Hlavní navigace

Roaming skončil, teď zlevní i volání a SMS do zahraničí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během nočního jednání zástupců Evropské komise, parlamentu a rady se podařilo schválit nový Kodex pro elektronické komunikace. Ten připravuje EU na nástup 5G sítí, vysokorychlostních fixních sítí, ale obsahuje mimo jiné také poprvé přinese regulaci do mezinárodní telekomunikace v rámci unie. Loni se po letech příprav podařilo zrušit roamingové poplatky, takže v zahraničí můžete volat, psát a datovat jako doma. Jenže hovory a SMS vedené do zahraničí žádné regulaci nepodléhají, takže si operátoři mohou účtovat, kolik chtějí.

Jak to vypadá, když si ceny určují sami operátoři

Naše velká trojka si svět rozdělila až do 10 zón, pro něž účtuje zvláštní sazby za volání. SMS poslané do libovolné země stojí vždy stejně. U Vodafonu je to 2,52 Kč, u O2 5 Kč a u T-Mobilu 5,05 Kč.

První zóna u Vodafonu pokrývá Slovensko, Rusko, Ukrajinu, Čínu a Vietnam. Minuta volání (tarifikace 60+1) stojí 7,26 Kč. O2 má v základní zóně jen Slovensko a účtuje si 12,48 Kč za minutu (tarifikace 60+60). T-Mobile do základu počítá Slovensko, Německo, Polsko a Rakousko. Paušálistům účtuje 6,99 Kč a předplacenkářům 11 Kč za minutu (60+1).

https://twitter.com/charanzova/status/1004146403906646016

Podle nově navržených pravidel, která mimochodem pomohli prosadit čeští europoslanci Dita Charanzová (ANO) a Evžen Tošenovský (ODS), byl měl být nastaven jednotný cenový strop 19 eurocentů za minutu hovoru (6 Kč s DPH) a šest centů za SMS (1,90 Kč). Regulace by mohla začít platit už od příštího roku.

TIP: Roaming v roce 2018, kolik stojí mobilní data v EU?

Evropská operátorská asociace již nová pravidla zkritizovala. Od začátku tvrdí, že jde o populistický krok a lidé mohou do zahraničí volat zdarma přes Skype, WhatsApp apod. V Evropě se prý navíc mezinárodní volání postupně zlevňuje i bez regulací.

Byl pro vás článek přínosný?