Hlavní navigace

Vista nejbezpečnějším systémem

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

řečeno Jeff Jones, ředitel útvaru Trustworthy Computing Group společnosti Microsoft. Ve své zprávě zmiňuje počty bezpečnostních chyb zveřejněných v prvním roce života příslušného operačního systému. Kromě Windows Vista se porovnávaly také Windows XP, RedHat Enterprise Linux 4UbuntuLTS a Mac OS X 10.4.

Počty chyb a záplat
  Windows Vista Windows XP RHEL4 Ubuntu 6.06 LTS Mac OS X 10.4
Vyřešených oprav 36 65 360 224 116
Bezpečnostních updatů 17 30 125 80 17
Počet oprav 9 26 64 65 17
Počet týdnů s minimálně jednou opravou 9 25 44 39 15

Tak co na to říkáte? Že se vám to nezdá? Nejste sami, také mi přijde použitá metodika srovnávání na bázi objevených a opravených chyb jako zcestná. Ano, v jistých ohledech by bylo možné srovnávat počty chyb ve Windows XP a Vistě (a koneckonců i v Mac OS X), ovšem na Linux podobný přístup aplikovat příliš dobře nejde. Jde o to, že Linux má volně dostupné zdrojové kódy, ve kterých se případné chyby hledají o mnoho lépe. A proto je jich i hodně objevených: i malá chyba je tak vždy opravena. A opravovány jsou také chyby, které se ještě neprojevily, což se o Windows říci nedá.


Obrázek: Gizmodo.com

U operačních systémů s uzavřeným kódem jsou tak chyby objeveny většinou až tehdy, až se jich podaří k něčemu zneužít. Vidíte ten rozdíl? Zatímco u Linuxu je pravděpodobné, že chyba bude objevena dříve, než ji někdo zneužije, u konkurenčních systémů je objevena často až po jejím zneužití. A teď si to přestavte: poté, co je známa chyba v bezpečnosti vašeho počítače několik dnů až týdnů čekáte na záplatu.

Aby však nedošlo k mýlce: nesnažím se zde shazovat Windows Vista (považuji je za výborný systém, přestože preferuji jablečnou konkurenci), jen ukazuji na neobjektivnost při porovnávání bezpečnosti metodou počtu zveřejněných záplat.

Byl pro vás článek přínosný?