusů. Stávající zákazníci obou operátorů nejsou nijak zvýhodněni. Tarifikace hovorů a dat je mizerná, nepřevádění volných jednotek do dalšího měsíce není fér a datová nabídka musí mobilní surfaře urazit. Korunu pade za megabajt dat? I ti dražší virtuálové prodávají jedno mega za korunu.

 

Nulový tarif se prakticky neliší od předplacenky typu BleskMobil nebo Mobil.cz. Cena hovorů a SMS je stejná, Blesk má ale levnější internet, Mobil.cz jej má dokonce „zdarma“. Za paušál 250 Kč toto dostanete překvapivě málo. Voocall má za 229 Kč dvojnásobek internetu i volných minut, avšak žádnou SMS. Jenže má jinak mnohem výhodnější ceník a tarifikaci 1+1. 99mobile za 249 Kč také nabízí 200 MB dat a 100 volných minut. GoMobil zase za 200 Kč dodá 100 minut a 100 MB.

Kdyby operátoři Netbox Mobil a AIM Mobil přišli s takovou nabídkou na začátku roku, nemůžu říct ani popel. Ale dnes je to zkrátka málo. Příliš pozdě a ve srovnání s jinými virtuály jsou dr(a)zí.

Zdroj: Netbox, AIM

Byl pro vás článek přínosný?