Hlavní navigace

Vodafone a U:fon – svatba z rozumu

30. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone včera společně s MobilKomem konečně potvrdili svou spolupráci a jednosměrnou dohodu o využití velkoobchodní nabídky CDMA sítě U:fon. O tom jsme už věděli dříve, takže nás partnerství nijak nepřekvapilo. Vodafone včera podrobně sdělil, jak bude nový internet vypadat. V současnosti má nejširší pokrytí pomalejší sítí EDGE (2,5G), s 3G se ale také snaží a nedávno pokryl 30 % populace.

To je stále málo, resp. od rychlejšího mobilního internetu jsou odříznuti obyvatelé menší měst, Vysočina apod. (viz mapka). Síť U:fon má ale mnohem vyšší pokrytí 3G sítě. Běží v nižším frekvenčním pásmu (430 MHz) s jinou technologií, takže základnová stanice má větší dosah, ale zároveň je síť sdílena více lidmi. To přináší nižší rychlosti, které kolísají mezi 300–2000 kb/s. Podobnou sekundární sítí disponuje také T-Mobile i Telefónica, Vodafonu dosud chyběla.

U:fonova síť vyžaduje speciální modem, Vodafone nabídne rovnou hybridní (externí USB), který zvládne všechny sítě. Operátor jej bude prodávat za 977 Kč (s úvazkem na půl roku), nebo za 1 Kč (smlouva na rok). A nejlepší na tom je, že připojení bude za jednotnou cenu, takže stačí jeden tarif na původní sítě Vodafonu i U:fon.

Vodafone UMTS Vodafone CDMA
Pokrytí Vodafonu běžnou 3G sítí a CDMA od U:fona, zdroj: mapa

Vodafone ale překvapivě neoznámil nové datové tarify. V nabídce je stále nejvyšším  „Připojení na stálo“ za 525 Kč na měsíc s 3GB FUPem, ale síbil, že do Vánoc přijde s novým s několikanásobně vyšším datovým limitem. Stávající tarif totiž není vůbec výhodný a s šiřším pokrytí rychlejší sítě by byl traffic rychle vyčerpán.

Zdroj: Finanční noviny

Byl pro vás článek přínosný?