Hlavní navigace

Vnitřek Xboxu One na fotografiích. Vzdušná skříň skrývá velký chladič

22. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme se mohli pokochat pohledem na odhalené vnitřnosti konzole Playstation 4. Dnes bude příležitost pro srovnávání. Web iFixit, zabývající se rozebíráním nejrůznějšího hardwaru, totiž nafotil pro změnu konkurenční Xbox One. Jeho detailní rozborku si můžete prohlédnout zde, včetně kompletní galerie snímků, z níž vybíráme jen něco na ochutnávku.

Xbox One má jednodušší konstrukci skříně a uvnitř je také více volného místa. iFixit zhodnotil konstrukci poměrně kladně, neboť prakticky vše lze úspěšně rozebrat a situaci nikde nekomplikuje lepidlo či podobná překážka pro opraváře. Pro otevření je nicméně třeba konzoli (opatrně) rozloupnout, vnější plast je totiž dohromady secvaknut a nikoliv sešroubován. Ačkoliv vnější plášť je plastový, uvnitř se skrývá ještě bytelně vypadající plechová konstrukce.

Rozborka konzole Xbox One (iFixit)
Rozborka konzole Xbox One (iFixit)

Rozborka konzole Xbox One (iFixit) Rozborka konzole Xbox One (iFixit) Rozborka konzole Xbox One (iFixit) Rozborka konzole Xbox One (iFixit) Spodní strana optické mechaniky (iFixit)

Co se vnitřních komponent týče, nachází se z drtivé většiny na základní desce, nicméně mimo ni je vyveden například malý reproduktor nebo PCB s bezdrátovým adaptérem. Na základní desce se pochopitelně nachází APU z dílny AMD, spolu s 8 GB paměti DDR3 okolo. Na desce je o trochu větší nával než u konzole od Sony, do oka padne například proprietární čipová sada Microsoftu. Rozborka také odhalila, že Xbox One obsahuje SSD typu eMMC vyrobené Hynixem, jehož kapacita činí 8 GB. Nejspíš je použita pro systémové soubory.

Rozborka konzole Xbox One (iFixit)
Základní deska Xboxu One: červeně APU; oranžově paměť DDR3 (8 GB); modře ovladač napájení;
žlutě čipová sada; zeleně SSD eMMC 8 GB; fialově síťový adaptér

Chlazení Xboxu One je tak trochu opak toho, co se nachází v Playstation 4. Sony zvolilo radiální ventilátor, který žene vzduch do žeber chladiče a pak ven přes napájecí zdroj – jde o podobnou konstrukci, jakou mají obvyklé referenční chladiče grafických karet. Microsoft má naopak axiální 112mm ventilátor, který vysává ohřátý vzduch z pasivu a tlačí ho víkem konzole rovnou ven. Tím by měl také vtahovat dovnitř skříně chladný vzduch perforacemi na bocích.

Rozborka konzole Xbox One (iFixit)
Rozborka konzole Xbox One (iFixit)

Rozborka konzole Xbox One (iFixit) Rozborka konzole Xbox One (iFixit) Rozborka konzole Xbox One (iFixit)

Nízký pasiv obsahuje tři heatpipe, takže jejich vedení žebry je poněkud asymetrické. Dobrá zpráva je, že ventilátor je snadno vyměnitelný – a to zřejmě i za nějaký neoriginální model (s trochou improvizace). Vzhledem k tomu, že konzole má na trhu působit možná i přes deset let, se určitě nejeden z milionů těchto ventilátorů zadře.

 

Rozborka konzole Xbox One (iFixit)
Rozborka konzole Xbox One (iFixit)

Xbox One má optickou mechaniku připojenou přes rozhraní SATA, nicméně její výměna asi nebude možná (u konzolí se používají na míru upravené modely). Naopak pevný disk je standardní 2,5" model pro notebooky, takže by ho mělo být možné vyměnit za jiný, lepší (například 2TB Samsung Spinpoint M9T). Tedy pokud se software konzole nebude bránit a neodstraší vás ztráta záruky. V rozebírané konzoli se nacházel obyčejný 500GB Spinpoint M8 ST500LM012. Xbox One jej má rozdělen na několik oddílů naformátovaných systémem NTFS. Ten určený pro uživatelská data nabízí 365 GB volného místa, pokud měříme v klasických jednotkách se základem 1024 (v kterých je celková kapacita disku 465 GB).

Zdroj, Kinect 2.0 a ovladač (iFixit)
Zdroj, Kinect 2.0 a ovladač (iFixit)

Vzdušný vnitřek skříně je vykoupen tím, že napájecí zdroj musel zůstat venku. Jde přitom o poměrně slušnou cihlu. V obýváku také bude třeba najít místo pro zařízení Kinect 2.0, které je také externí periférií (vzhledem k tomu, že je u něj důležité umístění, je to ale logické). To, že se zdroj nenachází uvnitř přístroje, má jinak jednu výhodu – nebude přispívat k zahřívání jeho komponent. Pokud by byl integrován, Microsoft by také nemohl použít zvolenou koncepci chlazení (zřejmě by bylo třeba vzduch vyfukovat ven skrz něj).

Zdroj: iFixit

Byl pro vás článek přínosný?