Hlavní navigace

Vodafone už s rozšiřováním 3G nepočítá. LTE ale bude skoro všude už příští rok

1. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone popřel sám sebe. Červený operátor včera oznámil, že už do konce příštího roku pokryje téměř celé Česko moderní sítí LTE, a to na frekvenci 900 MHz, kterou už v současnosti drží. Právě nemožnost výstavby LTE v tomto pásmu bylo tím hlavním důvodem, pro stávající operátoři kritizovali ČTÚ, že v chystané mobilní aukci vyhradil jeden blok 800 MHz pro nováčka. Teď Vodafone ukázal, že LTE umí postavit svépomocí už dnes.

Animace pokrývání

Operátor budou svou datovou síť označovat jako Turbo Internet. LTE je zatím trochu v pozadí, protože Turbo v sobě zahrnuje i současnou síť 3G. Toto LTE od Vodafonu je totiž hodně vykastrované, společnost jej bude vysílat pouze na omezené šířce pásma 2 × 3 MHz. Za minimum pro LTE se přitom obecně považuje 2 × 5 MHz, za ideál pak 2 × 10 MHz.

Co to znamená v lidské řeči? Menší šířka pásma Vodafonu nedovolí využít plnou rychlost technologie LTE. Teoretickým maximem pro stahování bude 20 Mb/s, v reálném provozu Vodafone naměřil 15 Mb/s. To je dokonce méně než u aktuální nadstavby 3G HSPA+ s downlinkem až 43,2 Mb/s. Pro operátora tak jde nejspíš jen o přechodnou síť, případně pojistku kdyby v aukce nezískala žádný příděl v pásmu 800 MHz.

Jen pro srovnání: Vodafone už „opravdovým“ LTE pokryl Karlovy Vary. Využil přitom šířku 2 ×10 a 2 × 15 MHz v pásmu 1800 MHz, a tam si může dovolí stahování až 100 Mb/s, tedy pětkrát tolik co u Turbo Internetu.

Se 3G už nepočítejte

Už v březnu Vodafone pokryje více než polovinu Česka, v prosinci pak téměř celé území. S frekvencí 900 MHz, která slibuje velký dosah sítě (na níž už ostatně běží i stávající 2G/GSM), se bude pokrývat lépe a rychleji než u 3G na frekvenci 2100 MHz. U ní Vodafone potřebuje více základnových stanic. To je také důvod, proč už 3G od Vodafonu téměř neroste.

Říjen 2013 Březen 2014 Prosinec 2014
Říjen 2013 | březen 2014 | prosinec 2014

A když se podíváte na mapku podrobněji, tak se také dozvíte, že už ani neporoste. Vodafone už se 3G zkrátka nepočítá. LTE je datová budoucnost. Pokud už máte telefon, tablet nebo modem s podporou nové sítě*, můžete se na příští rok těšit. Pokud máte starší zařízení a žijete ve špatném koutě republiky, tak zůstanete na pomalé 2G síti s nadstavbou EDGE. My, zákazníku, upgradujeme síť, a ty se buď přestěhuj, nebo si kup nový telefon!

*Vodafone se přímo zmiňuje o přístrojích Sony Xperia Z, Nokia 925, Samsung Express 2, Samsung Note 3, Samsung Galaxy S4, Samsung S4 mini, tablety Sony Xperia Tablet Z a Samsung Galaxy Tab 3 10.1 a modemum Vodafone K5150.

 

Zdroj: Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?