Hlavní navigace

Český Vodafone přidává nové Passy, britský je už zrušil

12. 3. 2019

Sdílet


Společnost Tefficient upozornila na to, že britský Vodafone (jenž je nadřazen všem ostatním pobočkám) zrušil „neomezené“ datové balíčky Pass. Na Ostrovech tak fungoval kratší dobu než v Česku. Tuzemský Vodafone je spouštěl v říjnu 2017, ten britský až o měsíc později. Ale zatímco český je dále podporuje a přidává nové, britský je bez udání důvodu zařízl. Stávajícím uživatelům zůstanou, noví si jej již nemohou aktivovat.

Těžko v tom budeme hledat nějaké souvislosti a odhadovat budoucí vývoj u nás. Faktem ale je, že v Británii asi nebyly tolik potřebné. Operátor poskytuje neomezený hlasový tarif se 100 GB dat za 20 liber (600 Kč) a za jednotlivé Passy se připlácelo 5 až 7 liber, což je dost v nepoměru se cenou samotného tarifu.

TIP: Neomezená data v mobilu nebudú. Nikdy, nech si to všichni zapamatují

Zajímavé ovšem je, že britský Vodafone jako jediný v Evropě nabízel balíček všech Passů (Music, Video, Chat a Social za 15 liber), ten český umí spojit jen tři Passy z celkových pěti. Český zase jako jediný nabízí Cloud Pass. Jen 5 z 15 evropských poboček Vodafonu nenabízí žádnou formu Passů. Ve třech zemích mají Passy pro mapové aplikace, v Rumunsku pak dostali ještě zvláštní Email Pass. A ve stejné zemi spojili Social a Chat Pass logicky do jednoho, protože mít v jedné službě Facebook a Instagram a ve druhé Messenger a WhatsApp prostě nedává smysl.

Podle čerstvé analýzy ČTÚ je v Česku 14 milionů SIM karet, z toho 4 miliony jsou tarify s daty určené pro rezidentní zákazníky. A jen 1,12 % z nich si platí Vodafone Pass, T-Mobile StreamOn či nebo Nekonečná data od O2. Celkově se tak bavíme o cca 45 000 uživatelích. (Jde o rok stará čísla, takže se mohla změnit.)

Vodafone Passy v evropských pobočkách Vodafonu
Země Social Chat Video Music Maps Cloud Email
Albánie
Česko x x x x x
Irsko
Itálie x x x x x
Kypr
Maďarsko x x x x x
Malta
Německo x x x x
Nizozemsko
Portugalsko x x x x
Rumunsko x x x x x
Řecko x x x
Španělsko x x x x
Turecko x x x x
Velká Británie x x x x

Byl pro vás článek přínosný?