Hlavní navigace

Vědci našli vodu na Měsíci. Nachází se v polárních kráterech ve formě ledu

22. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tým amerických vědců uskutečnil důležitý objev. Vodní led se nachází i na povrchu Měsíce, nejen pod ním. Zařízení NASA Moon Mineralogy Mapper (M3) umístěné na indické sondě Čandraján-1 poskytlo Shuai Liovi z Brownovy univerzity a Richardu Elphicovi z Amesova výzkumného centra nezvratné důkazy. Led na povrchu dle jejich zjištění vykazuje typické odlesky a jeho molekuly specificky pohlcují infračervené světlo.

Vrstvy ledu mají několik milimetrů. Nacházejí se v polárních oblastech, kam nedopadají sluneční paprsky, takže se voda nestačila vypařit. V daných místech teplota nestoupá nad 157 °C. Zajímavé je, že na jižním pólu jsou ložiska uložena hlavně v kráterech, na tom severním jsou rozprostřena šířeji, zato v menším množství.

NASA detekovala vodní led na povrchu Měsíce NASA detekovala vodní led na povrchu Měsíce

Snímek ukazuje jižní a severní pól Měsíce. Modrou barvou je značen led, ve škálách šedé pak teploty na povrchu. Čím tmavší oblast, tím nižší teplota.

Objev je důležitý pro budoucí expedice, případně budování lunárních základen. Cenný energetický zdroj totiž bude jednodušší získávat přímo z povrchu. Kdo už někdy kopal studnu na Měsíci, ví, o čem je řeč.

Byl pro vás článek přínosný?