Hlavní navigace

Vodafone uvádí neomezená mobilní data. Revoluce se nekoná [komentář]

19. 6. 2019

Sdílet

Kolik háčků napočítáte? Neomezená mobilní data červený operátor do nabídky zařadil, ale my bychom si podobnou nabídku samozřejmě představovali výrazně jinak.

Před dvěma dny T-Mobile oznámil, že lidem nabídne neomezená data. Dobrá zpráva je, že jde o bezplatnou nabídku pro širokou skupinu lidí. Bohužel se jedná o krátkou letní akci. Jak bývá zvykem, operátoři v Česku na sebe velmi rychle reagují, aby náhodou ve stínu konkurence nezanikli.

Vodafone představil svou nabídku neomezených dat dne 19. června 2019. Jde úplně jinou cestou než růžová konkurence. Neomezený internet do mobilu opravdu dostat můžete, nakonec ale nabídku definují podmínky, za jakých neomezená data získáte. Právě červený operátor vynikl komplikovaností podmínek všech svých Passů, které souhrnně označoval za nabídku neomezených dat.

K tématu: Nejhorší mobilní tarify v EU má Česko, říká Evropská komise

Ve svém komentáři kolega Lukáš Václavík toto tzv. datování bez počítání označil za prachsprosté lhaní. Je to tentokrát jinak? Červený operátor v čerstvé tiskové zprávě uvádí: „Už za 599 korun měsíčně mohou mít zákazníci Vodafonu neomezený mobilní internet ve svém telefonu.“ Správně tušíte, že to tak jednoduché není ani zdaleka.

Jak je to doopravdy?

Nová nabídka má k surfování bez počítání blíž, kameny úrazu jsou ale cena a komplikovanost. Nabídka není cílena na jednotlivce a jednotlivkyně. Vodafone říká, že za neomezená data, tj. tarif Vodafone Neomezený, zaplatíte 599 Kč měsíčně. To sice není vyloženě lež, ale solidní manipulace ano. Konečná cena tarifu je totiž úplně jinde. Vodafone nabízí neomezená data pro dva až čtyři lidi.

Podle toho za jednu SIM s neomezenými daty (k tomu samozřejmě získáte neomezené SMS i volání) zaplatíte 998, 732 nebo 599 Kč. Čím víc SIM, tím vás jedna vyjde levněji, to je běžná praxe. Ale pozor, Vodafone pořízení služby podmiňuje tím, že si od něj pořídíte internet pro domácnost, konkrétně pak vyžaduje tarif s rychlostí 20 Mb/s, který stojí 399 Kč měsíčně.

Operátor neuvedl, jestli můžete mít vyšší, předpokládám, že ano. Když si to každopádně sečtete, vyjdou vám následující ceny na jeden měsíc:

  • Vodafone Neomezený pro dva: 2 396 Kč,
  • Vodafone Neomezený pro tři: 2 595 Kč,
  • Vodafone Neomezený pro čtyři: 2 795 Kč.

Po vzoru některých okolních států bychom samozřejmě chtěli neomezený tarif za pět šest stovek na měsíc. I sedm bychom patrně akceptovali bez větších protestů, ovšem bez dodatečných podmínek, jaké předvádí Vodafone. Pro srovnání, dosud Vodafone pro rodiny nejvíce nabízel 50 GB v rámci sdíleného balíčku za 2 499 Kč měsíčně. Nová nabídka alespoň v konečném důsledku není horší než současná.

Více dat pro tarify Red

Operátor odhalil ještě jednu novinku. Od uvedeného data rovněž k tarifům Red nabídne více dat než dosud, jedná se však nabídku se stejnou podmínkou. Abyste získali data navíc, musíte Vodafonu platit aspoň 399 Kč měsíčně za připojení na doma. Tarify Red 5, 10 a 20 pak nabídnou dvojnásobek dat, než kolik název napovídá. Takže např. Red 5 vám dá k dispozici 10 GB dat.

Nabídka je ale vždy koncipovaná tak, že vám operátor standardně aktivuje vždy jen polovinu datového balíčku. Druhou půlku aktivujete v aplikaci Můj Vodafone. Kdyby si toho někdo nevšiml, snadno se stane obětí komplikovanosti nabídky. Místo aby ji využil celou, bude po vyčerpání první půlky bez připojení, případně v extrémním případě omylem zaplatí za dodatečná data.

Inovované rudé tarify vás pak na měsíc v konečném součtu, tj. v balíčku s připojením na doma, cenově vyjdou takto:

  • Red 5 + 5 GB: 998 Kč,
  • Red 10 + 10 GB: 1292 Kč,
  • Red 20 + 20 GB: 1996 Kč.

Závěr a poslední „překvapení“

Snaha propagovat výhodnou cenu jednoho produktu, ovšem s tím, že vám společnost reálně nutí více produktů, je běžná praktika. Někomu nabídka Vodafonu přijít vhod může a konečně můžeme říct, že na trh přichází úplně neomezené mobilní tarify, kde neomezené už nejsou pouze volání a SMS. Rozhodně je taková nabídka férovější a přehlednější než šílené Passy.

Nakonec ovšem pořád platí, že pro běžného člověka operátor nabídku podkopová složitostí a cenou. Navíc bychom chtěli, aby si neomezená data mohl užít také jednotlivec, jenže pro jednotlivce zatím červený operátor nabídku nemá. Dále je potřeba říct, že jsme ještě neviděli obchodní podmínky tarifu Vodafone Neomezený. Obvykle se v podmínkách nachází něco, co naši radost dále umenší.

https://twitter.com/Vyhnan/status/1141323460427358208

Z operátora už ale stihl klíčovou informaci vydolovat Ondřej Vyhnanovský. Vodafone vám data v síti postavené na technologii LTE přiškrtí na mrzkých 5 Mb/s. Pořád je to mnohem lepší než nic, tedy než dosavadní nabídky se zlomkem dat, ale stejně. I když je jedinec v Česku neomezenému datování blíž, reálně nová nabídka není ani zdaleka tím (tj. revolucí), co bychom si přáli.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?