Hlavní navigace

Do dvou týdnů bude Vodafone vlastnit UPC. Evropská komise obchod schválila

18. 7. 2019

Sdílet

Po 14 měsících od oznámení akvizice bude obchod konečně hotov. Evropská komise dnes oficiálně posvětila, že Vodafone Group může za 18,4 miliardy eur odkoupit část společnost Liberty Global, konkrétně její aktiva v Německu (kabelovka Unitymedia), Česku, Rumunsku a Maďarsku (vše kabelovky UPC). Komise začala spojení vyšetřovat loni v prosinci s obavou, že by zejména v Německu a Česku mohlo dojít k oslabení konkurenčního prostředí. Obchod ale nakonec schválila, neboť Vodafone přistoupil k několika závazkům.

  • V Německu po fúzi vznikne obří kabelová síť, Vodafone ale přislíbil, že ji Telefónice Deutschland zpřístupní skrz velkoobchodní nabídku tak, aby mohla poskytovat konkurenceschopné služby.
  • Vodafone nebude od vysílatelů požadovat exkluzivitu, ale televize budou moci nabízet svůj obsah i skrz jiné (OTT) kanály. Zároveň nebude blokovat služby HbbTV, díky němuž mohou televize doplňovat svá vysílání o internetové prvky.

Dokončení obchodu

„Česká republika má velmi konkurenceschopnou průmyslovou základnu a je na špičce řady odvětví. Toto vedoucí postavení si však dokáže udržet jen v případě, pokud nejen svůj průmysl, ale i společnost, vzdělávání nebo služby úspěšně a rychle digitalizuje,” říká Petr Dvořák, generální ředitel Vodafone Czech Republic. A doplňuje: „Podmínkou pro udržení tohoto vedoucího postavení České republiky je i silná technologická platforma umožňující rychlou a úspěšnou digitalizaci, kterou budeme moci tímto spojením nabídnout.

Tuzemský Vodafone také potvrdil, že k dokončení obchodu dojde 31. července 2019. Spojením vznikne operátor, který bude mít 3,9 milionu mobilních zákazníků, 539 tisíc uživatelů kabelové televize, 506 tisíc pevných internetových přípojek a 203 tisíc pevných telefonních linek. Celá Vodafone Group bude mít 116 milionů zákazníků mobilních a 22 milionů pevných služeb.

V současnosti patří česká a slovenská pobočka pod jednu firmu. Po převzetí Vodafonem dojde k rozdělení a slovenské UPC zůstalo pod Liberty Global. Vodafone totiž na Slovensku nepůsobí a zájem měl pouze o pevné sítě v regionech, kde již provozuje mobilní sítě.

Zdroj: EK, Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?