Hlavní navigace

S vyhrazeným místem pro čtvrtého operátora vláda nemá problém

Sdílet


MPO a ČTÚ včera na jednání vlády předložily předběžné podmínky chystané aukce kmitočtů v pásmu 700 a 3500 MHz. Vláda nakonec pravidla i formát dražby schválila.

My se stále snažíme nějakým způsobem donutit operátory, aby zlevnili data pro občany, protože si myslíme, že je tam velký prostor. Pokud za pět let získali 55 miliard dividend a ještě další desítky miliard investovali, tak by se měli podělit s občany v cenách dat. Proto budeme v naší iniciativě pokračovat a potřebujeme si být jistí, že v aukci, od které se očekává, že konečně přijde čtvrtý operátor a ta data zlevní a že konečně nastane nějaký konkurenční boj,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Chystaná aukce je poslední velkou naději, že do Česka nějaký čtvrtý operátor vstoupí. Český telekomunikační úřad mu slibuje výhody. Dle podmínek aukce má vyhrazen zvláštní blok v pásmu 700 MHz a ostatní dražitelé mu budou muset poskytnout národní roaming, aby již během budování sítě mohl nabízet služby v celé republice. Tyto dva klíčové body úřad obhájil i po veřejné konzultaci. Na finální podmínky ale teprve čekáme. ČTÚ je představí v průběhu jara, v druhé polovině roku by totiž již měla odstartovat samotná aukce. Velký zájem dopředu avizoval Nordic Telecom.

TIP: Nevzhlížejte ke čtvrtému operátorovi. Už je příliš pozdě [komentář]

Byl pro vás článek přínosný?