Hlavní navigace

Vodafone vyčleňuje infrastrukturu do nové firmy, chce umožnit ostatním využívat své stožáry (a získat peníze)

20. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Vodafone

Vodafone se rozdělí na dvě firmy a týká se to i Česka. Jako první o tom již loni informoval server Lupa a operátor dnes oficiálně sdělil další podrobnosti. Cílem je z firmy vyčlenit pasivní infrastrukturu (tedy hlavně stožáry, ale už ne BTSky na nich) do nové společnosti, část prodat na burze a umožnit snadnější sdílení infrastruktury s dalšími operátory a zájemci. Nově vzniklá společnost Vantage Towers (v Česku pak jde o Vantage Towers s.r.o.) bude vlastnit 82 tisíc věží (a několik tisíc tzv. microsites) v deseti evropských zemích. V Česku jde přibližně o 3800 základnových stanic. V evropském kontextu jich necelá polovina připadá na známé velké stožáry. U nás jsou BTSky naopak z velké části umístěné na malých stožárech střechách domů a na stožárech ve volné krajině je jich jen asi čtvrtina.

Na stožárech je místo pro ostatní

Každý takový prvek může nést vysílače pro více operátorů a takové sdílení je dokonce žádoucí. Nejen kvůli úsporám peněz. Zatímco v Evropě má Vodafone průměr 1,38 operátora na jeden stožár, v Česku je to jen 1,1. Z větší části za to může naše tržní prostředí, kdy se na sdílení infrastruktury dohodli O2 s T-Mobilem a Vodafone tak na svých stožárech zůstal trochu osamocený.

Vodafone BTS Vantage Towers v Česku Umístění vysílačů Vodafonu, jejich „stožáry“ přejdou pod Vantage Towers

Trend jde přitom nahoru, ve Spojených státech jsou to v průměru dva operátoři na jeden stožár a Vodafone by se rád dostal alespoň na číslo 1,5. Je jasné, že stávající velké operátory na své stožáry ve velkém asi nepřetáhne, ale s nástupem sítí 5G a průmyslu 4.0 je tu místo i pro jiné prvky. Je tu třeba síť Sigfoxu. A právě tomu by toto vyčlenění infrastruktury mělo dopomoct. Hlavně v Česku to bude výzva.

Vodafone má základnových stanic celkem více, než zmíněných 3800. Je jich zhruba 5000. Některé totiž provozuje na stožárech Cetinu či třeba Českých Radiokomunikací. Do nové společnosti vyčleňuje logicky pouze své stožáry.

Dalším důvodem jsou peníze. Příští rok by chtěl Vodafone jít s novou společností na burzu, ale na dotaz Cnews si v ní i poté hodlá ponechat majoritu. Z výtěžku by pak financoval z větší části svůj existující dluh.

zdroj: Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.