Hlavní navigace

Oculus zruší VR brýle Rift i Rift S pro PC. Bude nabízet už jen samostatný VR headset Quest

22. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Facebook
Facebook po vydání brýlí Quest 2 sdělil, že končí s VR brýlěmi řady Rift sloužícími pro hraní na PC. Rift S je poslední a příští rok jeho prodej skončí.

Hraní ve virtuální realitě pomocí různých brýlí je tu už docela dlouho (čímž myslíme v té současné formě reprezentované Oculusem Rift, HTC Vive a jejich následovníky), ale zatím pořád nějak svět nezaplavilo, specializovaná herní LCD zdá se pořád táhnou o hodně víc.

Do tohoto teď přichází zpráva, že Facebook, pod který od akvizice roku 2014 spadá průkopnická firma Oculus, hodlá úplně ukončit linii VR brýlí Rift a Rift S. Neznamená to, že by s virtuální realitou končil úplně, má to být tak, že se firma zaměří na samostatné VR headsety (tj. obsahující uvnitř vlastní počítač typicky na bázi mobilního čipu ARM) a těmi bude chtít současně VR brýle připojované k počítačům zastoupit a nahradit. Rift by tak měly nahrazovat příští generace brýlí Quest. Otázka ale je, jak úspěšné nahrazování to bude a zda to není trošku černé znamení pro budoucnost VR hraní.

Konec Riftu S, příští rok se přestane prodávat

Tuto zprávu Facebook nijak zvlášť neroztrubuje, spíše ji schoval/pohřbil mezi ostatní detaily o odhalení nových brýlí Oculus Quest 2, o nichž jsme psali včera – i sama firma tedy asi chápe oznámení spíš negativně. Každopádně ale hlásí, že od nynějška se bude soustředit jenom na samostatné brýle typu Quest. A další VR brýle (respektive je řečeno obecně „hardware“) určené pro PC už Facebook vyrábět nebude.

Rift S z roku 2019 bude tedy poslední Oculus v této linii a během několika měsíců by se měl odebrat na odpočinek. Kdy přesně se přestane vyrábět, není jasné, ale je výslovně uvedeno, že prodej skončí někdy v příštím roce. Žádný jeho následník už nebude, takže ve Facebooku tato linie skončí.

We’re going to focus on standalone VR headsets moving forward. We’ll no longer pursue PC-only hardware, with sales of Rift S ending in 2021.

Facebook chce platformu Rift převést na brýle Quest

Neznamená to, že by různé hry a aplikace určené pro tyto brýle přišly vniveč, Facebook je chce pokrýt samostatnými brýlemi Quest a Quest 2, jak už bylo řečeno, případně jejich dalšími budoucími následníky.

Oculus Quest a Ques 2 mají funkci Oculus Link, která umožňuje po kabelu přehrávat obsah z PC, tedy i na počítači spuštěné hry. Touto cestou brýle umějí spouštět hry a aplikace pro Rift/Rift S. A přesně skrze tuto technologii chce Facebook Rift a Rift S nahradit. Není to tedy plnohodnotné portování na ARM/Android běžící v brýlích, což by bylo optimální – tedy poté, co zabudovaný mobilní hardware dosáhne potřebného výkonu.

Galerie: Oculus Rift S

Jak úspěšná tato forma kompatibilní podpory s hrami pro Rift bude, to je otázka. Z pohledu kvality obrazu nepokažené kompresí a latence by asi bylo lepší, kdyby tvůrci tento obsah portovali na platformu SteamVR nebo podobnou otevřenou, kde bude možné ho „konzumovat“ jinými klasickými VR brýlemi/helmami. Pokud tedy tento krok Facebooku nevěstí, že tento druh VR headsetů neuspěl a čeká ho zánik a ústup. To by asi byla škoda, protože přece jenom i bez ohledu na nedokonalosti jde o jednu z věcí, které dlouho zůstávaly trochu sci-fi a pořád se čekalo, až konečně budou možné.

Zdroje: Oculus/Facebook, MSPowerUser

Byl pro vás článek přínosný?