Hlavní navigace

Šeptanda: Evropská komise brzy schválí sloučení Vodafonu a UPC

27. 6. 2019

Sdílet


Je to bezmála 14 měsíců, co britský Vodafone oznámil, že koupí část společnosti Liberty Global. Zástupci obou firem se dohodli na výkupní ceně 18,4 miliardy eur, za což by Vodafone získal kabelovky v Německu (Unitymedia), Česku, Maďarsku a Rumunsku (vše UPC). Vodafone měl zájem převzít aktiva Liberty Global jen tam, kde již sám působí jako mobilní operátor.

Zejména v případě Německa a Česka by výrazně posílil na trzích s pevným připojením k internetu a poskytováním televize, kde dosud patřil k méně významným hráčům. Obava regulačních úřadů, že by po akvizici oslabilo konkurenční prostředí, nakonec způsobila, že se obchod táhne tak dlouho.

Podle zdrojů Reuters ale ke sloučení nakonec dojde a Evropská komise je připravena obchod schválit. Formálně by se tak mělo stát do 23. července. Ani jedna ze zainteresovaných stran ale nechtěla zprávu tiskové agentury komentovat.

Budeme i nadále nabízet našim zákazníkům ty nejlepší služby a férový zákaznický přístup,” řěkl před rokem Petr Dvořák, generální ředitel Vodafone Czech Republic, a dodal: „Tato transakce nám umožní obohatit nabídku konvergovaných služeb a podpořit rozvoj vysokorychlostních sítí a digitální ekonomiky České republiky.

PS: V současnosti patří česká a slovenská pobočka pod jednu firmu. Po převzetí Vodafonem by se došlo k rozdělení a slovenské UPC by zůstalo pod Liberty Global. (Vodafone na Slovensku nepůsobí).

Byl pro vás článek přínosný?