Hlavní navigace

Vodafone nasazuje technologii 4×4 MIMO. Rychlost LTE zdvojnásobí

24. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezdrátové sítě lze obecně zrychlit třemi způsoby. Rozšíří přenosové pásmo, což je nejčistší řešení, jenže je málo dostupných frekvencí. Pak lze zvolit účinnější modulaci signálu, jenže to zase omezuje dosah sítí. Třetí možností je komunikovat s více anténami současně, což navíc zvýší i dosah a kvalitu signálu, jenže je to prostorově náročnější.

Tuzemští operátoři se zatím vydávali první cestou. Rychlost zvyšovali přidáváním dalších pásem díky technologii carrier aggregation. Spoji umí dvě a nově i tři různá pásma. T-Mobile a jeho mateřská společnost Deutsche Telecom si již vyzkoušely i třetí způsob, zvýšení počtu antén ze dvou na čtyři.

Rychlejší síť Vodafonu zatím funguje jen na modemu Huawei B5328
Rychlejší síť Vodafonu zatím funguje jen na modemu Huawei B5328 (foto: GCT)

Totéž nově činí i Vodafone. V pražském Karlíně ve spolupráci s Huawei spustil na vysílači technologii 4×4 MIMO. Oproti běžnému 2×2 MIMO nabízí teoreticky dvojnásobnou rychlost stahování (pro upload se zatím MIMO nevyužívá) při zachování stejné šířky pásma. Na vysílači i přijímači jsou čtyři antény a najednou se komunikuje čtyřmi streamy.

Běžně může Vodafone s šířkou 2 × 20 MHz a systémem 2×2 MIMO nabídnout rychlost 150/50 Mb/s. V režimu 4×4 MIMO rychlost stoupne až na 300/50 Mb/s. Zároveň se zvýší dosah signálu. Proč se tedy zmíněná technologie nepoužívá všude, když je tak geniální?

 

Jak už uvádím v prvním odstavci, problémem jsou především rozměry. Na trhu zatím není mobil, který by režim 4×4 MIMO podporoval. Nový čipset Snapdragon 820 jej už sice zvládá, zatím žádný výrobce do těla nevměstnal čtyři antény. Sám Vodafone tvrdí, že nová síť bude zatím fungovat jen s velkým modemem Huawei B5328.

Zdroj: TZ Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?