Hlavní navigace

Vodafone otestoval nejrychlejší mobilní síť v Česku. Měsíční limit byste „propálili“ za sekundu

1. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

O LTE Advanced Pro jsme už detailněji psali začátkem roku. Jde o evoluční vylepšení sítí stávající generace, neoficiálně označené jako 4.5G. Příští rok by měli operátoři spustit první takové sítě a výrobci nabídnout kompatibilní zařízení, která budou moci stahovat data rychlostí až 1 Gb/s.

Český Vodafone teď spolu se společností Huawei v laboratoři otestoval síť, která nabídne teoretickou rychlost až 1,4 Gb/s. Během testu operátor naměřil 1,2 Gb/s. Jak toho dosáhl? LTE-A Pro počítá s větším počtem antén, agregací více pásem a účinnější modulací.

Vývoj rychlostí mobilních sítí
Vývoj rychlostí mobilních sítí

Počítejte s námi. LTE dokáže s použitím jedné antény, základní modulace 64-QAM a šířky pásma 10 MHz nabídnout teoretickou rychlost stahování 37,5 Mb/s. Běžně se už dnes používají dvouanténové systémy (tj 2×2 MIMO), takže už to rychlost zvýší na 75 Mb/s. Vodafone ale při testu použil čtyři antény (4×4 MIMO), čímž z každých 10 MHz pásma dokáže „vytřískat“ až 150 Mb/s. A s modulací 256-QAM vzroste propustnost o třetinu, tj. na 200 Mb/s (za cenu zhoršení dosahu signálu).

No a nakonec Vodafone agregoval čtyři pásma o celkové šířce 70 MHz, tj. 7 × 200 = 1400 Mb/s. Využil 10 MHz v pásmu 800 MHz a po 20 MHz v pásmech 1800, 2100 a 2600 MHz. V Česku je stále poměrně velkou raritou i spojení dvou pásem. Tři sdružená pásma zatím všichni tři operátoři jen testují. Carrier aggregation čtyř je proto velkou novinkou.

 

LTE Advanced Pro je však zatím hudbou budoucnosti. Zatím byl představen jeden kompatibilní modem (Snapdragon X16), ale ani ten si neporadí s konfigurací, kterou testoval Vodafone. V mobilech nebo tabletech tyto technologie chybí. V Česku 4.5G nepůjde plně využít, dokud zde máme ještě 3G. A především pro tyto rychlosti nemáme vhodné tarify. Základní hlasový tarif Vodafonu obsahuje 200 MB dat. To byste spotřebovali za sekundu a pár drobných.

Zdroj: TZ Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?