Hlavní navigace

VLC pro Windows 8 vyšlo jako pomalá beta. Zatím ani nepodporuje Windows RT

13. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po mnoha odkladech a průtazích konečně vychází použitelný multimediální přehrávač pro dotykové rozhraní Metro, jenž podporuje také kontejner MKV a je k dispozici zdarma.  VLC media player se v této inkarnaci jmenuje jednoduše VLC for Windows 8. Stáhnete jej z Windows Store. Lišácky nese přídomek beta. Navzdory dlouhému vývoji ještě nejsme u konce a současný stav neodpovídá tomu, co byste nazvali stabilní verzí 1.0. Kdepak v souvislosti s novým přehrávačem musíme vypíchnout několik poznámek.

Tip: Také Windows 98 se dnes dají používat. Běží v nich Firefox i VLC media player

Přehrávač pracuje jak ve Windows 8.1, tak ve starších Windows 8. Ty totiž stále používá dost lidí. Daní je ovšem snížená stabilita aplikace. Tím jsme nenápadně naznačili, že verze pro Windows RT zatím nevyšla. Což je o to bolestnější, že ve Windows 8 můžeme využít některý z plnohodnotných přehrávačů pro desktop. Naopak na tabletu s Windows RT pořádný přehrávač neexistuje. Podporuje aspoň všechny formáty, co desktopová edice VLC. Platí to tedy i pro MKV, FLAC nebo MOV.

Poradí si s vloženými titulky a více zvukovými stopami. Dovolí vám se mezi nimi přepínat. Externí titulky budou podporovány časem. Multimédia přehrajete i z externích výměnných médií, případně serverů DLNA. Běh na pozadí bychom tak nějak očekávali, podobně jako podporu aktivních dlaždic. Potud je všechno v pořádku. Žádný rychlík ale VLC není.

VLC pro Windows 8 v betaverzi

Načítání knihovny médií např. mně osobně zasekalo počítač tak dokonale, že jsem to po nějaké době vzdal a následoval tvrdý restart. Pomalejší reakce přiznávají i sami tvůrci. A co hůř, v tuto chvíli zapomeňte na jakoukoli hardwarovou akceleraci. Všechnu práci oddře procesor. Podle všeho v některých případech nefunguje zvukový výstup a grafické rozhraní není kompletní, proto v něm ani nebudete spravovat seznamy stop.

V nadcházejících týdnech máme čekat opravy a vylepšení. První přijde již během několika dní. VLC zahájilo běh na dlouhou trať. Důležitost přehrávače pro platformu naznačuje i tom, že se o vydání zmínil Microsoft na jednom ze svých blogů.

VLC pro Windows 8 v betaverzi

Zdroj: Jean-Baptiste Kempf via @videolan

Byl pro vás článek přínosný?