Hlavní navigace

Vodafone má konečně přehlednější mapku. Dokonce překvapuje pokrytím rychlého 3G

18. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Vodafone v květnu přišel s novými datovými tarify, kromě jejich kritiky jsme nešetřili ani mapku pokrytí. Ne snad proto, že 3G v Česku pořád připomíná cedník a ne mísu, ale proto, že mapka byla technicky špatně vytvořena. Po redesignu webu Vodafonu z ní zbyl malý čtvereček se špatně zvolenými barvami. Mapku šlo přiblížit, ale stále zůstala v malém okénku.

Nová mapka pokrytí od Vodafonu
Nová mapka pokrytí od Vodafonu
 

Dnes jsem náhodou potřeboval něco dohledat a mapka už je nová (minulý týden byla ještě určitě ve staré podobě). Na vodafone.cz/mapa-pokryti je kompletně přepracované řešení, ve kterém se lépe manipuluje s vrstvami a především lze mapu zvětšit na celou obrazovku. Pak už se detaily hledají lépe.

 

Mapka má čtyři základní vrsty: volání, mobilní internet (EDGE, 3G), kombo modemy (CDMA) a uživatelské měření. Kromě toho si můžete zapnout ještě zájmové body, např. firemní prodejny, servisy či bankomaty. Novinkou je zřejmě i jednoduchá navigace (nepamatuju si, že bych to tam viděl dříve), ale výpočet trasy v mém případě nefungoval.

Nová mapka pokrytí od Vodafonu
Nová mapka pokrytí od Vodafonu

Zvolené barvy pokrytí už jsou lepší (ale občas musíte více zoomovat, abyste viděli rozdíl), mapka je celkově přehlednější. Největším překvapením však bylo pokrytí rychlou sítí HSPA+ 42. Vodafone se před měsícem chvástal, že pokryje 44 nových měst. Nejtmavší skvrny na mapě jsou ale prakticky v celé republice. Zeptali jsme se proto Vodafonu, zdali se nejedná o chybu.

Oživeno (19:33) – Vodafone na náš dotaz stále neodpověděl a už asi víme proč. Jak nás upozornil náš čtenář Ondřej Peroutka, rychlosti na mapce na oklamaly. Operátor totiž stupňuje rychlosti na 7,2 Mb/s, 14,4 Mb/s a 43,2 Mb/s. Chybí důležitý bod 21,6 Mb/s. Když je v legendě uvedeno na mapce rozlišuje.

Byl pro vás článek přínosný?