Hlavní navigace

Odkaz původní Opery. Pošťák, kalendář a čtečka RSS se poprvé objevují ve Vivaldim

25. 11. 2020

Sdílet

Jakkoli je Vivaldi přirovnáván k původní Opeře, protože už v základní výbavě nabízí spoustu funkcí (a stojí za ním stejný tvůrce), něco mu oproti předchůdkyni chybí. Kdysi jste totiž v Opeře mohli najít zejména integrovaného e-mailového klienta. Tenhle nedostatek ale Vivaldi konečně napravuje. Prozatím hovoříme o veřejném betatestu, takže pokud nechcete riskovat chyby, stejně si ještě na finální vydání počkáte. V testovacím sestavení 2115.4 už nicméně najdete pošťáka, kalendářčtečku RSS. Vivaldi si rozumí s protokoly IMAP a POP3 pro e-maily a CalDav pro kalendáře.

Výrobce upozorňuje, že Google ani po devíti měsících neakceptoval jeho schvalovací obrazovku. V důsledku toho se z Vivaldiho k Gmailu (přes IMAP) a ke Kalendáři naráz připojí maximálně stovka účtů. Není to poprvé, co si tým stěžuje na přístup Googlu.

Protože se jedná o rané verze, nejsou nové funkce standardně aktivní, byť se nachází v testovacím sestavení. Zapnete je na stránce vivaldi://experiments, poté prohlížeč zrestartujte. S ohledem na to nepřekvapí, že pošťák a spol. nebudou připraveni pro Vivaldiho 3.5. K samotným funkcím toho není mnoho, co bychom mohli dodat. Pošťák je klasického střihu a nabízí poměrně čisté prostředí a rozumný počet funkcí.

Z nastavení je zřejmé, že až budou nové komponenty doručeny do finální verze prohlížeče, budete je moct úplně vypnout v případě, že vás nezajímají. Bude zajímavé sledovat, jestli v roce 2020 ještě lidé budou mít zájem o integrovaného pošťáka a čtečku RSS včetně těch, kteří je využívali kdysi v původní Opeře. Pro Jona von Tetzchnera, šéfa Vivaldiho, jde o poměrně osobní záležitost.

Zdroje: blog Vivaldi (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?