Hlavní navigace

Vodafone spustil první komerční službu IoT. Veolii pomůže měřit teplovody

16. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Červený operátor od loňska buduje vlastní síť pro internet věcí. Využívá technologii NB-IoT, která dělí o místo s LTE, konkrétně v pásmu 800 MHz (využívá jen 200kHz kanál). Vodafonu stačí pouze softwarová aktualizace stávajících vysílačů. Oproti GSM nebo LTE má NB-IoT až o 20 dB lepší signál, což by znamenalo až sedmkrát lepší pokrytí a prostupnost překážkami. Vodafone dnes slibuje 100% outdoor pokrytí a 94% uvnitř budov.

Právě díky kvalitě signálu Vodafone získal prvního komerčního zákazníka, společnost Veolia Energie. Ta v Praze a Ostravě nasadí přes 1000 chytrých měřičů dodávek tepla. Síť Vodafonu poskytuje oboustrannou komunikaci, takže Veolia bude moci dálkově sledovat stav teplovodů a také provoz regulovat.

Měřidlo Veolie komunikující přes NB-IoT Měřidlo Veolie komunikující přes NB-IoT

V minulých měsících jsme společně s NB-IoT Vodafonu testovali i konkurenční technologie. Rozhodující při výběru byla pro nás dostupnost signálu uvnitř budov a v podzemních prostorech, kam měřicí přístroje instalujeme nejčastěji,“ říká Marcel Vrátný, technický ředitel společnosti Veolia Energie.

Začlenění technologie internetu věcí do našich dispečerských systémů přispěje ke zkvalitnění našich služeb, k zefektivnění řízení dodávek a spotřeby energií. Z měřicích přístrojů lze odečítat data, upravovat jejich parametry na dálku a mít tak detailní přehled o stavu teplárenské sítě. To umožní prakticky okamžitě reagovat na případné výpadky,“ dodává Vrátný.

Veolia doposud prováděla odečty jednou za měsíc, teď bude mít aktuální data každou hodinu. Měřiče bude postupně měnit tam, kde dochází životnost těch stávajících. Chytré měřiče zapojené do internetu věcí běží na baterky a po dobu čtyřletého ověřovacího cyklu prý budou fungovat prakticky bezúdržbové. Pokud se technologie osvědčí, firma ji chce využít také pro měření dodávek vody a elektřiny. Veolia Energie a její dceřiné společnosti dodávají teplo do 325 000 domácností v Česku.

Vodafone chce oslovit i další firmy, které by chtěl dálkově spravovat různé senzory. Balíček 20 IoT SIM karet a šestiměsíční připojení prodává za 100 eur. Kromě odečtů energií chce služby nabízet pro zabezpečovací produkty, svozy odpadu, parkoviště, měřiče kvality ovzduší apod.

Byl pro vás článek přínosný?