Hlavní navigace

VLC 4.0 nabídne knihovnu, modernější uživatelské prostředí nebo AirPlay

6. 2. 2019

Sdílet

Co víme o chystaném VLC 4.0? Populární přehrávač nabídne opět spoustu technických zlepšení, ale také uživatelské funkce jako knihovna médií. Konečně bude přepracováno letité uživatelské prostředí.

Jeden z oblíbených multimediálních přehrávačů pro různé platformy ve třetí řadě urazil kus cesty. VLC media player 3.0 vyšel před rokem, takže nepřekvapí, že se začíná více mluvit o nástupci. VLC 4.0 nese kódové označení Otto Chriek, což je upír a novinář z knižní série Zeměplocha. Humor vývojovému týmu nechybí, jenom kvůli němu vás ale přehrávač zajímat nebude. Na konferenci Fosdem 2019, která se odehrála ve dnech 2. a 3. února, promluvil Jean-Baptiste Kempf, vedoucí projektu. Projekt je prý z větší části hotový a opět se hodně pracuje na technických aspektech. Zjednodušeně řečeno bude program pracovat plynuleji, tedy nebude ani za každou cenu přeškálovávat zvuk, zlepší se synchronizace apod. Tentokrát však můžeme čekat i důležité novinky viditelné na první pohled.

Technické novinky a předělané uživatelské prostředí

Na desktopy a iOS se chystá knihovna multimédií, kterou známe z Androidu. Pokud o ni nebudete stát, vypnete ji. S ní je spojené nové uživatelské prostředí. Podle Kempfa si lidé na uživatelské prostředí VLC stěžují odjakživa – a situace se spíše zhoršuje, jak se vyvíjí svět kolem. Ovládání bude stále soustředné ve spodní nástrojové liště, tak to ovšem má prakticky každý přehrávač.

vlc 4.0 beta Hudební knihovna (foto: Jean-Baptiste Kempf)

Lišta bude průsvitná a tlačítka na ní budou poskládaná do skupin, což ji zpřehledňuje. Z nově podporovaných formátů a protokolů stojí za zmínku UPnP, AirPlay, HEIF, Dash, WebM nebo TTML. VLC 4.0 bude dále umět kódovat WebVTT a AV1. S technologickým rozvojem bude ukončena podpora některých starších platforem, které ovšem typicky nejsou výrobcem podporován a stejně se nachází na okraji zájmu uživatelů a uživatelek.

Skončí tedy podpora Windows XP a Vista, OS X 10.7 až 10.9, Android 2.2 až 4.1 a iOS 7 a 8. V případě Linuxu pak budete vyžadováno funkční OpenGL. Kempf se při prezentaci zmiňoval i o malých zajímavostech kolem projektu. V přehrávači se nacházely části kódu, kterým nikdo nerozuměl. Stalo se i to, že důležitá komponenta zůstala v nedokončeném stavu, protože v průběhu vývoj vzdali ti, kdo na ní pracovali. Teď už je snad všechno na dobré cestě.

Byl pro vás článek přínosný?