Hlavní navigace

Vodafone 845: Android za 3,5 tisíce pro masy

14. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O novém brandovaném Vodafonu (vyrobil čínský Huawei) jsme slyšeli asi před dvěma měsíci. Měl to být první smartphone této značky, cena sice zveřejněna nebyla, ale odhady se pohybovala mezi čtyřmi až pěti tisíci korunami. Nakonec nám ale operátor vyrazil dech, androidí novinku totiž nabízí na 3577 Kč.

Logicky se tak nabízí otázka, o co všechno přijdeme ve srovnání se špičkovými HTC Desire, Nexus One nebo Samsung Galaxy S, které stojí třikrát více. A čím nás může překvapit?

Vodafone 845 – klame tělem

Už rozměry jsou znatelně menší – 100 × 56 × 14 mm oproti referenčnímu Google Nexus One (119 × 60 × 11,5) ztratil kromě tloušťky v obou zbylých rozměrech. I hmotnost 110 gramů na je vybavený chytrý telefon příjemná. Na těle nehledejte kovové prvky, jedná se o čistokrevný „plasťák“, podle prvních ohlasů ale drží pevně a šasi nevrže. Vodafone 845 bude nabízen v černé a bílé variantě se stříbrnými prvky.

Vodafone 845 – černá varianta, zdroj: Vodafone

Hned na první pohled si možná všimnete menšího displeje. Úhlopříčka 2,8 palce a poměr stran 4:3 dává vzpomenout na staré smartphony s Windows Mobile. Také rozlišení je nízké, ale v této cenové hladině opravdu nemůžeme čekat více než QVGA (240 × 320 px). Větším problémem ale může být rezistivní (odporová) technologie. Například v recenzi na RegHardware si autor stěžuje na necitlivé reakce, místo kinetického scrollování v menu se mu spíš dařilo spustit aplikaci, jako by na ikonu jen klepnul.

Na jemné ovládání prsty je zkrátka vhodnější kapacitní technologie. Ale Vodafone 845 si zase užijete i v zimě v rukavicích, s dlouhými nehty apod., protože nevyžaduje vodivý materiál, ale snímá tlak.

Je také možné, že s nižším rozlišením si nebudou muset poradit některé aplikace. Každopádně se připravíte oproti špičkovým modelům o větší komfort při procházení webu nebo obecně práci s textem. Pětkrát méně bodů oproti WVGA (480 × 800 px) si musí vybrat svou daň.

Ovládání obstará klasická čtveřice tlačítek vepředu, mezi nimi se nachází dotyková plocha, která by mohla trochu kompenzovat horší rolování samotným displejem.

Takřka v plné palbě

Hardwarová výbava se však v rámci možností vydařila. Procesor je pomalejší (528 MHz) a operační paměti je méně (128 MB), ale prý to při používání není příliš cítit a reakce systému jsou svižné. Procesor vás může limitovat u náročnějších her nebo videa, na limit RAM asi narazíte dříve. Android má sice dobře vyřešenou správu paměti, ale při větším multitaskingu reakce jistě tak rychlé nebudou. Pokud během navigace posloucháte hudbu, surfujete na náročnějších stránkách a v pozadí běží ještě několik rezidentních prográmků, budou se aplikace postupně vypínat.

V telefonu je ještě 512 MB úložného prostoru a slot pro microSDHC kartu (v balení žádná není). Huawei překvapil dostupnými moduly, nechybí Wi-Fi, Bluetooth 2.0, A-GPS, elektronický kompas ani akcelerometr. S Vodafonem 845 si zavoláte v GSM i 3G sítích, dokonce podporuje i rychlou nadstavbu HSDPA (3,6 Mb/s). Hodně ale zamrzí, že výrobce zapomněl na EDGE. Pokrytí 3G signálem u nás ještě není optimální a Vodafone se chlubí nejlepším pokrytím EDGE na našem území. Pokud tedy neuvidíte na displeji ikonku 3G a v blízkosti nebude Wi-Fi hotspot, GPRS internet bude opravdu nouzové řešení.

Vodafone 845 – bílá varianta, zdroj: Vodafone

Fotí, ale nechtějte příliš

Jediný fotoaparát se nachází v zadní části. Čočka má rozlišení tři megapixely, automatické zaostřování nebo svítivá LEDka chybí. Snímač je podle recenzí spíš podprůměrný, o videozáznamu nemluvě.

Vodafone použil Android OS 2.1 Eclair v české verzi. O podpoře verze 2.2 Froyo se zatím nemluví. UI je trochu upraveno, pracovat můžete až na 35 plochách, kde můžete umisťovat zástupce a widgety.

Li-ion baterie s kapacitou 1200 mAh budete muset dobíjet každý den, sluchátka mikrofonem (3,5mm jack) v balení nechybí, ale budou jedny z těch, které je škoda rozbalovat ze sáčku.

Vodafone 845 nabídne za málo peněz hodně muziky. Kdo chce přesedlat z hloupých telefonů na smartphone, jedná se o výborný model „na rozjezd“. Možná byste s ním vydrželi i dlouho. Pokud jej nechcete primárně na práci s textem nebo fotografování, ale občasné surfování, čtení e-mailů, IM, geolokační hry a hrátky s tisícovkami aplikací, nic lepšího za danou cenu nezískáte.

Někteří jej označují za „iPhone pro chudé“, ale to není až tak fér. iPhone stojí pětinásobek, je to úplně jiná liga. Vodafone může konkurovat levným Nokiím či Samsungům. Asi jediný smartphone, který se s ním může cenově srovnat, je Nokia 5230 se Symbianem. Má lepší displej (640 × 360 px), ale zase chybí Wi-Fi. Jestli má něco Android dostat mezi masy lidí, určitě to nebudou špičkové (čti drahé) přístroje HTC, ale něco podobného jako Vodafone 845. Třeba právě on.

Snad se nám nový Vodafone dostane do rukou co nejdříve, zatím si můžete přečíst pěknou uživatelskou recenzi Kamila Salajky.

Zdroj: GSM Arena, Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?