Hlavní navigace

Vložení (embedding) videa na vlastní stránky neporušuje copyright, říká Soudní dvůr EU

27. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kuriózní případ z Německa se dostal až Soudnímu dvoru Evropské unie (ECJ). Tamní společnost BestWater International, která se zabývá výrobou vodních filtrů, v roce 2010 žalovala dva reklamní poradce (pracující pro konkurenci), protože vložili na vlastní osobní web jedno z jejích videí, a to bez výslovného souhlasu.

BestWater věří, že došlo k porušení autorských práv. Jisté si nebyly ani německé soudy, a proto nechaly případ posoudit ECJ. A odtamtud přišel nepřekvapivý verdikt – vložení cizího videa na vlastní web není porušením copyrightu. Nic z toho by se ani nemuselo stát, pokud by firma na svém profilu nastavila, že její videa nelze vkládat jinde (viz obrázek).

Na YouTube lze zamezit vkládání videa na cizí stránky

Vkládání veřejně přístupných chráněných děl na webové stránky pomocí odkazu nebo vloženého přehrávače není samo o sobě sdělováním veřejnosti ve smyslu autorského zákona. Příslušné dílo není zpřístupněno nové veřejnosti,“ zní verdikt ECJ.

Co to znamená v praxi? Na svůj web můžete umístit odkaz nebo rovnou přehrávač cizího videa, přestože třeba původní soubor porušuje autorský zákon. Odkaz na veřejně sdílený obsah není nové zveřejnění. Problém může mít jen ten, kdo soubor nahrál do původního umístění (třeba na YouTube), ale ne ti, jež odkazují linkem nebo vloženým přehrávačem.

 

Ale pozor, z verdiktu ECJ automaticky nevyplývá, že každý odkaz nebo vložený přehrávač je právně v pořádku. Kdyby měl někdo na YouTube jen neveřejné video, odkaz nebo přehrávač by byl už oním sdělením nové veřejnosti. Když to bude video z kamarádovy oslavy, tak vás kamarád asi žalovat nebude. Kdybyste takto sdíleli film nebo jiné tvrdě chráněné dílo, už tak klidní být nemůžete.

Ostatně už v Česku se řešil podobný případ. „Pirátovi“, jenž provozoval web s vloženými přehrávači odjinud, byla naměřena dosud nejvyšší škoda, celkem 138 milionů korun. A to zmíněný mladík neuploadoval soubory, pouze vkládal přehrávače z jiných pirátských doupat (princip jako na YouTube).

Dle výkladu ECJ by v pořádku měly být i odkazy na veřejné soubory z webových disků jako Uložto. Ty jdou navíc přímo na serveru dohledat. Se sdílením cizího souboru, který veřejně dohledatelný není, ale vy k němu máte odkaz, už postihnutelné být může. Ale nemusí, o tom samozřejmě vždy rozhodne až soud.

Zdroj: Torrent Freak

Byl pro vás článek přínosný?