Hlavní navigace

vPro Anti-Theft: LoJack pro notebooky

11. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě znáte někoho z vašeho okolí nebo jste alespoň slyšeli o někom, kdo přišel o svůj notebook. Buďto mu byl odcizen nebo jej někde zapomněl.

Ztráta notebooky, jehož dnešní průměrná cena se pohybuje pod hranicí 20 000 Kč je minimálně nepříjemná. Pro někoho tato částka může představovat dlouhodobé šetření, pro studenty několik brigád a pro rodinný rozpočet nemalé zatížení.

 

Co ale může a obvykle mívá mnohem větší hodnotu, a to jak finanční, tak i osobní, jsou data uložená na pevném disku ztraceného či odcizeného notebooku. Dalším problémem může být to, že ač ze všech stran slyšíme dobrá doporučení o zálohování svých dat, skutečný stav zálohovací morálky nebude na vysoké úrovni. A tak i když osobní dat mají hodnotu jen pro svého majitele a téměř nehrozí jejich zneužití, právě neexistence zálohy je problémem. Pokud se však jedná o data spojená s firmou, která mohou představovat velmi citlivé údaje, hrozí vysoké riziko zneužití vedoucí k nemalým škodám.

 

Společnost Intel společně s Absolute Software vyvinuli aplikaci vPro Anti-Theft, která v případě ztráty nebo odcizení, data na notebooku dokáže zablokovat a znemožní přístup k datům (umožňuje šifrovacím řešením odepřít přístup ke kryptografickým klíčům hardwarovými prostředky), ale pomůže ztracený stroj nalézt. Tato aplikace nejen že reaguje na externí podnět k zablokování, dokáže i sama vyhodnotit stav neoprávněného užívání notebooku.

 

Technologie je založená na hardwarovém řešení vPro společnosti Intel a softwarové aplikaci Computrace One z dílen Absolute Software. Technologie vPro Anti-Theft využívá pro vyhledávání notebooku jak GPS, tak i Wi-Fi. V okamžiku zjištění ztráty stroje kontaktujete operátora, který ve spojení s českou policií zajistí vystopování notebooku, popřípadě může upravit, zablokovat či dokonce vymazat na dálku citlivá data. Anti-Theft řeší do jisté míry i prevenci. Můžete tak nastavit různá pravidla pro využívání firemního hardware.  Lze například nastavit, že mimo vámi zvolené oblasti (např. práce, domácnost) bude konkrétní notebook po uplynutí určité doby nepoužitelný.

 

Intel vPro Anti-Theft můžete využít v okamžiku, kdy:

  • dojde ke zcizení nebo ztrátě vašeho notebooku,
  • potřebujete notebook vystopovat kdekoli a kdykoli,
  • chcete mít jistotu, že vaše data nikdo nezneužije,
  • požadujete nadstandardní zabezpečení vašeho notebooku.

 

Intel vPro Anti-Theft vám pomůže:

  • sledovat ukraden nebo ztracený notebook,
  • zablokovat počítač i po výměně pevného disku,
  • zabránit přístupu k datům na pevném disku notebooku,
  • vzdáleně vymazat soubory a složky na pevném disku,
  • konfigurovat použití funkčnost v různých,
  • vzdáleně zablokovat notebook nebo desktop,
  • udělat report aktuálních softwarových a hardwarových součástí notebooku.

Byl pro vás článek přínosný?