Hlavní navigace

Vítejte v Matrixu, Fujitsu z vás udělá baterky

10. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektrárny se pokouší využívat alternativních zdrojů el. energie: převádět se dá ze světla, tepla, vibrací nebo třeba rádiových vln. Japonské Fujitsu vytvořilo hybridní systém, který kombinuje fotovoltaické a termoelektrické články. Takové můžete nosit třeba na ruce. Matrix si vás zapojí do své sítě!

FujitsuMalý generátor můžete nosit i na ruce, zdroj: Fujitsu

Ne že by z vás káplo tolik energie, aby to uživilo třeba notebook, ale Fujitstu vidí budoucnost třeba v medicíně. Různé měřicí přístroje by nebyly závislé na baterii, ale využívaly by světla nebo lidského tepla. Jeden zdroj by mohl nahradit druhý, pokud by náramek generoval málo energie, zdroje by se mohly navzájem doplňovat. Ve větším měřítku by mohly v některých místech nahradit tradiční fotovoltaické články, aby se zužitkovalo co nejvíce zdrojů na stejném prostoru.

FujitsuSchéma zapojení, zdroj: Fujitsu

Prototyp Fujitsu obsahuje dva různé obvody v jednom článku, doteď existovaly pouze jednoúčelové modely. Japonci věří, že by v roce 2015 mohli přijít s hotovými výrobky na trh. Ještě jim ale zbývá spousta času proto zvýšení výkonu. Do té doby se holt musíme spolehnout na baterky a dráty. Výroba podle nich nebude ani nákladná (ve srovnání s kombinací dvou nezávislých zdrojů).

Zdroj: Fujitsu

Byl pro vás článek přínosný?